SOURCING SUMMIT: For nerds only?

      Reacties uitgeschakeld voor SOURCING SUMMIT: For nerds only?
Delen

Afgelopen woensdag,10 oktober 2018, reisde ik met goede zin en veel plezier af naar de Sourcing Summit in Amsterdam. Waarom? Dit event wordt altijd goed georganiseerd (compliment aan Phil Tusing) en met een top gastheer als Bas Westland (in een kekke outfit) en de charmante Eveliese Luiting kon het niet anders, dan fantastisch worden. Toch had ik vooraf wat twijfels. Ik ben immers niet meer de jongste. Kan ik straks nog wel meekomen met de hoodie dragende, (Java) script-ende nieuwe generatie sourcers?

En?? Nou, ik had een fantastische dag, samen met mijn vakcollega’s (recruiters, sourcers, talent acquisitie adviseurs). Het was van een goed niveau en er werden veel nieuwe ontwikkelingen gedeeld waar je echt wat mee kunt. Het vakgebied lijkt eindelijk wat volwassener te worden. Nerds blijken hartstikke nodig.

Nog even over SOSU

Het Sourcing Summit (SOSU) Europe event in Amsterdam bestaat al een tijdje. Tijdens dit driedaagse event maak je kennis met nieuwe ontwikkelingen op het vakgebied, worden de laatste hacks gedeeld en is er volop tijd om te netwerken. Het is een bont en internationaal gezelschap van mensen met een passie voor recruitment of sourcing.

Mijn hoogtepunten

Na de eerste kop goede koffie begonnen we met een inspirerende ‘warming-up’ door de beroemde David Beckett. Heerlijke pitchcoach die met de nodige tips kwam. Zeker relevant voor sourcers als het gaat om het pitchen van vacatures of kandidaten aan hiring-managers. De tips en ideeën maakten mij in elk geval direct enthousiast. David verwijst ter inspiratie ook naar de bekende TED talks. De goede regel van drie (Obama gebruikt deze ook) kwam uiteraard ook aan bod. De gemiddelde mens kan namelijk niet meer dan drie zaken tegelijk onthouden. Uiteraard ging de hele zaal hiermee aan de slag en met dank aan Lisa uit Berlijn wist ik mijn pitch succesvol af te ronden.

Handige tips van David: de Pitch Professional app(gratis), Handshake Pitch course (free), best3minutes.com (free) en het boek van David Becket zelf (Pitch to Win).

Gerard Compte

De tweede spreker was Gerard Compte die als e-mail en inmail goeroe de zaal voedde met tips en learnings. Uiteraard putte hij uit zijn eigen ervaringen en ook bij hem is er wel eens wat misgegaan. Samen met een goede kop of header en een goed ingericht apparaat is het een fluitje van een cent.  Sterker nog, Gerard weet het zo in te richten dat de mails nog persoonlijk zijn ook. In zijn wereld gaat het om de persoonlijke benadering en om LOVE. Uiteraard vertel je hoe fantastisch je kandidaat is.

Gerard  is gek van automatiseren en werkt met verschillende tools (github, loom, hubSpot, boomerang, giphy, findthatlead, etc.). Door te automatiseren kun je ook makkelijker opschalen. Met een goed ingerichte workflow kun je dus met een druk op de knop je doelgroep bereiken. Hij weet het zelfs zo te automatiseren dat geïnteresseerde developers zelf afspraken maken in de geautomatiseerde kalender. Je hebt wel volume nodig; dit heeft dus geen zin als je maar één vacature hebt. Wow. Volgen deze man!

Susanna Frazier

Na Gerard kwam eindelijk mijn favoriet, de slimme en knappe Susanna Frazier (wie kent haar niet!). Susanna ging in op de basis van sourcen en op welke manieren je snel aan potentiële kandidaten en mailadressen kunt komen (Google, Facebook etc.). Verder vertelde ze hoe je een vacaturetekst kunt optimaliseren. Ze gebruikt daar o.a. Enlighten Jobs, Grammarly en Textio, voor. Een absolute aanrader om deze programma’s eens te bekijken. Zeker Textio is de moeite waard.

Frolle is een mooie manier om snel informatie te verzamelen over kandidaten. Met een paar klikken weet je waar ze online uithangen en wat hun gedrag is. Tevens weet men heel snel een beeld te creëren van kandidaten (disc, etc..). Wow, coole shit.

Nog een andere tip van Susanna was Zensourcer, top om je proces verder te automatiseren (o.a. Chrome, Gmail, LinkedIn en Greenhouse). Je kunt er ook lijsten mee aanmaken van kandidaten met interessante gegevens. Tijd om zelf een demo aan te vragen en e.e.a. uit te proberen.

Hoe Susanna dit allemaal weet? Ze hangt regelmatig rond op Growth Hacking (Facebook), Sourcon, Source Who Code. Uiteraard kun je Susanna ook gewoon zelf volgen. Susanna is namelijk nogal van het delen.

Shally Steckerl

En dan mijn grote held Shally Steckerl. Wat een kerel! Intelligence gathering door sourcers. Sourcers zijn de nieuwe secret service van bedrijven. Shally laat zien hoe Intelligence bijdraagt aan het rekruteren van nieuwe medewerkers en op welke wijze je snel inzicht kan krijgen in hunting ground en je concurrenten op de arbeidsmarkt, met als uiteindelijke doel de beste talenten te identificeren en naar je toe te laten bewegen. Wat zijn de zwaktes van je concurrent en welke sterke punten kun je inzetten om talent naar je toe te laten bewegen? Wat zijn de motivatoren van kandidaten om bij je concurrenten weg te gaan? Shally Steckerl noemt het Competitive Recruitment Intelligence. Ik ben er echt van overtuigd dat deze activiteiten zeer waardevol zijn voor sourcing  Shally heeft er een boek over geschreven, dat ik uiteraard aan mijn collectie ga toevoegen! Boek:The Sourcing Method

Yves Greijn

De echte uitsmijter was het verhaal van Yves Greijn (Owner of Maven). Op topniveau werken als sourcer en de best of breed binnen halen voor Facebook. Dit met een bewezen aanpak door o.a. kennis van de wereld van de kandidaat te vergaren en daardoor een goede gesprekspartner te zijn. Echt de absolute top en een voorbeeld voor elke sourcer.

Ook hij maakt gebruik van intelligence en data en komt zo tot een selectie van de absolute top. Daarna echt het gesprek aangaan en weten op welk gebied hij wel of geen goede gesprekspartner is en dan op tijd de inhoudelijke expert inschakelen. Uit een pool van 256 man blijven er uiteindelijk zeven toppers over die zijn aangenomen. Dat allemaal in zes maanden tijd! Dat noem ik nog eens waarde toevoegen aan je bedrijf.

Zoals te doen gebruikelijk werd er afgesloten met een goede borrel en een disco!

Het bleef nog lang onrustig in Amsterdam:-)


Delen