Helft Nederlanders overweegt van baan te wisselen voor gezin

      Reacties uitgeschakeld voor Helft Nederlanders overweegt van baan te wisselen voor gezin
Delen

Bijna de helft van de werkende Nederlanders overweegt wel eens om van baan te wisselen om meer tijd met gezin of familie door te brengen. Dat blijkt uit onderzoek van Indeed, wereldwijd de nummer 1 vacaturesite, onder 1077 Nederlandse werkenden.

Een derde van de werkende ouders heeft wel eens belangrijke momenten in het leven van hun kind(eren) gemist door werkverplichtingen. Naast te weinig tijd voor het gezin blijkt dat werkende ouders op meer gebieden het gevoel hebben dat ze tekortschieten.

86 procent heeft het gevoel te weinig tijd voor zichzelf te hebben. Gevolgd door aandacht en tijd voor vrienden en daarna voor het gezin. Bijna 40 procent geeft dan ook aan hun ambities op werkgebied bij te hebben gesteld zodra ze kinderen kregen.

Werk-privébalans overschat

Dat het combineren van werk en privé een continue uitdaging is, is goed te verklaren, volgens Maria Janssens van The School of Life. Dit is een internationale organisatie die kennis uit de filosofie, psychologie en kunsten inzet om wijzer in het leven te staan.

“Het hebben van een goede werk-privébalans wordt ontzettend overschat. Alles wat de moeite waard is in het leven brengt je uit balans. Verliefd worden, een kind krijgen, een nieuwe baan. Allemaal zaken die we belangrijk vinden en waardoor we tegelijkertijd uit balans raken. Toch ervaren we het soms als een probleem. Zeker als het gaat om werk. We zien dat mensen vaak hun tijd en energie in dingen steken die ze eigenlijk niet de moeite waard vinden. Hoe belangrijk vind jij je baan? Zit je wel op de juiste plek? De vraag is dus eigenlijk niet hoe vind ik meer balans, maar waarvan wil ik uit balans raken?”. En dat verklaart mede waarom ouders meer ruimte voor hun gezin willen, zodra ze kinderen krijgen.

Ondersteuning vanuit werkgever 

Bijna 1 op de 5 werkende ouders heeft wel eens overwogen om van baan te wisselen.  Omdat hij of zij niet tevreden was over de regelingen die het bedrijf heeft/had voor werknemers met kinderen. Ruim een kwart geeft dan aan beter te kunnen functioneren als er meer ondersteuning vanuit de werkgever zou zijn om ouderschap en werk te combineren.

En daar liggen kansen voor werkgevers, aldus Sander Poos, Managing Director van Indeed Benelux: “Vanuit werknemers is er, losstaand van het al dan niet hebben van kinderen, een aanhoudende vraag naar flexibiliteit. Denk aan de mogelijkheid om te kunnen thuiswerken of te schuiven met werktijden. En op die manier tijd en aandacht aan zowel werk als hun privésituatie te kunnen besteden. Daar kun je als werkgever op anticiperen”.

Blij met vervullen van ouderrol 

Ruim een kwart van de werkenden is bereid om salaris in te leveren om vaker/flexibeler thuis te kunnen zijn indien nodig. Toch geeft de meerderheid aan over het algemeen een goede werk/privé-balans te ervaren. Ondanks dat het combineren van werk en privé de nodige uitdagingen met zich meebrengt. Daarbij zijn werkende ouders tevreden over hoe zij ouderschap invullen. Ruim 60 procent zegt met zijn of haar huidige baan de rol van ouder naar wens te kunnen vervullen.


Delen