Vraag naar financieel administratief medewerkers neemt verder af

      Reacties uitgeschakeld voor Vraag naar financieel administratief medewerkers neemt verder af
Delen

Door de digitalisering heeft een groot aantal financieel administratief werknemers zijn of haar baan verloren in bijvoorbeeld de financií«le sector, de handel en de industrie. Er zijn voor deze werkzoekenden voornamelijk kansen buiten het administratieve werkveld, zo blijkt uit een nieuwe UWV-analyse. UWV verstrekt momenteel zo’n 16.000 lopende WW-uitkeringen aan werkzoekenden met een financieel administratieve achtergrond. Aan het begin van de crisis, in 2010, ging het nog om 8.600 lopende WW-uitkeringen.

Kansen

De verwachting is dat de vraag naar financieel administratief medewerkers de komende jaren verder afneemt omdat bedrijven hun financií«le administratie meer en meer digitaliseren. In de notitie “˜Overstapberoepen voor de financieel administratief medewerker’ kijkt UWV naar de kansen op de arbeidsmarkt voor deze krimpende beroepsgroep.

Er blijken vooral mogelijkheden te liggen in niet-administratieve beroepen. Een aantal daarvan bevindt zich op het terrein van klantcontact zoals callcentermedewerker, medewerker klantenservice, medewerker binnendienst en servicedeskmedewerker ICT. Deze beroepen kennen relatief veel openstaande vacatures. Overstapberoepen in de detailhandel kennen daarentegen minder goede vooruitzichten voor financieel administratief medewerkers.

De overstapberoepen binnen het administratieve werkveld met de beste kansen zijn (assistent-)controller of assistent-accountant. Deze economisch-administratieve functies vereisen echter wel een hogere opleiding. In andere administratieve beroepen zijn de arbeidsmarktkansen over het algemeen ongunstig, omdat ook hier banen verdwijnen als gevolg van het digitaliseren van werkprocessen. Vooral voor secretarií«le functies zijn de perspectieven ongunstig.

Analyse

De analyse van UWV heeft betrekking op de functies financieel administratief medewerker (of boekhoudkundig medewerker) en facturist. Ongeveer 60 procent van de bij UWV ingeschreven medewerkers financií«le administratie is middelbaar opgeleid, 20 procent heeft een lager opleidingsniveau en nog eens 20 procent is hbo- of universitair geschoold.

Overstapberoepen en scholingsvouchers

In de notitie Overstapberoepen voor de financieel administratief medewerker, opgesteld door UWV, wordt getoond wat mogelijke overstapberoepen zijn voor de financieel administratief medewerker en wat de kansen van deze beroepen zijn.

Maar wilt u uw kansen op werk op een andere vergroten met een opleiding, cursus of training? Dan kunt u misschien ook gebruikmaken van de scholingsvoucher voor werkzoekende. Dit is een subsidie voor een opleiding die u bij UWV kunt aanvragen. Kijk hier voor een lijst met Kansberoepenlijst of naar meer info over het scholingsvoucher

Bron: UWV


Delen