Nederland leider in aanbod innovatieve banen

      Reacties uitgeschakeld voor Nederland leider in aanbod innovatieve banen
Delen

 

Op dit moment zijn er meer dan 76.000 innovatieve vacatures via Jobrapido te vinden, op een totaal van 455.000 Nederlandse vacatures op hun site. Dat is bijna 17%.

Hoeveelheid banen op website

Jobrapido, ’s werelds meest toonaangevende zoekmachine voor banen, bekeek de hoeveelheid banen zoals zij deze op dit moment op hun website aanbiedt. Als je deze cijfers vergelijkt met bijvoorbeeld Duitsland of Italií«, dan laat dat zien hoe innoverend de Nederlandse economie is.

Jobrapido heeft in Duitsland op dit moment in totaal 1.691.000 banen online staan, waarvan er zo’n 93.000 gerelateerd zijn aan innovatie, maar 5% van het geheel. Daarbij biedt Italií« 10% aan innovatieve banen aan – 30.000 op een totaal van 300.000; ook een opvallend lager getal dan in Nederland.

Deze cijfers bevestigen wat de Europese Commissie eerder dit jaar aantoonde[1]; dat Nederland voor het eerst leidend is in Europa op het gebied van innovatie. In toenemende mate wordt onderzoek daadwerkelijk door het bedrijfsleven omgezet in concrete producten en diensten en groeit het aantal innovatieve banen. Innovatieve banen die verklaren hoe Nederland heel concreet die nummer één positie realiseert.

Rob Brouwer, CEO van Jobrapido, snapt deze Nederlandse toppositie: “Technologische ontwikkeling verandert de prioriteiten en de strategieí«n van bedrijven. Zoals onze analyse laat zien, zijn Nederlandse bedrijven hier hard mee bezig. Het verschil in baanaanbod tussen de landen ondersteunt ook de uitslag van de Europese Commissie.”

High tech levert meeste potentií«le banen

Verder kijkend naar de analyse van Jobrapido is het duidelijk dat bij de high tech banen de meeste mogelijkheden liggen. Banen zoals digital architect, engineer, en innovatie manager vallen hieronder en zijn goed voor een totaal aan ruim 40.000 banen in Nederland.

Ook in de landen als Italií« en Duitsland zijn hier veel banen in te vinden; 30.000 in Duitsland en 20.000 in Italií«. Een interessant gegeven als we beseffen dat Nederland het kleinste land is van de drie, maar toch wel de meeste opties heeft in de high tech sector.

Nederlandse topvacatures

Kijkend naar de specifieke cijfers voor Nederland, en waar de meeste mogelijkheden liggen, steekt de vacature van technical engineer met kop en schouders boven de rest uit; er zijn momenteel maar liefst 25.500 potentií«le banen hierin te vinden.

Technische engineering raakt per definitie aan innovatie; de grote hoeveelheid aan mogelijke banen hierin is een teken van innovatiegroei. Deze banen worden veelal in het zuiden van Nederland aangeboden, daar zijn ruim 7.500 mogelijkheden te vinden tegenover slechts zo’n 300 vacatures in het oosten van het land.

Ook komt er naar voren dat er veel vraag is naar ontwikkelaars voor web, app, mobile en software. Er is voornamelijk vraag naar software ontwikkelaars in het westen van Nederland, namelijk ruim 3.000. In het zuiden van Nederland zijn dit er zo’n 1.300.

Bron: Jobrapido

 


Delen