Van krapte arbeidsmarkt niets te merken bij 60-plussers

      Reacties uitgeschakeld voor Van krapte arbeidsmarkt niets te merken bij 60-plussers
Delen

Op het artikel Zijn 60-plussers nog wel welkom op de arbeidsmarkt kwamen veel reacties. De overgrote meerderheid was van mening dat deze groep compleet vergeten werd. En velen vroegen zich af wat daarvoor de redenen toch waren?

Waren werkgevers/ opdrachtgevers bang voor grijsaards op de werkvloer? Voor mannen en vrouwen, die zich met rollator en stok voortbewogen? Steunend en kreunend hun werkzaamheden deden, waarbij hulp van de jongere generaties onontbeerlijk was? Omdat die “oude knarren” natuurlijk nauwelijks iets wisten van computers of andere geautomatiseerde systemen?

Of was men bang voor telkens uitval door ziekte van de oudere werknemer. Want hun gezondheid zou toch broos zijn. En dan zou het werk blijven liggen.

Natuurlijk kan ik nog meer vooroordelen bedenken, die horen bij mensen van boven de zestig jaar. Maar datzelfde geldt voor andere leeftijdsgroepen. Ik zal al die stereotypen hier maar niet noemen.

Werk lastig te vinden

Maar feit is en blijft dat het vinden van werk voor personen boven de 60 jaar en ouder lastig is en blijft. Tja, als je postbezorger of een krantenwijk wil lopen is er voldoende aanbod. En ook als koerier, pakjesbezorger, gastheer of gastvrouw zijn er zat mogelijkheden. Klusjesmannen zijn ook nog welkom, evenals huiswerkbegeleiders. Doch het echte werk gaat toch voorbij aan deze groep.

IT’ers, financials, zorgpersoneel en leerkrachten lijken niet zo gewild op de arbeidsmarkt als wordt voorgespiegeld. En dat weet ik sinds kort uit eigen ervaring. Solliciteren als 60-plusser is geen eenvoudige zaak.

Kennis en vaardigheden gaan verloren

Jammer, want veel 60-en 65 plussers willen hun kennis, ervaring en vaardigheden graag nog gebruiken. Soms omdat ze het financieel nodig hebben, omdat ze maar een klein pensioen hebben. Maar veel vaker omdat zij het jammer vinden dat zij zich als afgeschreven voelen. Terwijl zij moeiteloos zouden kunnen meedraaien op de werkvloer.

Daarom eindig ik maar weer met de woorden van mijn vorige bijdrage:

Kortom, werkgevers, schrijf 60- en 65-plussers niet bij voorbaat af. Maar geef ze een kans. Juist nu, nu de krapte op de arbeidsmarkt duidelijk zichtbaar is. Laat ze alsjeblieft niet verpieteren achter de geraniums. 


Delen

About Gerard Boonstra

Het kan handig zijn om iemand stand-by te hebben voor de boekhouding, salarisadministratie of afdeling Personeelszaken. Want plotseling valt er iemand uit, of er is ineens een tijdelijke piek in de werkzaamheden.Als u op dat moment kunt beschikken over een ervaren kracht voor desnoods een paar uur per week, maand of kwartaal scheelt dat veel kopzorgen. U gaat geen vaste verplichtingen aan en voor de kosten hoeft u het ook niet te laten.Voorkeur voor ondersteuning in regio A'dam/ NH en/ of Westfriesland.- Maar ook rest van Nederland uiteraard mogelijk en bespreekbaar.Informeer eens via een mail naar de mogelijkheden. Doe dit via gp653@quicknet.nl. U krijgt altijd antwoord. En meestal ook nog eens heel snel.https://nl.linkedin.com/in/gerardboonstrahttp://gerardboonstra.blogspot.nl/Ook voor een advies over belastingzaken, afkoop (klein) pensioen of het opzetten van uw administratie kunt u bij hem terecht.