Jezelf verkopen tijdens een sollicitatiegesprek doe je zo!

      Reacties uitgeschakeld voor Jezelf verkopen tijdens een sollicitatiegesprek doe je zo!
Delen

Er zijn veel mensen die het lastig vinden om zichzelf te verkopen gedurende een sollicitatiegesprek. Het kan wat ongemakkelijk en onbescheiden aanvoelen, terwijl het toch echt noodzakelijk is dat je jezelf aanprijst. Dit kan je op verschillende manieren doen waardoor het bescheiden en aantrekkelijk blijft overkomen bij uw gesprekspartner(s).

Hieronder tref je een aantal tips waardoor je jezelf op de juiste manier verkoopt tijdens een sollicitatiegesprek:

Blijf jezelf

Het klinkt als een cliché, maar het is wel essentieel. Samen met jou zoeken we de juiste balans: je mag jezelf niet onderschatten, maar zeker ook niet onderschatten. Denk van tevoren goed na over de succesverhalen die je aan het licht brengt. Maak er geen show van! Geef aan wat het uw potentií«le werkgever oplevert. Tijd- en geldwinst zijn hele interessante zaken voor een werkgever.

Voorbereiding

“Een goede voorbereiding is het halve werk”, zo klinkt het eeuwenoude Nederlandse gezegde. Het komt met grote regelmaat voor dat sollicitanten zich niet goed voorbereiden onder de noemer: “˜ergens blanco ingaan’. Doe dit niet, bereid je voor. Ontdek hier hoe je je voorbereiding aanpakt.

Raakvlakken

Het is tijdens een sollicitatiegesprek belangrijk om aan te geven wat de raakvlakken zijn tussen de vereisten van de functie en jouw vaardigheden. Zo laat je zien dat er gemeenschappelijke grond is. Op het moment dat je solliciteert naar een functie als slotenmaker, heeft het geen zin om aan te geven dat je goed met dieren om kan gaan. Zoek naar overeenstemming, want dat zorgt voor instemming!

Afgestemde profielen

Een groot stuk beeldvorming wordt al gevormd voordat je í¼berhaupt een hand hebt geschud. Je hoeft je niet angstig te voelen, maar je wordt al “˜gegoogled’ voordat je bent uitgenodigd. Zorg dan ook dat alles is gestroomlijnd. Zijn je Twitter, Facebook, LinkedIn-profiel op elkaar afgestemd? Zijn hier dezelfde gegevens te vinden als op je cv en de motivatiebrief. Zo creí«er je een consistent beeld dat makkelijker te verkopen is.

Ken je valkuilen

Iedereen heeft wel een zwakke plek. Probeer te achterhalen wat jouw zwakke punten zijn. Praat eens met vrienden, familie en kennissen die jou goed kennen. Het belangrijke aan deze kennis is dat je op de hoogte bent van je verbeterpunten. Dit is een stuk zelfkennis waar alle potentií«le werkgevers op zitten te wachten. Zo kan je ook van je zwakke punten je kracht maken. Ben je koppig? Nee, je bent iemand met een eigen visie.

Glimlach

Natuurlijk ligt dit voor de hand, maar veel mensen vergeten te lachen. Dit komt door stress en spanning, maar het neemt niet weg dat je er voordeel van hebt als je glimlacht. Je krijgt meer sympathie van de gesprekspartner wanneer je positiviteit en optimisme uitstraalt. Ontspan je gezicht en toon je van je meest positieve kant.

Reageren? Ja graag!

Heb jij ervaring met een sollicitatiegesprek? Heb je een gouden tip om jezelf te verkopen in een sollicitatiegesprek? Deel dit dan met ons door uw reactie in het onderstaande formulier te plaatsen.


Delen