42% Werknemers zou zichzelf niet laten thuiswerken

      Reacties uitgeschakeld voor 42% Werknemers zou zichzelf niet laten thuiswerken
Delen

Ruim 4 op de 10 Nederlanders zou zichzelf niet laten thuiswerken. Dat blijkt uit onderzoek* van Manutan naar de efficií«ntie op de werkvloer. Afleiding en slechte inrichting van de thuiswerkplek dragen daaraan bij. Goede afspraken, eerlijk zelfonderzoek en een serieuze aanpak, helpen volgens Manutan thuiswerken wél tot een succes te maken.

Afleiding: huishouden, kinderen en partner

De helft van de thuiswerkers is weleens afgeleid tijdens het werk. Eén op de tien zelfs regelmatig tot vaak, zo blijkt uit het onderzoek onder 1000 werknemers. De meest genoemde afleidende factoren zijn: 1) huishoudelijke werkzaamheden (27%), 2) de kinderen (20%) en 3) mijn partner (13%). Huishoudelijke werkzaamheden zijn overigens voor zowel mannen (25%) als vrouwen (31%) de meest genoemde reden. De partner blijkt vooral voor mannen een flinke afleidingsbron (15%, tegenover 6% van de vrouwen). Verder worden de tv en herrie bij de buren nog genoemd als productiviteitskillers.

Slechte kwaliteit werkplek

De thuiswerkplek blijkt lang niet altijd goed ingericht. Als er in huis al ruimte is voor een apart kantoor, dan is dat lang niet altijd met goed meubilair gevuld. Maar liefst 62% van de ondervraagde werknemers geeft aan dat de thuiswerkplek niet ergonomisch is ingericht. Toch heeft de werkgever daarin volgens de Arbowet een zware verantwoordelijkheid.

Goede afspraken, serieuze aanpak

Wil je van thuiswerken een succes maken, dan moeten managers/werkgevers en werknemers er serieus voor gaan zitten, zo vindt Lydia Rongen, HR Manager Benelux van Manutan. “Een thuiswerkplek kan de productiviteit juist enorm ten goede komen. Maar dat vraagt maatwerk, vertrouwen en support van een manager en van de werknemer eerlijkheid en een goede aanpak. Niet alleen voor het inrichten van een uitstekende thuiswerkplek, maar ook om mogelijke afleiding in goede banen te leiden” aldus Rongen. “Een beetje afleiding is overigens prima, want niemand kan uren achter elkaar supergeconcentreerd en productief zijn. Maar maak wel onderscheid tussen gewenste en ongewenste afleiding. En natuurlijk moeten iemands werkzaamheden wel geschikt zijn om thuis te verrichten. Wanneer je bijvoorbeeld in een productiehal of magazijn werkt, gaat dat vaak niet of lastig.”

*) Onderzoek november 2015 onder 1000 respondenten in verschillende leeftijdscategorieí«n, werkzaam bij kleine, middelgrote en grote bedrijven in Nederland door Manutan i.s.m. Novio Research.

Voor meer informatie en praktische tips over efficií«nt werken, zie:

http://www.manutan.nl/blog/nieuws/het-nieuwe-werken/

 


Delen