Top 10 Meest Gemaakte Fouten In Vacatureteksten

      Reacties uitgeschakeld voor Top 10 Meest Gemaakte Fouten In Vacatureteksten
Delen

Deze maand ben ik precies 5 jaar op missie om vacatureteksten te verbeteren. Ik slaap ’s nachts lekkerder als ik weet dat er weer een toptekst schittert op het wereldwijde web, die bijdraagt aan de perfect match tussen kandidaat en werkgever. Maar er zijn ook veel slapeloze nachten, want als ik even een “˜rondje Indeed’ doe -auch- wat gaat er toch nog veel mis. En ik ben niet de enige die het signaleert. Een oproep onder recruiters voor input over dit onderwerp resulteerde in een flink aantal suggesties, die allemaal een plek verdienen in het overzicht van meest gemaakte fouten in vacatureteksten. Maar schrijven is schrappen, dus ik heb een moeilijke keuze moeten maken om tot deze top 10 te komen. Here we go:

1. Vaag doen in een vacaturetekst
Menig vacaturetekst staat boordevol de mooiste vage vacaturetekstvolzinnen en ellenlange rijen vol bullets, maar de daadwerkelijke inhoud is ver te zoeken. Niet zo gek dus dat meer dan de helft van de werkzoekenden vacatureteksten vaag vindt. Om precies te zijn, geeft 53% aan dat het lastig is om op basis van een vacaturetekst te bepalen of er een potentií«le match is. Met als gevolg dat goede kandidaten misschien niet solliciteren en niet-passende kandidaten wél solliciteren.

Tip: verwoord je verhaal helder, maak keuzes en schrijf concreet: hoe concreter, hoe beter!

2. Doelgroep uit het oog verliezen
Lukraak een vacaturetekst schrijven en hupsakee,Schietschijf publiceren maar. Of het nu een vacaturetekst is voor een junior accountmanager, een inkoopdirecteur, een senior marketeer of een callcentermedewerker: gewoon allemaal aanspreken in dezelfde tone-of-voice en identieke (volgorde) arbeidsvoorwaarden hanteren. Vooral veel vertellen wat jij allemaal wilt zien en niet stilstaan bij wat de ideale kandidaat wil horen. En pullfactoren, beweegredenen? Gewoon allemaal over een kam scheren. Want iedereen wil toch bij jou werken?

Tip: speel per vacaturetekst in op de beweegmotieven, push- en pullfactoren van je beoogde kandidaat. Vertel op welke manier hij of zij bij je past. Pas ook het woordgebruik en de lengte van je zinnen aan op bijvoorbeeld de leeftijd van de doelgroep, de functiegroep en het werk- en denkniveau.

3. Even snel een vacaturetekst online zetten de klok
65% geeft aan te weinig tijd te hebben voor het creí«ren van een goede vacaturetekst. Dat is de slag die zegt: “˜Ik heb nú een vacature en die moet gisteren ingevuld zijn’. Haastige spoed dus, wat resulteert in het copy-pasten van het functieprofiel en direct op de publiceerknop klikken. Auch. Zelden goed. Want heeft de 65% dan wel de tijd om de vacature 60 dagen open te laten staan en vervolgens in die tijd zelf hard te gaan sourcen en uiteindelijk honderden kandidaten af te wijzen? (Jonathan Campbell, Monsterboard Event). Over de impact daarvan op je employer brand nog maar niet te spreken. 65% geeft aan te weinig tijd te hebben voor het creí«ren van een goede vacaturetekst.

Tip: Steek tijd in een goede vacaturetekst, die tijd win je dubbel en dwars terug. Bijvoorbeeld omdat je een verpletterende eerste indruk maakt op de lezers, en 1 op de 3 lezers baseert zijn eerste indruk van het bedrijf op basis van jouw vacaturetekst. Of omdat je preselectie toepast in de tekst, wat je weer tijd scheelt bij het beoordelen van cv’s en versturen van afwijzingen. En onder aan de streep kun je ook nog eens rekenen op een betere kwaliteit kandidaten.

