9 tips voor een beetje fun op de werkvloer

      Reacties uitgeschakeld voor 9 tips voor een beetje fun op de werkvloer
Delen

Plezier op het werk, het is zo belangrijk! Er zijn mensen die fluitend naar hun werk gaan, maar er zijn ook mensen die met 5 kilo lood in hun schoenen naar het werk stiefelen. De werkdruk wordt steeds groter en dit gaat vaak gepaard met een bepaalde druk in het sociale leven. Druk, druk, druk… We zijn aan het rennen en vergeten soms even rustig te wandelen. Het doel is voor veel mensen belangrijker dan de weg er naar toe. Zo ebt het plezier weg. De energie en het plezier zijn essentieel, maar hoe beí¯nvloeden we dat?

Plezier op de werkvloer beí¯nvloed je op deze manier:

Het begin van de dag

Op het moment dat de haan kraait, is het opstaan vaak lastig. Het lijkt bijna wel een niet te nemen horde. Toch is er hoop… Hoe chagrijnig je ook bent opgestaan, er is een manier om de dag vrolijk te beginnen. Begin elke dag met een geforceerde glimlach op je gezicht. Kijk jezelf aan in de spiegel en recht je rug. Probeer de glimlach echt overdreven van oor tot oor te laten verschijnen. Dit werkt door tot in je psyche en onbewust zal je vrolijker zijn gedurende de werkdag.

Je werkplek

Je werkplek is belangrijk, omdat je er veel uren in de week aanwezig bent. Je huis richt je ook leuk in toch? Doe dit ook met je werkplek. Zet een foto neer die je leuk vindt of waar je een bijzondere herinnering aan hebt. Kleed je werkplek aan met een leuke plant of een mooie cactus. Ook speelt geur een belangrijke rol. Probeer eens een geurverspreider met een geur die je tot rust brengt.

Muziek op je werkplek

Muziek kan de juiste snaren bij je raken. Ben je gestrest en kan je wel een lekker ontspannen deuntje gebruiken? Beluister dan eens op je gemak de onderstaande nummers:

> Otis Redding – Sittin’ on the dock of the bay

> Toto – Africa

> Ben Harper – Steal my kisses

Het mogen natuurlijk ook andere zijn, als ze maar tot je ontspanning bijdragen.

De kleine dingetjes

“Het plezier zit in de kleine dingen.” Het is een credo dat we allemaal wel eens gehoord hebben. Maar wat heeft dit met jouw werk te maken? Nou… probeer eens je mailbox weer lekker te ordenen of geef eens onverwacht een complimentje aan een collega. Je zal zien dat dit soort “˜kleine dingen’ je het gewenste resultaat zullen opleveren.

Kijk naar het werk

Probeer eens reí«el te kijken naar jouw werkzaamheden. Doe je wat je leuk vindt? Heb je ambities die je graag waar zou willen maken? Wat was de reden dat je ooit deze job heeft gekozen? Probeer te benoemen wat jouw huidige drijfveren en wat de eventuele verbeterpunten van jouw toekomstperspectief zijn. Ga op zoek naar uitdagingen. Bespreek dit met collega’s of de leidinggevende. Eerlijkheid ten opzichte van je collega’s en/of leidinggevenden wordt dikwijls beloond. Wees niet bang en maak van je hart geen moordkuil.

Je collega’s

Weet jij zeker dat je genoeg aandacht besteedt aan je collega’s? Vaak is er nog genoeg ruimte om de relatie te verbeteren. Maak af en toe eens geforceerd een rondje langs de collega’s en vraag of iemand koffie of thee wil. Informeer bij je collega’s hoe het met hun gaat en maak een praatje. Dit soort kleine acties hebben op lange termijn een grote impact op jouw directe omgeving. Je leert elkaar beter kennen en dit soort contact zorgt namelijk voor een verhoogde productiviteit. Zowel voor het team als voor jou persoonlijk. Een verbeterde werkrelatie zorgt voor een betere samenwerking en dit levert meer energie op.

Verhouding privé en werk

Het is belangrijk dat je de werkdruk ook los kan laten wanneer je thuiskomt. Stress krijgt gewoon geen bewegingsvrijheid meer in jouw leven. Zorg ervoor dat je leuke dingen onderneemt met je gezin of met je vrienden. Dit zorgt voor een gezonde dosis ontspanning en ontlading. Door je zinnen te verzetten, bouw je je opgebouwde stress af.

Zoek voldoening

Wees eerlijk tegen jezelf. Waar wringt de schoen en waar kan je jezelf nog verbeteren? Ga op zoek naar mogelijkheden tot ontwikkeling wanneer je het gevoel hebt dat je stilstaat. Praat met je collega’s wanneer je het gevoel hebt dat je niet lekker in het team ligt. Ga op zoek naar wat jouw voldoening geeft en onderneem de juiste stappen!

Relax op je werk

Loop af en toe eens een rondje door het bedrijf en ga buiten eens een frisse neus halen. Op regelmatige basis ontspannen is belangrijk voor het verwerken van de werkdruk. Zo neem je bewust de ruimte voor je geest, maar vergeet je fysiek ook niet. Doe zo nu en dan wat rek- en strekoefeningen.

Beloon jezelf

Zo nu en dan moet je jezelf ook belonen. Naast het salaris dat je al krijgt van je werkgever en waardering van klanten/betrokkenen, kan je jezelf ook nog anders belonen. Heb je een hele drukke werkperiode achter de rug? En heb je succesvolle periode achter de rug? Trakteer jezelf op een lekker wellnessweekend of ga eens met een paar vrienden naar een concert.

Heb jij nog een gouden tip voor iemand die een beetje plezier op de werkvloer kan gebruiken? Deel dit dan met ons door jouw reactie te plaatsen.


Delen