UWV verwacht tekort aan personeel in financií«le dienstverlening

      Reacties uitgeschakeld voor UWV verwacht tekort aan personeel in financií«le dienstverlening
Delen

In de financií«le dienstverlening krimpt de werkgelegenheid, onder andere door digitalisering van klantprocessen. Maar op de middellange termijn (tot 2020) verwacht het UWV op hogere niveaus personeelstekorten voor de beroepsgroepen accountants, financieel specialisten en economen. Daarbij is de verwachting dat de aard van het werk wel verandert.

Minder werk voor lager opgeleiden

Voornamelijk het bankwezen en het verzekeringswezen ondervinden de gevolgen van de digitalisering en krimpt de werkgelegenheid. Dat blijkt uit het UWV-rapport “˜Kansrijke beroepen: Waar is de arbeidsmarkt krap? Landelijk overzicht‘. Het treft ook hier vooral functies op de lagere en middelbare niveaus.

Vraag naar jonge professionals

Tegelijkertijd zijn bepaalde functies op hogere niveaus wel moeilijk vervulbaar. Dat geldt bijvoorbeeld voor vacatures in de accountancy en dan met name voor de controlepraktijk (assistent accountant en registeraccountant). Bij deze functies spelen overigens, naast een passende opleiding, ook enige jaren ervaring en passen binnen de cultuur een rol. Er is vooral vraag naar jongere professionals op universitair en hbo-niveau die moeilijk zijn te vinden, zo constateert het UWV.

Hypotheekadviseurs gezocht

Verder zijn vacatures voor hypotheekadviseurs moeilijk te vervullen. Ondanks de reorganisaties bij financií«le instellingen is er op dit moment grote vraag naar. Door de crisis in de bouw zijn veel hypotheekadviseurs de afgelopen jaren ander werk gaan doen. Nu de markt weer aantrekt merkt het UWV dat het is lastig om adviseurs met de juiste papieren te vinden. De Wet Financieel Toezicht vraagt inmiddels om bepaalde diploma’s waarover werkzoekenden niet altijd beschikken.

Middellange termijn

Ook beschikbare prognoses van het Raad van Organisatie Adviesbureaus (ROA) zien voor de middellange termijn (tot 2020) vooral knelpunten in de personeelsvoorziening op de hogere niveaus. Zo worden er bijvoorbeeld grote knelpunten verwacht voor de beroepsgroepen accountants en financieel specialisten en economen.

Daarbij is de verwachting dat de aard van het werk wel veranderd. Door digitalisering neemt het traditionele werk van accountants en belastingadviseurs af, terwijl de adviesfunctie op terreinen als pensioen, financií«le planning, HR en ziekteverzuim steeds belangrijker wordt. Dit vraagt andere vaardigheden en competenties, schrijft het UWV in zijn rapport.

Voor de beroepen op lager en middelbaar niveau blijft er de komende jaren waarschijnlijk eerder sprake van overschotten dan tekorten. Voor secretaresses wordt zelfs een forse werkgelegenheidskrimp verwacht.

BRONNEN


Delen