DE KUNST VAN HET VRAGEN STELLEN

      Reacties uitgeschakeld voor DE KUNST VAN HET VRAGEN STELLEN
Delen

In verschillende fasen van een sollicitatieproces komt het terug: het gesprek. In elke fase wordt er op andere elementen uit je arbeidsverleden en -toekomst  gefocust, maar elk gesprek dient hetzelfde doel: zoveel mogelijk informatie achterhalen over de kandidaat. Wij geven je tricks en tools om de juiste vragen te stellen!

Open vragen

Het gaat niet alleen om de inhoud van de vragen, maar ook om de manier waarop je een vraag stelt. Stel, je wilt weten wat iemand deed binnen een bepaalde functie. Je kunt dan bijvoorbeeld vragen: “Bestonden je werkzaamheden bij… uit het schrijven van teksten en het onderhouden van de social media kanalen?” of “wat deed je als content manager bij…?”.  Op de eerste vraag krijg je waarschijnlijk een kort “˜ja’ of “˜nee’ als antwoord. De tweede vraag geeft de respondent ruimte voor eigen invulling. Hierdoor krijg je een completer verhaal en het zorgt ervoor dat je gemakkelijker door kan vragen.

Doelgericht vragen 

Toch betekent dit zeker niet dat je alleen maar open vragen moet stellen. Elke vraagstelling kan een achterliggend doel hebben. Gesloten vragen zijn bijvoorbeeld geschikt wanneer je een antwoord binnen een bepaald kader wilt. De reden om feitelijke- en controlevragen te gebruiken, vind je eigenlijk al in de naam. Ze zijn om te checken of iets wat een kandidaat zegt of beweert klopt. Naast de open-, gesloten-, feitelijke- en controle vragen, zijn er nog andere vragen die je kunt stellen. Hieronder vind je een overzicht:

·         Feitelijke vragen, om datgene wat de kandidaat heeft verteld te controleren op juistheid;

·         Mening vragen, vragen van een persoonlijkere aard waar de kandidaat met het antwoord zelf volledige invulling op kan geven;

·         Gesloten vragen, wanneer u een antwoord van de kandidaat binnen een bepaald kader wil;

·         Controle vragen, om een vermoeden te kunnen bevestigen of ontkennen;

·         Suggestieve vragen, om op een onbewuste manier de kandidaat te vragen wat zij van uw mening vinden;

·         Echo vragen, ter verduidelijking van een eerder gegeven antwoord;

·         Inhaakvragen, om aan te haken op een gegeven antwoord en hier verder op te kunnen doorvragen.

 

Ongemakkelijk

Een goede vraagstelling is belangrijk, maar er zijn meer factoren waarmee een goed interview valt of staat. Stel, je komt binnen bij een interview voor een functie als grafisch ontwerper bij een hip reclamebureau. De persoon waarmee je het gesprek hebt, draagt een grijs pak, kijkt je indringend aan en stelt op zeer formele toon de vraag: “Waarom ben jij geschikt voor deze functie?”. Een sollicitant kan hierdoor afgeschrikt worden. Iemand heeft zich goed ingelezen in de organisatie en heeft een totaal ander verwachtingspatroon bij het interview en de persoon die hem of haar interviewt. Dit kan ervoor zorgen dat iemand sociaal wenselijke antwoorden gaat geven of nog erger, helemaal dichtslaat.

Waarom is een tennisbal pluizig (en andere triggers)

Uiteraard wil je wel het maximale uit een interview halen en de kandidaat triggeren om het maximale van zichzelf te laten zien. Dit kan bijvoorbeeld door out of the box vragen te stellen. Denk hierbij aan vragen die voor de kandidaat op het eerste gezicht niet passend lijken bij de organisatie of de functie waarop hij of zij solliciteert, maar zeker een bepaald verband hebben. Zoals “hoeveel pingpongballen passen er in onze Boeing 747-400″, aan iemand die solliciteert voor de functie vliegtuigmonteur. Uiteraard kun je ook té ver out of the box gaan. Vragen zoals: “Geloof je in bigfoot”, “hoeveel sneeuwscheppen worden er per jaar verkocht” en “hoeveel vierkante meter pizza wordt er per jaar gegeten in dit land”, gaan je op geen enkele manier helpen.

Alles draait om de juiste vragen. Denk out of the box en zorg voor een interview met open vragen in een passende setting en je haalt binnen no time je sales tijger binnen.

Bron/ auteur: https://www.mijnsalesrecruiter.nl/recruitment-diensten/


Delen