Hoe houd je grip op je carrií¨re?

      Reacties uitgeschakeld voor Hoe houd je grip op je carrií¨re?
Delen

Tijden veranderen. Organisaties spelen hierop in en zijn in staat om zich aan te passen aan hun omgeving. Dit vraagt om flexibiliteit en betekent dat standaard kantoren niet langer bestaan, stoelen zijn vervangen door Fatboys, en vergaderzalen zijn getransformeerd naar Zen tuinen.

Ook de visie van mensen op werk verandert aanzienlijk en daarmee de arbeidsrelatie eromheen. Mensen willen aan de ene kant zekerheid, maar aan de andere kant ook de vrijheid tot ontplooiing en ontwikkeling. De tijd van “˜veertig jaar bij dezelfde werkgever hetzelfde werk van negen tot vijf’, is niet langer de norm.

De flexibilisering van de arbeidsmarkt is in feite de moderne manier van kijken naar werk. De werkgever laat je steeds makkelijker weten wanneer je niet meer nodig bent, en jij kunt tegenwoordig zonder schuldgevoel aangeven als je ergens anders een mooiere baan wilt omarmen.

Maar wat betekent dit voor jou? Hoe zorg je er voor dat je zelf die grip houdt op je carrií¨re in plaats van afwacht wat je werkgever voor je in gedachte heeft? Rob Brouwer, CEO van Jobrapido, een van ’s werelds grootste zoekmachines voor banen, geeft je graag tips.

  1. Denk na over je toekomstplannen

“Dit klinkt natuurlijk heel breed, maar als de wereld rondreizen echt een droom is om nog waar te maken, is een vast contract misschien niet eens zo nodig. Een tijdelijk contract kan dan zelfs een stok achter de deur zijn om dan ook daadwerkelijk jouw droomreis te regelen.

Mocht je nou wel helemaal gesetteld zijn en zit je eraan te denken om een huis te gaan kopen, dan is een vast contract wat voor jou. Denk hier dan ook goed over na voor je onderhandelingen ingaat bij een eventuele nieuwe baan.”

  1. Weet hoe je in de markt ligt

“Houd je sociale profielen up to date en kijk naar mogelijke vervolgstappen op de verschillende beschikbare baanplatformen. Ook als je niet op zoek bent naar een baan is het goed om je in te schrijven op vacaturesites die alle banen aanbieden maar je alleen de relevante aanbieden.

Het is steeds meer geaccepteerd om altijd open te staan voor iets anders en sta dan ook open voor eventuele aanbiedingen van recruiters. Wees bewust van de talenten die je hebt en in hoeverre die door andere bedrijven gezocht worden. Dit geeft je mandaat in eventuele onderhandelingen over je contract, salaris of promotie.”

  1. Weet wat er speelt in de markt

“Zit je helemaal op je plek in de sector waar je in werkt? Blijf dan goed op de hoogte van veranderingen en ontwikkelingen. Blijf je werkgever altijd een stap voor en kom proactief met ontwikkelingen waar jullie iets mee zouden moeten in jullie eigen organisatie. Laat je toegevoegde waarde zien en dat je meedenkt over de toekomst van het bedrijf.

Daarnaast kun jij altijd de keuze maken om toch naar een andere organisatie te gaan. Volg dus ook de banenmarkt van je eigen sector of functies waar je interesse en je groei ook liggen. Wacht dus niet af maar houd grip op je eigen carrií¨re!”

Bron: Jobrapido.com


Delen