Nederlandse organisaties zien groei aantal internationale werknemers

      Reacties uitgeschakeld voor Nederlandse organisaties zien groei aantal internationale werknemers
Delen

Het aantal buitenlandse werknemers in Nederland is de afgelopen jaren flink toegenomen en blijft ook groeien in uiteenlopende sectoren en op diverse functieniveaus. Dat signaleert arbeidsbemiddelaar Walters People in de recent verschenen Salary Survey 2017.

Vooral Amsterdam en de Randstad blijken aantrekkelijk voor internationale organisaties en buitenlandse werknemers. “Die wederzijdse aantrekkingskracht versterkt zichzelf doordat werkgevers en internationale kandidaten elkaar hier vinden”, zegt directeur Jose Bokhorst van Walters People Nederland.

De internationalisering van de Nederlandse arbeidsmarkt spreekt uit de cijfers van de jaarlijkse Walters People Salary Survey. De afgelopen vijf jaar zag 44 procent van de Nederlandse organisaties het aantal “˜internationale werknemers’ in hun personeelsbestand groeien.

In 2017 verwacht 55 procent dat dit aantal gelijk blijft en 37 procent verwacht verdergaande internationalisering.

Aantrekkelijk voor internationale organisaties

Nederland is voor grote internationale bedrijven een aantrekkelijk vestigingsland. De gemeente Amsterdam meldde eerder deze maand dat zich in 2016 een recordaantal buitenlandse bedrijven (157) in Amsterdam vestigde (bron: recordaantal). Dit leverde ruim 3300 nieuwe banen op. Uitbreiding binnen de ruim 3.000 buitenlandse bedrijven die al in Amsterdam gevestigd zijn, leverde ook nog eens bijna 4300 extra banen op.

Nederland is niet alleen populair door de centrale ligging en het gunstige belastingklimaat, maar ook door de internationale orií«ntatie van ons land, vooral in de Randstad. Buitenlandse werknemers wonen hier graag, wat internationale bedrijven potentieel toegang biedt tot meer talent.

Shared Service Centers

Niet alleen internationale hoofdkantoren vestigen zich in Nederland. Steeds meer internationale bedrijven openen hier een shared service center. Dat levert nieuwe banen op. “Zo organiseren de bedrijven hier hun dienstverlening voor meerdere landen. Daarvoor zoeken ze werknemers die een bepaalde taal vloeiend spreken, het liefst native speakers.

Zo ontstaan in Nederland extra banen voor bijvoorbeeld Finse IT-support medewerkers of Tsjechische customer service medewerkers, die worden aangenomen voor de dienstverlening in hun geboorteland”, aldus Bokhorst.

Nieuwe projecten

De groeiende vraag naar internationale werknemers wordt volgens Walter People versterkt doordat organisaties tijdens de economische crisis heel efficií«nt en “˜lean’ gemaakt zijn. Nu de markt aantrekt, hebben ze mankracht nodig om nieuwe projecten op te starten. Ze moeten nu direct werven om te kunnen groeien. Tekorten die op die functies ontstaan, worden opgevangen met onder andere tijdelijke krachten uit het buitenland.

Bokhorst: “Wij zijn gespecialiseerd in de bemiddeling van medewerkers voor financií«le, IT support, secretarií«le en supply chain functies en signaleren de ontwikkeling in al deze sectoren. De eis dat kandidaten goed Nederlands spreken, wordt steeds vaker losgelaten en het is vaak nog belangrijker dat kandidaten goed Engels, Duits of Frans spreken.”

Herkomst en kwaliteiten

Walters People bemiddelt vooral goed opgeleide werknemers uit Frankrijk, Duitsland, Oost-Europa, Griekenland, Spanje en Italií«. In de laatste drie landen hebben deze professionals zelf vaak minder kansen door de economische situatie, terwijl bij ons juist tekorten ontstaan. Zij komen naar Nederland om hun carrií¨re op te bouwen en zich hier permanent te vestigen.

Bokhorst: “De meeste Nederlanders spreken goed Engels en er zijn hier veel native speakers uit andere landen. Zij kunnen hier werken en een sociaal leven opbouwen, zonder dat zij Nederlands hoeven te spreken. Als je in Amsterdam alleen Engels spreekt dan is dat algemeen geaccepteerd. In Parijs of bijvoorbeeld Berlijn is dat toch een stuk minder.”

Brexit

Ook de Brexit kan nog invloed krijgen op de internationalisering van de Nederlandse arbeidsmarkt. De Amsterdamse wethouder van economische zaken in Amsterdam, Katja Ollongren, meldde  gisteren in het NRC (bron: NRC) dat Amsterdam in gesprek is met “meer dan een handvol grote financií«le instellingen, plus een aantal niet-financií«le bedrijven”. Plannen voor een verhuizing naar het vasteland van Europa worden concreter, en vaak wordt Amsterdam gezien als een reí«le optie.

Bokhorst: “Er zijn nog geen duidelijke verschuivingen zichtbaar, maar grote bedrijven in het Verenigd Koninkrijk orií«nteren zich wel op mogelijkheden om zich elders te vestigen. Daarbij kijken ze nadrukkelijk naar Nederland. Zeker voor banken is Amsterdam een interessant alternatief. Dat kan nog meer vraag naar internationale werknemers opleveren.”

Over het onderzoek

Aan het onderzoek van Walters People namen circa 150 Nederlandse werkgevers en meer dan 750 medewerkers werkzaam binnen de financií«le administratie, office support, IT support en supply deel. Hen werd gevraagd naar hun verwachtingen op het gebied van de arbeidsmarkt, salarisontwikkelingen en secundaire arbeidsvoorwaarden. Meer informatie over de Walters People Salary Survey : hier


Delen