Vier tips voor 2018

      Reacties uitgeschakeld voor Vier tips voor 2018
Delen

Aan het einde van het jaar komt ook weer de tijd van de goede voornemens. Vaak gaan deze voornemens over gezondheid en familie. We willen gezonder eten, afvallen of stoppen met roken. We denken echter ook na over ons werk en de balans met ons privéleven. Haal je nog voldoening uit je werk of vind je het tijd voor een nieuwe baan? Ga je dit jaar toch echt die opleiding doen? Maak je nog wel genoeg tijd vrij voor leuke dingen? Dat je niet de enige bent die over dit soort dingen nadenkt, blijkt ook Engels onderzoek: in Engeland noemen ze de eerste maandag in februari “National Sickie Day”, de dag dat werknemers zich massaal ziek melden om elders te solliciteren.

De kerstvakantie geeft veel mensen tijd en ruimte om na te denken over hun huidige baan. Dit hoeft niet te betekenen dat je op 1 januari direct moet gaan solliciteren, maar je kunt het nieuwe jaar wel opgeruimd beginnen: in je hoofd en op kantoor. Gerard Paanakker, Business Development Manager Office Furniture Benelux bij Office Depot geeft daarom vier tips om het nieuwe jaar fris van start te gaan.

  1. Werk slimmer

Begin het nieuwe jaar uitgerust en aan een schoon bureau. Vervolgens is het de kunst om dit zo te houden. Verzand daarnaast niet weer in overvolle dagen waarop je met vier dingen tegelijk bezig bent. Maak voor jezelf een overzicht met prioriteiten. Durf nee te zeggen tegen tijdrovende taken die eigenlijk niet bij jouw functie horen en houd je aan je planning. Rust in je hoofd zorgt voor meer overzicht in je werk. Zo krijg je meer gedaan in dezelfde tijd!

  1. Eet bewust

Een bewuster eetpatroon is makkelijker vol te houden als je niet te streng bent voor jezelf. In plaats van dagelijks te lunchen in de bedrijfskantine, kun je er ook voor kiezen je boterhammen mee te nemen en een wandeling te maken. Verruil een keer per week een ongezondere lunch voor een maaltijdsalade en je hebt alweer een slag gewonnen. Alle kleine beetjes helpen en dat geldt ook voor een gezonder eetpatroon. Bijkomend voordeel: bewuster  eten maakt je fitter en productiever.

  1. Zit rechtop

Een verkeerde werkhouding zorgt voor veel herkenbare klachten. Pijn in de nek en de schouders, vastzittende spieren of zelfs hoofdpijn. Het overkomt de meeste kantoormedewerkers en het gebeurt zonder dat je er erg in hebt. Geconcentreerd werken, vaak voorovergebogen en het liefst met de ellebogen op tafel: het is funest voor je spieren.

Daarom kiezen werknemers steeds vaker voor zit-stameubilair, waarmee je afwisselt in houding en zowel zittend als staand kunt werken. Heb je deze mogelijkheid niet? Zorg er dan voor dat je in de juiste houding achter je bureau zit: rechtop en met je rug tegen de stoelleuning, knieën in een hoek van 90 graden en je voeten op de vloer of voetensteun. In de juiste houding maak je gebruik van je volledige longcapaciteit en ben je aan het einde van de werkdag een stuk minder moe!

  1. Kom los van je werk

Na een drukke werkdag is het lastig om de gebeurtenissen van de dag los te laten. Daarom is het belangrijk om letterlijk los te komen van je werk. Het is niet voor niets dat ze in Frankrijk wettelijk hebben vastgelegd dat werknemers het recht hebben niet bereikbaar te zijn na werktijd. Bijna 80 procent van de Nederlandse werknemers herstelt niet goed van een werkdag, omdat tv kijken of huishoudelijke klusjes hier niet bij helpen.

Wat helpt wel? Meer bewegen en sociale activiteiten. Dus loop of fiets naar je werk, spreek af met vrienden en zet je werk uit je hoofd. Tot de volgende ochtend.


Delen