Klaar voor de millennial of toch kiezen voor het “˜belegen’ talent?

      Reacties uitgeschakeld voor Klaar voor de millennial of toch kiezen voor het “˜belegen’ talent?
Delen

Als je naar organisaties luistert, hoor je dat ze altijd op zoek zijn naar talenten. Daarbij is 9 van de 10 keer een eis dat nieuwe medewerkers flexibel moeten zijn. Maar verreweg de meeste organisaties zijn zelf in het geheel niet flexibel en hebben onvoldoende nagedacht over de talenten die nu de arbeidsmarkt betreden.

Ze gaan ervan uit dat het flexibele talent van de toekomst zich aanpast aan de organisatie. De grote vraag is echter: wil de millennial dat wel? Grote kans van niet! Deze groep van werknemers past zich misschien wel tijdelijk aan, maar zal zich niet voor langere tijd voegen naar de wensen van de werkgever.

Over een paar jaar is de arbeidsmarkt totaal veranderd en zal er schaarste zijn van jonge arbeidskrachten. Die vertrekken natuurlijk ogenblikkelijk als zij kansen zien om bij een werkgever te werken die wél meegaat met de tijd.

De millennial heeft niets met procedures, KPI’s, e-mail, hií«rarchie, vaste werktijden/plaatsen en andere oubollige manieren van werken. Zij hebben zeker niets met managers en andere leidinggevenden die blindvaren op ervaring en daarbij opgedane kennis . De millennial wil vooruit, heeft Google als kennisbank, weet handig gebruik te maken van allerlei online en digitale media en is verbonden met mensen over de gehele wereld. Dat zal de komende jaren alleen maar toenemen.

De millennial wil vooral leuk werk en een aardig en gezond leven. Eén baan is soms niet voldoende. Misschien willen zij er wel twee of drie, of een baan gecombineerd met een eigen bedrijf. Het is niet voor niets dat deze generatie het liefst voor een start-up kiest boven een “˜gevestigde organisatie’.

Veel organisaties die ik ken, zijn nog heel traditioneel en verwachten van werknemers dat zij zichzelf aanpassen. Daar is niks mis mee, als mensen dat willen, maar dan is de doelgroep voor werving een geheel andere, namelijk het oudere talent.

Onderbelicht

Het oudere talent is een geheel onderbelichte doelgroep. Ja, er worden wel maatregelen bedacht om oudere werkzoekenden te steunen met behulp van subsidies en het wijzen op de ervaring van de oudere werknemers. Daarmee wordt nog steeds uitgedragen dat oudere werknemers een beetje suffig zijn en moeten worden geholpen om serieus te worden genomen. Nu zal ik niet ontkennen dat er inderdaad nogal wat oudere werknemers zijn die nogal “˜suffig “˜overkomen omdat zij niet meegaan met ontwikkelingen die voor jongeren zo vanzelfsprekend zijn. Dat wordt vaak afgedaan met “˜ ik kan dat niet bijbenen’, ‘ik moet het hebben van mijn ervaring’, “˜ik heb niets met dat nieuwe’, “˜ik praat liever met mensen’ en ga zon maar even door.

Nog erger zijn de oudere, ervaren mensen die uitstralen “˜dat ze het allemaal beter weten’ en “˜het allemaal gezien en meegemaakt hebben”.

Wat is een ouder talent

Maar een écht ouder talent is iemand die leergierig is, die meegaat met zijn tijd, die begrijpt en onderkent dat de wereld om hem heen verandert, en die nieuwe kansen durft te pakken om zichzelf verder en breder te ontwikkelen. Een ouder talent gelooft niet in vastomlijnde taakomschrijvingen, een ouder talent wil ondernemen, leren, risico’s nemen en is niet bang om geheel iets anders te doen. Het zou best een goed idee zijn als organisaties met veel oudere werknemers alle taken op een hoop gooien en aan hun medewerkers vragen: wat wil jij gaan doen?

Kortom: het oudere talent is misschien wel de juiste keuze voor de organisatie. Het voordeel is dat er nu nog genoeg van zijn, maar ook hier geldt, net als voor het jonge talent, ook die vijver wordt over een paar jaar ‘overbevist”. Nu investeren in je oudere talent levert garanties voor de toekomst!

Auteur: Tony Tiemens

Tony Tiemens is de man achter Spectocura , gespecialiseerd in duurzame inzetbaarheid. Hij heeft als (interim) manager in het domein van Human Capital ruime ervaring opgedaan in bedrijfsleven, overheid, zorg en MKB.

Delen