Zijn 60-plussers nog (wel) welkom op de arbeidsmarkt?

      Reacties uitgeschakeld voor Zijn 60-plussers nog (wel) welkom op de arbeidsmarkt?
Delen

De arbeidsmarkt is krap, je leest en hoort het overal. Toch lijkt het erop dat de krapte ook dit keer weer voorbij gaat aan ouderen, die graag actief zijn in hun werk. En hun vakmanschap best nog eens willen bewijzen. Veel oudere werknemers zijn door de bankencrisis en de daarop volgende recessie hun baan kwijt geraakt. En nieuwe kansen hebben ze tot dusver over het algemeen niet gekregen. En waardevolle generatie van 60- en 65-plussers lijkt daarmee zijn kansen verspeeld te hebben.

Vooroordelen?

En dan vraag je jezelf af, is dit terecht? Is het niet aanwezige vertrouwen bij werkgevers tegen ouderen op de werkvloer op feiten gebaseerd? Of zijn het vooroordelen die eerder bestonden bij het niet in dienst nemen van 50-plussers? Sneller ziek, niet meer bekend met automatisering, te duur, te weinig algemene kennis, etc. Naar mijn mening moeten werkgevers over deze vooroordelen heen stappen en meer positief gaan denken over deze groep mensen.

Sneller ziek? Ik denk het niet. Niet goed om kunnen gaan met de computer? Ook dat zal in veel gevallen niet waar zijn. Heel veel ouderen zijn vanaf het begin van de automatisering in de jaren ’80 van de vorige eeuw betrokken geraakt bij het gebruik van computers. En vaak hebben zij een grote stem gehad bij verdere automatisering van hun werkomgeving. Zijn ze opgegroeid met boekhoud- en officepakketten. Kregen ze te maken met SAP, Microsoft Dynamics (Navision), Afas of hoe al die software ook heet. Maar zij weten ook nog hoe het in de tijd daarvoor ging en die basiskennis kan niemand ze meer afnemen. Zij weten bijvoorbeeld nog hoe een balans of V&W tot stand komt en hoe die gelezen moet worden.

Te weinig algemene kennis? Ach, lees het voorgaande nog maar een keer. En een rekentoets die voor veel jongeren een brug te ver is, is voor ouderen vaak een ‘makkie’.  Te duur? Weten werkgevers wel dat het in dienst nemen van een 65-plusser veel goedkoper is voor wat betreft de loonkosten. Geen pensioenpremie meer, minder afdracht sociale verzekeringen. Kortom, vaak veel kwaliteit voor minder geld.

Motivatie en werkplezier

Maar het belangrijkste is volgens mij wel de motivatie en het plezier dat oudere werknemers mee brengen naar het werk. Zij willen graag laten zien dat ze er nog bij horen. Dat hun kwaliteiten en vakmanschap iets kunnen toevoegen binnen de onderneming, hoe groot of klein deze ook mag zijn.

Kortom, werkgevers, schrijf 60- en 65-plussers niet bij voorbaat af. Maar geef ze een kans. Juist nu, nu de krapte op de arbeidsmarkt duidelijk zichtbaar is. Laat ze alsjeblieft niet verpieteren achter de geraniums.


Delen

About Gerard Boonstra

Het kan handig zijn om iemand stand-by te hebben voor de boekhouding, salarisadministratie of afdeling Personeelszaken. Want plotseling valt er iemand uit, of er is ineens een tijdelijke piek in de werkzaamheden.Als u op dat moment kunt beschikken over een ervaren kracht voor desnoods een paar uur per week, maand of kwartaal scheelt dat veel kopzorgen. U gaat geen vaste verplichtingen aan en voor de kosten hoeft u het ook niet te laten.Voorkeur voor ondersteuning in regio A'dam/ NH en/ of Westfriesland.- Maar ook rest van Nederland uiteraard mogelijk en bespreekbaar.Informeer eens via een mail naar de mogelijkheden. Doe dit via gp653@quicknet.nl. U krijgt altijd antwoord. En meestal ook nog eens heel snel.https://nl.linkedin.com/in/gerardboonstrahttp://gerardboonstra.blogspot.nl/Ook voor een advies over belastingzaken, afkoop (klein) pensioen of het opzetten van uw administratie kunt u bij hem terecht.