Vacaturetekst: Tips voor een aantrekkelijke opmaak

Delen

Geploeterd op een geweldige vacaturetekst. Een vacaturetekst die wervend is, aanzet tot actie, pré-selecteert, vindbaar is… noem het maar op, de vacaturetekst heeft het allemaal. En nu snel online zodat de werving kan starten. Ho, stop.

Beeld zegt meer dan duizend woorden

Als we het over “˜beeld’ bij vacatureteksten hebben, hoef je niet direct te denken aan de meest fantastische visuals. Stel je eens voor welk beeld je vacaturetekst nu oproept. Of beter nog, bekijk het eens: open een willekeurige vacature op je ‘Werkenbij-site’ / wervingssite, rol je bureaustoel een stukje naar achter en leun even lekker achterover.

Wat zie je? Is het een ellenlange vacaturetekst waar je al moe van wordt als je ernaar kijkt? Is het een lap tekst waarbij de aanblik alleen al je naar adem doet snakken? Zorgt de kleur of het formaat van de letters ervoor dat je twijfelt aan de instellingen van je beeldscherm? Leiden de flashy banners elders op de vacaturepagina je af?

Zelfs de allerbeste vacaturetekst bestaat uit meer dan woorden

De opmaak van een vacaturetekst bepaalt mede of de tekst wordt gelezen én de boodschap overkomt bij de lezer. Een goede opmaak van een vacaturetekst versterkt de inhoud, bevordert de leesbaarheid en optimaliseert de conversie. Dus… lang genoeg achterover geleund en kom in actie door de volgende tips toe te passen:

Tips voor een goede opmaak van vacatureteksten

1. Begin met een heldere functietitel

Zorg dat de functietitel herkenbaar en vindbaar is én de lading dekt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de schrijfwijze, zoekt men meer op de functienaam Bedrijfsleider of Filiaalmanager? Bekijk het via Google Trends en maak je keuze.

Bij onvoldoende zoekvolume; ga eens op onderzoek uit op LinkedIn. Verduidelijk de functienaam, indien nodig, met de sector waarbinnen de vacature beschikbaar is. Bijvoorbeeld Bedrijfsleider Horeca of Bedrijfsleider Varkenshouderij. Of nóg beter: combineer de functienaam met de naam van de werkgever, dit draagt bij aan de vindbaarheid, bijvoorbeeld Filiaalmanager bij Kruidvat of Filiaalmanager bij C1000.

2. Maak gebruik van tussenkopjes

Door heldere tussenkopjes te gebruiken, deel je de vacaturetekst op in verschillende items. Elk tussenkopje geeft exact aan waar het item over gaat, zodat de vacaturetekst snel gescand kan worden en de lezer direct kan doorschakelen naar het item dat hij/zij wil lezen. Mooi meegenomen is dat tussenkopjes de vindbaarheid van je vacature kunnen verhogen, tenminste… als je de juiste zoekwoorden in de tussenkopjes verwerkt.

Voorbeelden van tussenkopjes in vacatureteksten:

 • Functie-inhoud van deze vacature [functienaam] bij [naam werkgever]:
 • Deze vacature vraagt om een [functienaam] die in het bezit is van:
 • De arbeidsvoorwaarden bij [naam werkgever]:
 • Meer weten over [naam werkgever] in [locatie]:

3. Gebruik opsommingen / bullet points

Door opsommingen te gebruiken bij de opmaak van je tekst , zorg je ervoor dat:

 • de webtekst overzichtelijk is
 • de bezoekers de tekst eenvoudig kunnen scannen
 • gebruikte zoekwoorden in de opsommingen een hogere waarde krijgen van zoekmachines.

4. Gebruik een goed lettertype en formaat

Hoe vervelend is het als je je moet inspannen om een tekst te lezen, bijvoorbeeld omdat het letterformaat te klein is, de kleur zorgt voor slechte leesbaarheid of het lettertype voor je ogen danst?

 • veelgebruikte lettertypes zijn Arial of Verdana
 • aangeraden lettergrootte is 11 /12
 • zorg dat de kleur van de letters voldoende contrasteert met de achtergrond
 • gebruik zo min mogelijk verschillende kleuren tekst, lettergroottes en fonts om de rust in de vacaturetekst te bewaren

5. Wees consistent in opmaak

Door bij elke vacaturetekst dezelfde opmaak te gebruiken zorg je ervoor dat:

 • het employer brand wordt versterkt
 • de lezer direct weet waar hij/zij aan toe is

Denk daarbij verder dan de Werkenbij-website of je wervingssite, voer de opmaak bijvoorbeeld ook door op vacaturesites, door vacatures in de eigen huisstijl met eigen logo, lettertype of opmaak te plaatsen.

