8 sollicitatieblunders die jou niet zullen overkomen

      Reacties uitgeschakeld voor 8 sollicitatieblunders die jou niet zullen overkomen
Delen

Solliciteren is een kunst. Er zijn boeken over vol geschreven. Nu is het ook weer niet onze bedoeling om jou helemaal zenuwachtig te maken, want dat ben je waarschijnlijk toch al. Wel is het goed om stil te staan bij dingen die je absoluut wilt vermijden. Blunders die anderen hebben gemaakt, maar die jou niet meer zullen overkomen dankzij dit artikel. Dus lees je mee?

1. Koffie morsen

“Heb je trek in koffie of thee?” Als je net het halve land door heb gereisd voor dat sollicitatiegesprek, is de verleiding groot om ja tegen dit vriendelijke aanbod te zeggen. Toch raden wij jou af om op deze uitnodiging in te gaan. De kans is namelijk groot dat je zenuwachtig bent en dat jouw handen enigszins trillen. Maar ook als je dat niet bent, bestaat het risico dat je de koffie over jouw mooie pak of rokkostuum morst. En dat zou zonde zijn.

2. Onvoorbereid zijn

Het klinkt raar, maar het gebeurt maar al te vaak: kandidaten die onvoorbereid bij een sollicitatiegesprek op komen dagen. Natuurlijk wil je ook niet overdrijven en je urenlang zenuwachtig maken, maar je wilt toch op zijn minst de bedrijfsnaam, de missie, de naam van de recruiter en andere details weten. Een werkgever ziet graag dat je hebt nagedacht over hoe jij binnen het bedrijf past.

3. “˜Maakt mij niet uit’

Enthousiasme is bij een sollicitatie erg belangrijk. Soms weegt dat zelfs zwaarder dan de kwalificaties van een sollicitant. Er mag dan ook geen enkele vraag zijn waarop je antwoordt: “het maakt mij niet uit.” Dus hoezeer je ook omhoog zit en hoeveel je ook in het wildeweg solliciteert, laat uitstralen dat deze baan belangrijk voor je is en dat jij een waardevolle aanwinst voor die organisatie bent.

4. De verkeerde kleren dragen

Beige schoenen onder een grijs pak, een ladder in je panty of té informele kleding: het zijn stuk voor stuk dingen de van de eerste indruk meteen een slechte maken. Zorg er daarom voor dat je op de hoogte bent van de dress code op de werkvloer en komt net iets formeler opdagen. Het is echt niet zo dat je voor elke sollicitatie strak in het pak dient te verschijnen; voor een reclamebureau gelden andere ongeschreven regels dan voor een overheidsinstelling.

5. Negatief zijn over een vorige werkgever

Je wilt niet voor niets van baan veranderen en in het verleden is er ook altijd een reden geweest waarom een dienstverband ophield. Hoe negatief jouw gevoelens over een eerdere werkgever ook zijn, laat die nooit doorschemeren in een sollicitatiegesprek. Hou je toon tussen neutraal en positief en onderstreep wat je geleerd hebt. Als je klaagt over een eerdere baan, zal jouw potentií«le werkgever zich namelijk afvragen of jij niet misschien de lastige partij bent. Daarnaast wil de werkgever niet dat er negatief over hem wordt gepraat wanneer jouw dienstverband ooit eindigt.

6. “˜Dat staat in mijn CV’

Het is vanzelfsprekend dat degene die voor je zit jouw cv heeft bekeken. Wanneer jou wordt gevraagd om iets over je arbeidsverleden of opleidingen te vertellen, is daar vast een goede reden voor. Het kan bijvoorbeeld zijn om de accuraatheid van de verstrekte gegevens te checken of om te zien hoe jouw sociale vaardigheden zijn. Hoe dan ook, zeg nooit: “Dat kunt u in mijn cv lezen,” waarbij jouw vinger naar het papier op de tafel voor je wijst.

7. Gebrek aan ervaring aanstippen

“Ik weet dat ik nog niet zoveel ervaring heb, maar…” Deze zin horen we nog té vaak tijdens werk-interviews. En het is aan de ene kant logisch dat jij jouw gebrek aan ervaring belicht. Je wilt immers zo eerlijk mogelijk zijn tijdens een sollicitatiegesprek. Toch kan dit een averechts effect hebben; je herinnert een werkgever er immers aan dat jij nog niet veel ervaring hebt, waardoor deze kan gaan twijfelen aan jouw kandidatuur. Zeg liever: “Ik ben klaar om een nieuwe stap in dit vakgebied te maken.”

8. Zet je telefoon uit

Op de vijfde plek van het meest storende gedrag van sollicitanten staat het beantwoorden van een telefoontje tijdens een sollicitatiegesprek. Dat betekent dat het wel heel vaak moet gebeuren. Laat het vanzelfsprekend zijn dat jij jouw telefoon uitzet voordat je zo’n belangrijk gesprek in gaat. Dus niet op de trilstand, die jou bij een telefoontje toch enkele seconden kan afleiden, maar geheel uit.

Bron: CVster.nl  


Delen