4. Geen salaris vermeldenLet's talk money
Een marktconform salaris, een salaris dat wordt afgestemd op achtergrond of gewoon geen énkele letter of cijfer spenderen aan de arbeidsvoorwaarden. Maar die kandidaat die je wilt aanspreken, moet wel gewoon z’n hypotheek of huur kunnen betalen en voor eten op de plank zorgen. Als je dus vaag doet over het salaris, haakt 28% af. 39% ergert zich er mateloos aan als het salaris in een vacaturetekst ontbreekt. En dan kijken we nog niet eens naar die keren dat je tijdens de tijdrovende sollicitatieprocedure een kandidaat kwijtraakt, omdat jullie qua salaris mijlenver uit elkaar liggen.

Tip: doe niet zo geheimzinnig. Sta boven dat politieke geneuzel en denk niet dat iedereen altijd het onderste uit de kan wil hebben of alleen maar voor het geld gaat. Speel open kaart en benoem concreet in de vacaturetekst het salaris is. Money talks. En of iemand het voor het geld doet? Dat pik jij er toch zo uit tijdens het selectiegesprek?!

5. Te veel en irreí«le eisen stellen
“˜Voor deze startersfunctie beschik je over 10 jaar werkervaring’ ijsjes eisenof “˜Je bent een junior accountmanager die een voorbeeldrol vervult én het voortouw neemt binnen het salesteam’. Het type vacatureteksten: des te schaarser de doelgroep, des te meer eisen. Soms tot wel 20 bullets. Eh, ergens gaat hier iets scheef.

Tip: zorg dat je weet wie je zoekt en dat dit past bij de functie-inhoud. Maak keuzes en stick to it.

6. Schijnvertoning
Een vacaturetekst waar de reacties op binnenstromen. be honestHet lijkt dan ook wel een sprookje, zo geweldig als de functie en het werken bij de werkgever geschetst worden. Niets is gek genoeg en het is vrijheid blijheid. Wat een feest… Maar aan dat feest komt abrupt een eind als die enthousiaste kandidaat er na indiensttreding al snel achter komt dat datgene wat “˜op papier’ als een Walhalla werd geschetst, in werkelijkheid vies tegenvalt. Opeens neemt de kans op een duurzaam dienstverband flink af. En de kans dat je weer from scratch kan beginnen met de werving, neemt flink toe. Terug naar af. Nog even los van het feit wat het met je employer brand op de lange termijn doet, want bad news travels fast.

Tip: Wees reí«el in je vacatureteksten, maak het niet mooier dan het is. Eerlijkheid duurt echt het langst,

7. Gebruik van clichés buzzwoorden
In 9 van de 10 vacatures vind je wel een cliché. Denk aan de buzzwoorden: gedreven, creatief, proactief, gemotiveerd, gespecialiseerd en enthousiast. Maar ook work hard, play hard, de no-nonsense werksfeer en vrijdagmiddagborrel worden te pas en te onpas gebruikt. Soms ogenschijnlijk als “˜opvulling’ en soms omdat “˜we dat er altijd bij zetten’. Tot grote ergernis van veel werkzoekenden (31% stoort zich aan het gebruik van clichés), die in veelvoud afhaken.

Tip: Bekijk kritisch of het cliché echt relevant is. En zo ja, benoem wáárom het cliché relevant is.

8. Spel- en typfouten + alle kanten opschietenspelling is hard
Je hoeft niet eens hard te zoeken om spel- en typefouten te vinden in vacatureteksten. Zo was er die vacature waarin een 2e schipper werd gezocht voor een bedrijf dat binnenvaartschepen “˜explodeert’. Of die hogeschool die zich in de docentenvacature afvroeg of “˜er nog één met stress is’. En de afkorting cv? Het is écht met kleine letters en zonder puntjes. Dus niet CV of C.V. of c.v. Maar je vindt ook de teksten waar de uniformiteit ver te zoeken is. Want kies je voor wel of niet hoofdletters in functienamen? Spreek je mensen aan met je of u? Hak die knoop door en voer dat consequent door.

