Boekpresentatie “˜Collectieve intelligentie; de uitdaging voor de organisatie van nu’.

      Reacties uitgeschakeld voor Boekpresentatie “˜Collectieve intelligentie; de uitdaging voor de organisatie van nu’.
Delen

Op 30 juni om 17:00u overhandigen Wendy Jansen, Fons Schoemaker en Bas de la Parra het eerste exemplaar van hun boek ´Collectieve intelligentie´ aan Wiebe Draijer, voorzitter van de raad van bestuur van Rabobank. Bovendien geeft Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, tevens voorzitter van de fractie van D66 in de Eerste Kamer, een eerste commentaar.

In het boek beschrijven de auteurs hoe groepen mensen, en ook dieren, met elkaar slimme oplossingen realiseren. 

Over het boek
In “˜Collectieve intelligentie’ komen drie thema’s aan bod. Het eerste is dat mensen en organisaties veel kunnen leren van de manier waarop, tijdens de hele evolutie, door groepen dieren bewonderenswaardig intelligent wordt gehandeld. Het tweede thema gaat over het in rap tempo ontstaan van een zelf-organiserend wereldbrein. Dat wereldbrein bestaat uit mensen en machines, waar niemand meer grip op heeft. Dit heeft grote gevolgen voor iedereen, zowel individuen als organisaties. Het derde thema beschrijft dat organisaties functioneren in een wereld waarin peer-to-peer en start-ups een steeds belangrijkere rol spelen. Het is van belang dat organisaties hierop inspelen.

Het boek, in zeer toegankelijke taal en met voorbeelden geschreven, is bedoeld voor iedereen die in deze tijd van snelle maatschappelijke en technologische ontwikkelingen wil begrijpen wat daarvan de gevolgen zijn. Medewerkers en managers van organisaties begrijpen na het lezen van dit boek beter hoe ze het wereldbrein kunnen mobiliseren en de interne collectieve intelligentie kunnen vergroten.

Over de auteurs
Dr. Wendy Jansen onderzoekt nieuwe vormen van organiseren en leren, die mogelijk zijn door technologische ontwikkelingen. Zij is (mede-)auteur van een aantal boeken en artikelen, waaronder Business Modellen voor de Kenniseconomie.

Drs. Fons Schoemaker is werkzaam als Information Security Officer bij Rabobank. Hij heeft een bijzondere belangstelling voor sociale insecten, vooral mieren. Hij schrijft al vele jaren over interactiemanagement en wat organisaties kunnen leren van dieren.

Drs. Bas de la Parra heeft een grote belangstelling voor individueel én organisationeel leren. Hij heeft diverse vernieuwingen doorgevoerd op gebieden als situationeel opleiden en leren, e-learning en samenwerkend leren en publiceerde daar een aantal boeken en artikelen over.


Delen