Op de valreep van 2017.

      Reacties uitgeschakeld voor Op de valreep van 2017.
Delen

2017 was een goed jaar voor de arbeidsmarkt. Ontkennen daarvan heeft weinig zin. Veel mensen vonden een plekje terug op de werkvloer, waarbij de Bouw de grote voortrekker was. En kenners weten, als het in de bouw goed gaat volgt de rest vanzelf. Daar hoef je zelfs geen econoom voor te zijn.

Ja maar, zeggen nu de pessimisten, de werkloosheidscijfers zijn helemaal niet zo rooskleurig als ze worden voorgesteld. In het verleden (tot en met 2014) telde een ‘baan’ pas als die minstens 12 uur per week groot was. En nu ben je al niet meer werkloos als je tenminste één uur per week werkt hebt, dit volgens de ILO norm, die vanaf 2015 wordt gehanteerd. Hierdoor lijkt het alsof meer mensen aan het arbeidsproces deelnemen. Ook dit valt niet te ontkennen. Maar door deze definitie te hanteren lopen cijfers over werkloosheid binnen de EU wel gelijk.

Krapte?

Ja, en nu gaat dan de grote krapte op de arbeidsmarkt aanbreken. Zo wordt ons althans via de media wijsgemaakt. Lonen zullen hierdoor sterk stijgen. En de groei wordt geremd omdat er onvoldoende personeel voorhanden is. Maar is dit werkelijk zo? Dreigt er krapte te ontstaan in alle sectoren?

Natuurlijk niet. Maak je vooral geen illusies als je op de bank zit als administratief medewerker, secretaresse, receptionist(e) of medewerker bij de bibliotheek. In het bestand bij UWV is nog ruim voldoende voorraad. Deze mensen krijgen dan ook vooral het advies aan omscholing te doen. Dit aan de hand van de lijst Banen met een toekomst.

Onbenut arbeidspotentieel

Hebben we het in dit stuk trouwens al over de groep mensen gehad die meer willen werken? Of zelfs graag een baan willen? We noemen dit het ‘Onbenut arbeidspotentieel’. Wie zijn deze mensen, waaruit bestaat deze groep?

Het onbenut arbeidspotentieel van ruim 1,5 miljoen personen is opgebouwd uit een aantal groepen. Op de eerste plaats zijn dat mensen zonder betaald werk, die recent actief naar werk hebben gezocht én daarvoor op korte termijn beschikbaar zijn (ILO-werkloosheidsindicator). In 2016 waren dit 538 duizend personen. Daarnaast zijn er mensen die op korte termijn beschikbaar zijn, maar niet recent hebben gezocht (322 duizend). Anderen hebben wel gezocht, maar zijn niet op korte termijn beschikbaar (150 duizend).

Tenslotte zijn er de onderbenutte deeltijdwerkers. Dit zijn degenen die meer uren willen werken dan ze nu doen en daarvoor ook op korte termijn beschikbaar zijn (510 duizend). Wil je meer weten over de samenstelling van het ‘onbenut arbeidspotentieel, klik dan hier.

Boodschap voor 2018

Kortom, er is nog geen enkele reden om te juichen, in paniek te raken of anderszins. Als we er maar voor zorgen dat iedereen die dat wil zijn plekje op de arbeidsmarkt vindt of terugkrijgt. Dat lijkt me een mooie boodschap voor 2018.


Delen

About Gerard Boonstra

Het kan handig zijn om iemand stand-by te hebben voor de boekhouding, salarisadministratie of afdeling Personeelszaken. Want plotseling valt er iemand uit, of er is ineens een tijdelijke piek in de werkzaamheden.Als u op dat moment kunt beschikken over een ervaren kracht voor desnoods een paar uur per week, maand of kwartaal scheelt dat veel kopzorgen. U gaat geen vaste verplichtingen aan en voor de kosten hoeft u het ook niet te laten.Voorkeur voor ondersteuning in regio A'dam/ NH en/ of Westfriesland.- Maar ook rest van Nederland uiteraard mogelijk en bespreekbaar.Informeer eens via een mail naar de mogelijkheden. Doe dit via gp653@quicknet.nl. U krijgt altijd antwoord. En meestal ook nog eens heel snel.https://nl.linkedin.com/in/gerardboonstrahttp://gerardboonstra.blogspot.nl/Ook voor een advies over belastingzaken, afkoop (klein) pensioen of het opzetten van uw administratie kunt u bij hem terecht.