Tip: dubbelcheck je teksten of laat dit doen en/of gebruik een spellingscontrole. En maak een mini-schrijfwijzer voor jouw organisatie, waar je voor jouw vacatures de allerbelangrijkste schrijfregels vastlegt.

9. Wilde functienamen
Een vacaturetekst valt of staat met de keuze van de functienaam. Dus waarom niet kiezen voor de interne functietitel? Binnen de organisatie weet immers iedereen welke functie bij die titel hoort, dus dat geldt dan ook vast in de buitenwereld waar je gaat werven. Toch? Of je kiest voor een hele onderscheidende functienaam. Dan val je lekker op. Dat het misschien nul herkenning oproept bij degene die je zoekt, neem je voor lief. Want wist jij bijvoorbeeld dat een Beverage Dissemination Officer achter de bar staat om drankjes in te schenken? Of dat een Chief Chatter in de praktijk een callcentermanager is? En dat een Digital Overlord een webmaster is?

Tip: vraag jezelf af wat er nu bovenaan het cv of LinkedInprofiel staat van die sollicitant, waarbij je opspringt en zegt: “˜Ja, die nodig ik meteen uit’. En gebruik dí­e functienaam. Simpeler kunnen we het niet maken.

10. Een vacaturetekst inzetten als een (corporate) communicatiemiddelwhats in it for your candidate-
Hoe geweldig je bedrijf is of wat voor megaomzetten je draait… Welke producten, diensten of service je levert en hoe dit allemaal werkt… Een lang verhaal over de historie van de organisatie…. Het is allemaal leuk en aardig, maar een potentií«le nieuwe medewerker wil vooral weten: what’s in it for me? Ofwel: hóe is het om bij jou te werken (bedrijfscultuur), hoe kan hij of zij waarde toevoegen, wat zijn de carrií¨rekansen en hoe zijn de arbeidsvoorwaarden?

Tip: bewaar de borstklopperij voor je corporate communicatie en beantwoord de vraag: what’s in it for your candidate?


Delen

About Nicol Tadema - de Voor

Nicol Tadema – de Voor van VoorTekst schrijft op Hi-RE.nl over arbeidsmarktcommunicatie, geeft tips over het schrijven van vacatureteksten, maar ook over online recruitment en SEONaam: Nicol Tadema – de Voor

Beroep: Tekstschrijver, gespecialiseerd in het schrijven van vacatureteksten

Bedrijf: VoorTekst

 

Professioneel profiel van Nicol Tadema – de Voor

Recht door zee, eigenwijs, creatief, scherp, zonder omweg en met visie: Nicol Tadema – de Voor blogt, zoals zij zelf is. Veel blogs over vacatureteksten, het meest gebruikte middel in de arbeidsmarktcommunicatie, omdat daar gewoon veel over te vertellen is. Maar ook blogs over arbeidsmarktcommunicatie in het algemeen, online recruitment, SEO en gerelateerde events deelt Nicol hier op Hi-Re.

Na een marketingloopbaan van zo’n 10 jaar in de werving- en selectiebranche, bundelde Nicol in 2011 haar passie voor schrijven, kennis van arbeidsmarktcommunicatie en ondernemersdrift. Met als resultaat: Voor Tekst, het tekstbureau voor online (arbeidsmarkt-) communicatie. In 2013 is daar de service Voor Vacaturetekst aan toegevoegd, het gespecialiseerde tekstbureau voor vacatureteksten. Samen met haar team van tekstschrijvers schrijft Nicol tekst die doel treft.

Waar kun je  Nicol Tadema – de Voor online vinden?

Website Nicol - Voor Tekst E-mailadres Nicol Tadema – de VoorLinkedIn profiel Nicol Tadema – de Voor Nicol op FacebookNicol Tadema – de Voor op Google+Voor Vacaturetekst op TwitterVoorTekst op Twitter

Contactgegevens Nicol Tadema – de Voor

Mobiel +31 (0)6 11760846

E-mail: nicol@voortekst.nl

Meer artikelen van Nicol vind je hier...