Waarom hebben mensen moeite met openbare sollicitaties?

      Reacties uitgeschakeld voor Waarom hebben mensen moeite met openbare sollicitaties?
Delen

De exibitionist Hedzer

Je kent me waarschijnlijk van mijn exhibitionistische uitingen over werkzoekenden, solliciteren en van het aanspreken van de politiek. Ik krijg veel aanmoedigingen, maar af en toe ook kritiek. En toen ik dat laatst uitte, kreeg ik ineens veel bijval van andere mensen die zich inzetten voor werkzoekenden. We worden af en toe toch aangesproken door mensen die moeite hebben met wat we doen.

Dat ongemakkelijke gevoel

Ik ben nogal “˜naar buiten toe’ met mijn communicatie. En tegelijk niet ongevoelig voor signalen. Ik weet dat er mensen zijn die moeite hebben met hoe ik het doe. Ik wil de mensen die mij aan willen spreken, niet afschrikken. Maar ik durf wel te stellen dat een basis van die ergernis, een zekere mate van gíªne is. Mensen voelen zich ongemakkelijk als ze een werkzoekende spreken. Ik weet dat, omdat ik het meegemaakt heb. Mensen die bij netwerkborrels graag een babbeltje met me maakten, stonden ineens te draaien als ze hoorden dat ik op zoek was naar werk. Het is waarschijnlijk net zo ongemakkelijk als langs een bedelaar lopen. En het is misschien wel net zo gíªnant als een muntje in dat bakje gooien. Je weet niet wat die mensen achter je denken.

Er is niets obsceens aan een werkzoekende

Kennelijk ervaren mensen “˜het simpele uitspreken van het op zoek zijn naar werk’ als iets obsceens. Het geeft kennelijk een ongemakkelijk gevoel. Ik wil het best obsceen maken hoor. Werk zoeken is iets wat we allemaal moeten, net als een grote boodschap. Maar, er is een belangrijk verschil. Het ene doe je met de deur op slot, omdat je daar niemand bij wil hebben. Het andere werkt niet als je de knip op de deur houdt. Je moet naar buiten om te solliciteren. Al is het nog zo ongemakkelijk voor jou en voor je netwerk, binnen blijven is geen optie.

Je moet naar buiten

Als het normale solliciteren niet meer werkt, omdat het … ehm het gewoon niet meer werkt. Moet je op zoek naar andere “˜extraverte’ methodes. Je hebt alles al geprobeerd en je hebt al die welgemeende adviezen over hoe en waar je moet solliciteren al gehoord…. en nu moet je nog meer uit je schelpje kruipen? Ja! Het is niet anders.

Schaam je niet als werkzoekende

Geneer je niet. Ze komen bij Wekr allemaal langs hoor. De oud directeuren, je eigen oud-collega’s, zzp-ers waar je mee gewerkt hebt, de oud-UWV-ers en bijstandsconsulenten. En ze komen met uiteenlopende stijlen. Brutaal of heel bescheiden, maar meestal vol schaamte. Ik voel me af en toe net een huisarts of erger…. een uroloog. Schaam je niet hoor, alle mannen van boven de 50 krijgen plasproblemen. En nu schaam je je nog meer om bij me aan te kloppen? Niet doen….. ook ik moest naar de uroloog. Ook ik moest naar het UWV en ook ik moest netwerken om aan werk te komen. Als ik het niet gedaan had, had ik geen opdrachten of werk.

En schaam je niet voor die werkzoekende

En dan terug naar die mensen die die werkzoekenden obsceen vinden. Of om een andere reden problemen hebben met die openbare sollicitaties? Ik ben er trots op om te zeggen dat ik diegene ben die mensen adviseert om op honderd manieren te solliciteren. Brieven, belletjes, netwerken, ondernemersbijeenkomsten afstruinen, open sollicitaties en…. en dus jezelf adverteren. Dat laatste is zeer obsceen, zeer extravert, maar ook daar ben ik trots op. Met Wekr hebben we de Social Carrousel opgericht. Gewoon ook omdat het makkelijker is om een ander te promoten dan jezelf. Met Wekr hebben we de promotieplaatjes bedacht, die advertenties van werkzoekenden die je nu zoveel voorbij ziet komen. En wat hebben we een vervelende reacties gehad in het begin. Maar nu is het normaal geworden. Je hebt vacature advertenties en je hebt advertenties van de andere zijde van de arbeidsmarkt. En dat past precies bij de filosofie van Wekr. Werkgevers, werknemers en werkzoekenden zijn gelijkwaardige partijen op de arbeidsmarkt. Waarom zouden we ons dan niet zo gedragen? De mensen durven zich nu te presenteren. Het vroeg wat lef van de deelnemers en de coí¶rdinatoren, maar het is een eerlijke manier van solliciteren geworden. En wat zijn we dankbaar voor de inzet van Rob Mes. Hij is waarschijnlijk de persoon die het heeft doen kantelen.

Blijf ons aanspreken en blijf vragen

Je mag me nog steeds aanspreken hoor, maar ik kan niet beloven dat ik je niet zal vertellen dat iedereen plasproblemen krijgt en dat jij ook wel eens aan de beurt zou kunnen komen. En dat ook jij je zult generen als je iemand anders wel lekker hoort klateren en je denkt…..waarom kan ik dat niet meer? Ook jou zal ik vertellen wat de uroloog zegt. Veel water drinken en veel plassen, dan gaat het vaak vanzelf over. De gíªne ook. Solliciteer veel en laat je netwerk weten dat je op zoek bent naar een zelfverdiende boterham.

Schaam ik me dan nergens voor? Jawel hoor! Ik vond dit een heel ongemakkelijk stukje.

Auteur: Hedzer Kooistra wekr.nl

 


Delen