6. Gebruik afbeeldingen en verwijs naar video’s

 • alleen al de toevoeging van een logo zorgt (vaak) voor kleur en herkenbaarheid
 • door foto’s toe te voegen van de werkplek, toekomstige collega’s e.d. creí«er je sfeerbeleving
 • een foto (of de naam) van de manager en/of consultant maakt de vacature persoonlijk(er)
 • een verwijzing naar een video zorgt ervoor dat de lezer een nog beter beeld kan vormen bij de vacature en werkgever
 • zorg voor eenheid bij het gebruik van afbeeldingen

7. Juiste lengte

Een goede vacaturetekst werft, preselecteert, is vindbaar, is informatief en zet aan tot actie. Om dit te realiseren heb je al snel 400 tot 600 woorden per vacaturetekst nodig. Probeer altijd de juiste balans te vinden. Vertel niet meer dan noodzakelijk maar zorg ook dat de tekst duidelijk is. Met de juiste lengte van een vacaturetekst laat je zowel zien dat er voldoende informatie wordt gedeeld als dat het geen enorme opgave is om de tekst te lezen.

8. Zorg voor een onmisbare call to action

De allerbeste vacaturetekst  is pas af met een goede call-to-action, ofwel een goede sollicitatiebutton. Onder een goede sollicitatiebutton verstaan we:

 • een sollicitatiebutton met een contrasterende kleur (rood, blauw, oranje en groen worden aangeraden)
 • een sollicitatiebutton met een opvallend maar niet overdreven formaat
 • een sollicitatiebutton met een tekst die aanzet tot actie, bijvoorbeeld: solliciteer nu

Delen

About Nicol Tadema - de Voor

Nicol Tadema – de Voor van VoorTekst schrijft op Hi-RE.nl over arbeidsmarktcommunicatie, geeft tips over het schrijven van vacatureteksten, maar ook over online recruitment en SEONaam: Nicol Tadema – de Voor

Beroep: Tekstschrijver, gespecialiseerd in het schrijven van vacatureteksten

Bedrijf: VoorTekst

 

Professioneel profiel van Nicol Tadema – de Voor

Recht door zee, eigenwijs, creatief, scherp, zonder omweg en met visie: Nicol Tadema – de Voor blogt, zoals zij zelf is. Veel blogs over vacatureteksten, het meest gebruikte middel in de arbeidsmarktcommunicatie, omdat daar gewoon veel over te vertellen is. Maar ook blogs over arbeidsmarktcommunicatie in het algemeen, online recruitment, SEO en gerelateerde events deelt Nicol hier op Hi-Re.

Na een marketingloopbaan van zo’n 10 jaar in de werving- en selectiebranche, bundelde Nicol in 2011 haar passie voor schrijven, kennis van arbeidsmarktcommunicatie en ondernemersdrift. Met als resultaat: Voor Tekst, het tekstbureau voor online (arbeidsmarkt-) communicatie. In 2013 is daar de service Voor Vacaturetekst aan toegevoegd, het gespecialiseerde tekstbureau voor vacatureteksten. Samen met haar team van tekstschrijvers schrijft Nicol tekst die doel treft.

Waar kun je  Nicol Tadema – de Voor online vinden?

Website Nicol - Voor Tekst E-mailadres Nicol Tadema – de VoorLinkedIn profiel Nicol Tadema – de Voor Nicol op FacebookNicol Tadema – de Voor op Google+Voor Vacaturetekst op TwitterVoorTekst op Twitter

Contactgegevens Nicol Tadema – de Voor

Mobiel +31 (0)6 11760846

E-mail: nicol@voortekst.nl

Meer artikelen van Nicol vind je hier...

2 comments on “Vacaturetekst: Tips voor een aantrekkelijke opmaak

 1. Pingback: Vacaturetekst: Tips voor een aantrekkelijke opmaak « Werken in een Callcenter Werken in een Callcenter

 2. Rik Langerak

  Hi Nicol,

  Interessant artikel. Ik vind het een uitstekende suggestie om bij het bepalen van je functietitel rekening te houden met vindbaarheid. Dit geldt overigens niet alleen voor de vindbaarheid in Google, maar ook binnen vacaturesites. Daarvoor is het van belang om in je vacaturetekst rekening te houden met de manier van zoeken van potentiële werknemers. Het is daarom bijv. ook goed om in je functietitel aan te geven om wat voor type arbeidsbetrekking het gaat (bijv. parttime, interim, freelance, stage etc.).

  Verder zijn er nog veel meer onderdelen van je vacaturetekst waarin je rekening zou kunnen houden met het zoekgedrag van de kandidaten. Zo is het handig om duidelijk de soft- en hard skills waar je naar op zoek bent te vermelden, aangezien veel werkzoekenden daar ook op zoeken. Om een goed beeld te krijgen van hoe werknemers zoeken naar vacatures, kun je dit artikel over de kunst van vacatures zoeken lezen.

Comments are closed.