Succesvol solliciteren zonder werkervaring, het kan!

      Reacties uitgeschakeld voor Succesvol solliciteren zonder werkervaring, het kan!
Delen

Als je net de arbeidsmarkt betreed heb je geen werkervaring. Jammer, zeker omdat de meeste bedrijven –zelfs voor startersfuncties- wel werkervaring eisen. Reageren op  dergelijke vacatures ontmoedigt sollicitanten zonder ervaring helaas vaak. Sta je als sollicitant nu echt met 0-1 achter? Zeker niet!

Het is aan jou als sollicitant om je subtiel door al die ervaring rijke concurrenten te wurmen en de baan te krijgen. Zo kun je immers beginnen met het opbouwen van werkervaring. Maar waar moet je rekening mee houden als je geen werkervaring hebt maar toch die baan wilt krijgen?

Voordelen van geen of weinig werkervaring

Kandidaten met veel ervaring kunnen “˜lijden’ aan tunnelvisie. Het voordeel van iemand zonder relevante werkervaring, is dat deze kan zorgen voor een frisse wind. Een werkgever kan een onervaren iemand “˜kneden’ en daarbij een steentje bijdragen aan de ontwikkeling van een aankomend talent binnen het vakgebied.

Ook zijn mensen zonder ervaring vaak net een tikkeltje meer gedreven dan mensen met ervaring. Ze willen zich immers koste wat kost bewijzen. Ervaring zegt uiteindelijk niets. Het zegt niets over hoe goed iemand in zijn werk is of kan worden. Houd dit dus te allen tijde in gedachten!

Wat zijn de aandachtspunten in het sollicitatieproces?

De werkgever zal allereerst positief verrast moeten worden door je motivatiebrief en cv om je uit te nodigen voor een gesprek. Probeer dan ook raakvlakken in de vacature te vinden en deze in de brief en cv te verwerken. Dit kunnen bijbaantjes of bijvoorbeeld vrijwilligerswerk zijn. Denk ook aan sporten die je beoefent (goed in teamverband kunnen werken) of aan projecten tijdens de studie (leiderschapsrol op je kunnen nemen).

Op deze manier zijn er altijd wel een of meerdere raakvlakken te vinden. Probeer de werkgever te overtuigen waarom hij juist jou als starter moet aannemen. Ga eventueel eerst akkoord met een lager salaris en wijs hem op de frisse blik die jij als starter hebt.

Succesverhalen zijn er ook!

Er zijn veel mensen die ook zonder ervaring groot geworden zijn in hun vak. Denk maar eens aan het verhaal van Greetz.nl. Deze online partij verkoopt verrassingen zoals wenskaarten ballonnen en bloemen. De ondernemers van Greetz.nl hebben er, juist met een jong team van medewerkers, een succes van weten te maken.

Een ander voorbeeld is de succesformule van online modeplatform Winkelstraat.nl. Winkelstraat.nl bestaat uit het aanbod van boutiques in Belgií« en Nederland die allen exclusieve kleding verkopen. De jonge medewerkers dragen allen hun steentje bij door hun frisse blik op de markt. Deze out-of-the-box manier van denken, maakt het bedrijf een sterke speler op de markt.

Conclusie: als jij in een dipje zit omdat je tevergeefs solliciteert zonder ervaring, bedenk dan het ook juist zijn voordelen kan hebben en heeft! Probeer het “˜nadeel’ juist als voordeel te zien en kaart dit ook zeker actief aan als je hier kansen voor ziet! Zoals een wijs man ooit zei; ieder nadeel heb z’n voordeel!

Bron: CVster.nl


Delen