ONS KENT ONS?

      Reacties uitgeschakeld voor ONS KENT ONS?
Delen

Een goed netwerk. Eén van de meest onderschatte factoren als het aankomt op het vinden van een nieuwe baan. Wat maakt een netwerk een goed netwerk, maar vooral: hoe kun je een netwerk zo inzetten dat je binnen no-time een nieuwe baan hebt óf de juiste kandidaten voor een functie hebt.

Koffie drinken

Netwerken begint vaak bij een kop koffie. Je gaat met iemand het gesprek aan en gedurende dat gesprek merk je: hé deze persoon kan mij misschien helpen. Of tijdens het gesprek komt er een probleem ter sprake waar die persoon je niet mee kan helpen, maar hij of zij weet wel iemand die je daar wel mee kan helpen. In feite is netwerken niet meer dan met mensen in gesprek gaan en iemand helpen, of iemand aandragen die de persoon verder kan helpen.

Voor het uitbreiden van jet netwerk heb je twee opties: in de breedte en in de diepte. Het uitbreiden van je netwerk in de breedte betekent is niet meer dan het toevoegen van meer mensen aan je netwerk. Verdiepen doe je wanneer je nieuwe connectie een tweede of derdegraads connectie is.

Levend houden

En hoe nu verder? De gemaakte connecties moeten natuurlijk wel warm gehouden worden. Dit kan door regelmatig een kop koffie met iemand te blijven drinken, maar het is makkelijker om iemand via de digitale weg op de hoogte houden van waar je mee bezig bent. Door iemand regelmatig een berichtje te sturen met daarin waar diegene mee bezig is, of door zijn of haar activiteiten op LinkedIn interessant te vinden of hierop te reageren, laat je al zien dat mensen je niet snel vergeten.

Wat wil je van iemand

Na dit punt stokt het bij veel mensen. Ze hebben een mooi netwerk opgebouwd en onderhouden dit ook, maar hebben geen idee hoe ze hun netwerk in moeten zetten voor een volgende stap. Toch verschilt de aanpak hierbij niet veel van het warmhouden van je connecties. Je zoekt contact met iemand, kletst eerst even over koetjes en kalfjes, maar komt daarna ter zake. Wees duidelijk in waar je naar op zoek bent en benadruk dat je graag meer informatie van deze persoon wilt over de functie die hij of zij bekleedt. Het kan ook zo zijn dat je weet dat een connectie weer een persoon in zijn of haar netwerk heeft met een bepaalde functie. In dat geval kun je vragen of de connectie jullie met elkaar in contact kan brengen.

Sneeuwbaleffect niet zonder geven en nemen

In vice versa werkt dit natuurlijk ook, wanneer je als werkgever op zoek bent naar een nieuwe kandidaat. Je boort hiervoor eerst je persoonlijke netwerk aan, waarna je hen oproept ook hun persoonlijke netwerk aan te boren. Zo kan er een sneeuwbaleffect ontstaan. Je kunt natuurlijk ook je medewerkers vragen om hun netwerk aan te boren.

Het grote voordeel van het inzetten van je netwerk is betrouwbaarheid. Je connectie zal je niet zo snel voorstellen aan iemand als diegene denkt dat je niet bij een bedrijf of functie past of hier niet geschikt voor bent.

Vergeet tot slot niet je connectie te bedanken voor zijn of haar effort en benoem wat ze voor je hebben betekent. Netwerken is geven en nemen, dus vergeet ook niet af en toe iets terug te geven.

Jessica van Wegen

Content manager

Mijn Sales Recruiter


Delen