Boekhouder helderziende en klusjesman tegelijk

      Reacties uitgeschakeld voor Boekhouder helderziende en klusjesman tegelijk
Delen

Boekhouder zijn blijft toch een apart vak. Veel opdrachtgevers/ ondernemers beschouwen je als een helderziende, een tovenaar, rekenwonder, maar ook als een soort klusjesman. Voor de dingen waar ze zelf niet aan toe komen of gewoon geen zin in hebben.

Vooral eigenaren van kleine bedrijven/ eenmanszaken wekken de indruk dat die hele administratie voor hen een noodzakelijk kwaad is. Waarvoor ze gelukkig een boekhouder voor hebben. Die op tijd zorgt voor de aangifte BTW, de belastingpapieren zodanig invult dat er niet teveel betaalt moet worden en op wie ze kunnen mopperen als er iets niet klopt. Want zij hebben de boel toch (keurig) op tijd ingeleverd. Ze vergeten er echter bij te vertellen dat het inleveren van de spullen vaak op het laatste moment gebeurt en soms in een staat waarvan je denkt; ‘dat kan mijn moeder van 92 jaar zonder enige administratieve kennis nog beter.’

Een massa aan kassabonnetjes, contant betaald of gepind (soms zelfs met de privé pas of pas van de partner), zonder enige omschrijving waarvoor de kosten zijn gemaakt. Sommigen maken het zelfs zo bont dat ze de originele bonnetjes niet eens inleveren, maar een soort fotocollage van het geheel insturen. Want daar komt de boekhouder ook wel uit. Daarna wordt er wel gezeurd als de boekhouder vragen stelt over het e.e.a. Hij heeft alles toch.

Dat bedoel ik dus als ik het over die helderziende heb. Als boekhouder moet je niet alleen kennis van zaken hebben maar daarnaast ook een goed puzzelaar en ook nog creatief zijn.  Dat toveren doe je als je, ondanks alles, van de boekhouding een kloppend en redelijk betrouwbaar iets hebt gemaakt.

En als laatste die klusjesman. Eigenlijk ben je voor de ondernemer, die zijn zaken niet echt op orde heeft, inderdaad een klusjesman. Jij mag, ondanks alle aanwijzingen en afspraken vooraf, de zooi uitzoeken en weer op orde brengen.

Toch blijft het vak van boekhouder leuk en uitdagend. Ik kan het iedereen aanraden. Mits je beschikt over geduld, inlevingsvermogen, kennis van zaken en houdt van de omgang met mensen van allerlei pluimage.

Tenslotte, gelukkig zijn er ook meer dan voldoende ondernemers en bedrijven die hun zaken wel goed op orde hebben. Daarvoor mijn welgemeende complimenten.


Delen