Stopt mijn uitkering van het UWV als ik 65 jaar word?

      Reacties uitgeschakeld voor Stopt mijn uitkering van het UWV als ik 65 jaar word?
Delen

Via diverse berichten op de social media, zoals Facebook, Twitter en soms zelfs LinkedIn, wordt verteld dat je uitkering WW, WIA, Ziektewet of anderszins stopt als je 65 jaar wordt. Zelfs in een ingezonden brief aan De Telegraaf werd dit bericht aangehaald.

De periode tot aan je eventuele AOW datum, die nu vaak later ingaat, dien je dan zelf maar te overbruggen met “˜eigen geld’. Of met een andere uitkering, mocht je daar recht op hebben.

Ik schrok een beetje van die berichten en dacht “˜Zou UWV werkelijk de regels hebben veranderd, zonder dat ik het ergens heb gelezen?’ Ik kon het me haast niet voorstellen, dus was de volgende handeling een zoekopdracht op Google. “˜Tot welke leeftijd loopt mijn uitkering WW of WIA door?’

Dit was wat de site van UWV mij vervolgens meldde;

AOW-leeftijd 

De AOW-leeftijd gaat per 1 januari 2016 versneld in stappen omhoog naar 66 jaar in 2018 en 67 jaar in 2021.

Welke AOW-leeftijd geldt voor u? 

Bent u geboren voor 1 januari 1948? Dan is uw AOW-leeftijd 65 jaar. Bent u geboren op of na 1 januari 1948? Dan hangt uw AOW-leeftijd af van uw geboortedatum. Op Rijksoverheid.nl vindt u een overzicht van de verhoging van de AOW-leeftijd. Hier vindt u ook meer informatie over de AOW. 

De gevolgen van de verhoging van de AOW-leeftijd voor uw uitkering

De meeste uitkeringen stoppen als u de AOW-leeftijd bereikt. Vanaf de dag dat u de AOW-leeftijd bereikt, heeft u namelijk recht op AOW-pensioen. Door de verhoging van de AOW-leeftijd heeft u dan meestal langer recht op een uitkering van UWV. 

Als u een WIA-, WAO-, WAZ- of Wajong-uitkering heeft 

Ontvangt u een WIA-, WAO-, WAZ- of Wajong-uitkering? En verandert uw situatie niet? Dan stopt uw WIA-, WAO-, WAZ- of Wajong-uitkering als u de AOW-leeftijd bereikt.

Als u een WW- of Ziektewetuitkering heeft

Ontvangt u een WW- of Ziektewetuitkering? Dan krijgt u deze uitkering voor een bepaalde periode. Heeft uw uitkering nog niet de maximale duur bereikt? Dan ontvangt u de uitkering tot u de AOW-leeftijd bereikt. Heeft u nog geen recht op AOW, maar bereikt uw uitkering wel de maximale duur? Dan stopt uw uitkering bij het bereiken van de maximale duur.

Als u een periode zonder inkomen moet overbruggen 

Moet u een periode zonder inkomen overbruggen? Bijvoorbeeld omdat uw uitkering de maximale duur heeft bereikt en u nog geen recht heeft op AOW? Dan kunt u het volgende doen: 

U kunt de periode overbruggen met eigen geld, bijvoorbeeld uw spaargeld.

U kunt een bijstandsuitkering aanvragen bij uw gemeente.

Misschien kunt u een overbruggingsuitkering krijgen. Als dat zo is, ontvangt u een brief van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). In deze brief staat informatie over de overbruggingsuitkering en hoe u deze aanvraagt. U ontvangt deze brief 4 maanden voordat u 65 jaar wordt. Kijk voor meer informatie over de overbruggingsuitkering bij de SVB. 

Kortom 

Laat u niet bang maken door berichten van horen zeggen. Of dingen die u leest via de diverse social media. Mensen hebben vaak de klok horen luiden maar weten niet waar de klepel hangt. Een gezegde dat hier werkelijk waar is.

Nog wel belangrijk

Krijgt u voor de AOW-leeftijd ook een VUT-regeling, een prepensioen of een particulier pensioen? En heeft u een uitkering? Dan schuift de ingangsdatum van dit andere pensioen meestal niet op. Wel verandert er iets in uw inkomsten. U moet dit dan binnen een week na het ontstaan van het recht op het andere pensioen aan ons doorgeven. Dit doet u via Mijn UWV. Hiervoor heeft u uw DigiD nodig.

Of uw prepensioen of VUT doorloopt tot aan de hogere AOW-leeftijd, hangt af van uw arbeidsvoorwaarden. In uw cao of arbeidsovereenkomst kunt u lezen wat voor u geldt. Bij vragen kunt u contact opnemen met het pensioenfonds of de verzekeraar.


Delen

About Gerard Boonstra

Het kan handig zijn om iemand stand-by te hebben voor de boekhouding, salarisadministratie of afdeling Personeelszaken. Want plotseling valt er iemand uit, of er is ineens een tijdelijke piek in de werkzaamheden.Als u op dat moment kunt beschikken over een ervaren kracht voor desnoods een paar uur per week, maand of kwartaal scheelt dat veel kopzorgen. U gaat geen vaste verplichtingen aan en voor de kosten hoeft u het ook niet te laten.Voorkeur voor ondersteuning in regio A'dam/ NH en/ of Westfriesland.- Maar ook rest van Nederland uiteraard mogelijk en bespreekbaar.Informeer eens via een mail naar de mogelijkheden. Doe dit via gp653@quicknet.nl. U krijgt altijd antwoord. En meestal ook nog eens heel snel.https://nl.linkedin.com/in/gerardboonstrahttp://gerardboonstra.blogspot.nl/Ook voor een advies over belastingzaken, afkoop (klein) pensioen of het opzetten van uw administratie kunt u bij hem terecht.