Helft CXO’s ziet afname productiviteit door beveiliging werkplek

      Reacties uitgeschakeld voor Helft CXO’s ziet afname productiviteit door beveiliging werkplek
Delen

56 procent van de CXO’s (Chief Experience Officer) geeft aan dat de huidige aanpak van werkplekbeveiliging een negatieve invloed heeft op de productiviteit van zijn werknemers. Dit blijkt uit een enquête uitgevoerd door Pierre Audoin Consultants (PAC) en gehouden onder 1.278 senior besluitvormers op het gebied van business en technologie in opdracht van Fujitsu.

Verder blijkt dat maar liefst 71 procent van hen een groot risico loopt op cyberaanvallen omdat zij hun beveiliging niet centraal regelen.

De afgelopen jaren hebben bedrijven flink geïnvesteerd in cybersecurity. Uit het onderzoek blijkt echter dat de vele niveaus van bescherming en authenticatie een negatieve invloed hebben op de productiviteit. Volgens Ramanan Ramakrishna, Head Service Innovation & Portfolio bij Fujitsu, is er ondanks de vooruitgang die er de afgelopen jaren is geboekt, nog een lange weg te gaan op het gebied van cybersecurity.

“Wanneer de huidige ontwikkelingen op het gebied van werkplekbeveiliging niet worden gevat in slimme werkplaatsstrategieën lopen bedrijven de kans op de lange termijn tegen hoge kosten aan te lopen. En is de winst op de korte termijn op korte termijn slechts schijn”.

Wet- en regelgeving

Niet alleen is de huidige beveiliging op meerdere niveaus van negatieve invloed op de productiviteit van werknemers, ook noemt 59 procent van de CXO’s wet- en regelgeving. Gewezen wordt daarbij op de aankomende GDPR als een grote uitdaging op het gebied van werkplekbeveiliging.

Verder noemt 58 van de ondervraagden locatietoegang en -informatie en identiteitsbeheer als de twee andere grote bedreigingen. Ramakrishna: “We staan aan de vooravond van een werkplekrevolutie. Als bedrijf moet je nu de basis leggen voor een succesvolle toekomst, zowel op het gebied van technologie als cultuur. Alleen zo kun je als bedrijf blijvend aan de wet- en regelgeving voldoen en goed talent aantrekken, zowel nu als in de toekomst.”

Moderniseren

Niet alleen heeft minder dan een derde van de ondervraagden een centraal beleid voor beveiliging op de werkplek, ook blijkt het voor hen lastig te zijn om de werkplekken op andere manieren te moderniseren.

Zo zegt slechts 42 procent van de ondervraagden te werken vanuit een webportaal, waardoor diensten en toepassingen altijd en overal voor het personeel beschikbaar zijn. Dit is onmisbaar in de huidige tijd van flexibele arbeid. Ook zegt bijna een kwart van de ondervraagden bedrijfsleiders dat de huidige werkplekstrategie ervoor zorgt dat zij zich minder goed kunnen aanpassen aan het veranderende competitieve landschap.

“Dit zijn schokkende cijfers”, zegt Ramakrishna. “In de huidige tijd is het bijna ondenkbaar om niet overal en altijd bij je bestanden te kunnen.”

Bron: Onderzoek van Fujitsu onder 1.278 leidinggevende op het gebied van Business en Technologie, naar de toekomst van de werkplek.


Delen