Doe alleen waar je energie van krijgt

      Reacties uitgeschakeld voor Doe alleen waar je energie van krijgt
Delen

Alleen maar leuke dingen doen? Het klinkt misschien onmogelijk, maar ik weet uit ervaring dat het kan. Hoe? Ik leg het graag uit.

Je eerste gedachte is wellicht dat er altijd wel zaken zijn die niet leuk zijn, maar toch gedaan moeten worden. Dat klopt, maar dat betekent niet dat ik ze zelf moet doen. Voor de dingen die ik niet leuk vind, zoek ik namelijk ondernemers die daar wel warm voor lopen.

Van leuke dingen krijg je energie

Het is eigenlijk heel simpel en je herkent het vast: iets leuks doen is veel gemakkelijker dan iets doen wat je niet leuk vindt. Bovendien krijg je energie van leuke dingen, terwijl minder leuke dingen juist energie kosten.

Gesprekken voeren, trainingen geven, coachen, marketingplannen ontwikkelen, schrijven… het zijn enkele zaken die ik leuk vind om te doen en waar ik dan ook veel energie van krijg. Lijnrecht daartegenover staat routinematig werk: als mijn werkbrein op de automatische piloot staat, heb ik te weinig prikkeling en uitdaging.

Bedenk goed aan welke activiteiten jij een hekel hebt. De wekelijkse administratie misschien? Of het versturen van een nieuwsbrief naar je klanten? Ga dan op zoek naar respectievelijk een boekhouder of een tekstschrijver. Kortom: besteed uit wat je niet leuk vindt. Je krijgt er veel voor terug, namelijk tijd en energie; en die kun je weer steken in de zaken die je wel leuk vindt.

Het rendement van uitbesteden laat zich snel zien: jij gaat jezelf anders en beter presenteren. Zelf treed ik altijd eerlijk en positief over het voetlicht. Deze eigenschappen geven mij energie. Voor negatieve zaken zoek ik alternatieve oplossingen. Zo bepaal ik het beeld dat mensen van me hebben of hoe ze op mij reageren. Wat je geeft, dat krijg je terug.

Mijn gezondheid

Een belangrijke reden voor deze insteek is omdat ik een slechte gezondheid heb. Die zorgde er aanvankelijk voor dat ik beperkt werd in mijn doen en laten. Totdat ik iets ontdekte: hoe meer leuke dingen ik deed, hoe meer mijn lichaam aankon. Hoe vermoeiend sommige activiteiten ook waren: ik kreeg er energie van. Deze ontdekking heeft mijn leven veranderd. Mijn gezondheid is met sprongen vooruit gegaan. Bovendien voel ik steeds beter wat mijn lichaam nodig heeft en speel ik daarop in.

Het was een lange, maar goede weg. Ik geloof dat deze route voor iedereen en dus ook voor jou vruchten afwerpt.

5 tips

Ieders persoonlijkheid bestaat uit een mix van eigenschappen. Je hebt zelf in de hand aan welke eigenschappen je voorrang of de meeste aandacht geeft. Maak belangrijk wat voor jou belangrijk is. Net als ik, ben ook jij meer dan je ziekte, je omstandigheid, je beroep of je geschiedenis!

Uiteindelijk gaat het om wat je wilt en wat je doet. Een van mijn favoriete uitspraken is: “Het begint met willen. En kunnen kan gefaciliteerd worden.”

De volgende tips kun je direct toepassen:

– Schrijf nu op waar je energie van krijgt.

– Focus op dingen die je kunt. Besteed geen aandacht aan dingen die je niet (meer) kunt.

– Besteed uit wat je niet wilt of kunt doen.

– Luister naar wat je lichaam aangeeft. Ga verder met wat goed voelt.

– Doe leuke dingen en geniet bewust van de energie, tijd en rust die je ervan krijgt.

Je kunt deze tips overal toepassen: in je werk, maar ook in je privéleven.

Toegegeven, het werkt niet van de ene op de andere dag. Maar uiteindelijk treedt er verandering op. Houd dus vol!

Advies nodig?

Heb je na het lezen van dit artikel vragen over hoe jij deze manier van werken en leven het best kunt toepassen in jouw situatie? Neem dan gerust contact op voor een coachingsgesprek. Ik beloof je een gesprek waar je energie uithaalt om verder te kunnen.


Delen

About Sander Vrugt van Keulen

Sander

CoachSander is directie coach | facilitator / trainer non-hiërarchische zelforganiserende teams en houdt zich al 10 jaar bezig met het ondersteunen en begeleiden van mensen om hen telkens een stap verder te helpen op het pad dat zij zelf kiezen.

Sander initieert en ondersteunt projecten als Uitgestelde Koffie, broodfonds040, Eindhoven in Dialoog, Nooit Meer Gratis, CoachingBlog, MisterCoach, @040datzijnwij en meer…

En dat alles vanuit de overtuiging dat wij samen meer zijn en meer kunnen bereiken: delen kan alleen door vermenigvuldigen!

Welke onderwerpen blogt Sander Vrugt van Keulen over?

Coaching, zelforganiserende teams, HR, ondernemingsraden en medezeggenschap

Waar kun je Sander Vrugt van Keulen online vinden?

CT2.nl Persoonlijk Blog CoachSander Bedrijfspagina CT2 op LinkedIn Profiel LinkedIn - Coach Sander Vrugt van KeulenVolg Coach Sander Vrugt van Keulen op Twitter CT2 Coaching and Training CoachSander op FacebookSander Vrugt van Keulen op Google+