Vanaf 1 juli 2016 nieuwe regels voor werken naast uw pensioen

      Reacties uitgeschakeld voor Vanaf 1 juli 2016 nieuwe regels voor werken naast uw pensioen
Delen

Vaak krijg ik de vraag: ‘Kan ik naast mijn pensioen gewoon blijven werken?’ Mijn antwoord: ‘Ja, dat kan, maar daar zijn wel bepaalde regels bepaalde regels voor. Als u nog geen 60 jaar bent, dan kunt u geen pensioen laten uitkeren als u ook blijft werken. Alleen als u gedeeltelijk of helemaal stopt met werken, kunt u uw ouderdomspensioen al voor uw 60e in laten gaan.

Uw ouderdomspensioen kan alleen vervroegd ingaan voor het gedeelte dat u stopt met werken. Maar let op, eenmaal gekozen blijft gekozen.

Wanneer u het ouderdomspensioen vanaf uw 60e jaar wil laten uitkeren, dan mag u daarnaast gewoon blijven werken. Uw salaris of winst (in geval ondernemer of zzp’er) wordt niet gekort op uw pensioen.

Maar let op: vanaf 1 juli 2016 zijn er nieuwe regels voor werken naast uw pensioen!

Volgens de nieuwe regels van de Belastingdienst, ingaande 1 juli 2016, ┬ákunt u pas vanaf vijf jaar voordat u uw AOW ontvangt pensioen opnemen en daarnaast blijven werken. Wilt u tussen uw 55e en vijf jaar voordat uw AOW ingaat pensioen opnemen? Dan kan dat alleen voor het gedeelte dat u stopt met werken. Voor het gedeelte dat u uw pensioen laat ingaan, mag u niet meer gaan werken. De pensioenuitvoerder kan in zo’n geval een intentieverklaring van u verlangen. Bij pensioenen van bijvoorbeeld ABP en Zorg en Welzijn (het vroegere PGGM) is dit het geval.

Vanaf AOW-leeftijd

Vanaf uw AOW-leeftijd kunt u er voor kiezen om volledig te blijven werken naast uw pensioen. In dat geval ontvangt u gewoon uw ouderdomspensioen naast het inkomen dat u met werken verdient. Uw werkgever moet hier wel toestemming voor geven.

U heeft de mogelijkheid om uw pensioen gedeeltelijk uit te stellen. Dat mag voor het gedeelte dat u blijft werken. Als u minder gaat werken, gaat het pensioen dus voor dat deel in. Uw AOW gaat altijd in vanaf het moment dat u de AOW-leeftijd bereikt. U betaalt vanaf dat moment ook geen inhouding of bijdrage meer voor bijvoorbeeld AOW, ZVW en uw aanvullend pensioen.

 


Delen