Na ouderschapsverlof nu ook baasjesverlof?

      Reacties uitgeschakeld voor Na ouderschapsverlof nu ook baasjesverlof?
Delen

Nieuwe Trend: 66% van de huisdierbezitters neemt vrij voor viervoeter*

Huisdieren maken steeds nadrukkelijker onderdeel uit van het gezin: honden en katten worden beschouwd als kinderen. Maar er bestaat wél ouderschapsverlof, maar geen baasjesverlof. Dus wat doen al die huisdierbezitters als er een puppy in huis komt, of als de kat ziek wordt? 66% van de ondervraagde baasjes geeft aan ooit vrij te hebben genomen speciaal voor het huisdier: “Altijd in de eigen tijd. Geen regelingen, geen begrip”.

Baasjes stuiten op onbegrip

En dat is een probleem dat meer huisdierbezitters ervaren. Maar liefst 44% van de de ondervraagden heeft ooit vrij genomen van werk vanwege de ‘kraamtijd’, dus bij de komst van een nieuw huisdier. In 20% van de gevallen nemen baasjes vrij omdat ze niet anders konden: veel diereneigenaren hebben moeite een oppas te vinden tijdens kantooruren. De overige ondervraagden geven aan vrij te nemen als een huisdier bijvoorbeeld ziek is of na overlijden. Cindy uit Den Haag vertelt: “Je kunt beter niet vertellen waaróm je thuis wilt blijven. Niet alle werkgevers begrijpen hoe belangrijk een huisdier is. Soms wordt daar lacherig over gedaan”.

Er zijn ook huisdierbezitters die géén problemen ondervinden met hun werkgever. Ze zien een huisdier als ‘hobby’ en vinden dat je daar gewone vakantiedagen voor op moet nemen. Of ze regelen een oppas via vrienden en familie of ze vinden online een petsitter via Pawshake. De meeste baasjes vinden het echter wél belangrijk dat er een goede combinatie mogelijk moet zijn tussen werk en de zorg voor een huisdier: een dier urenlang alleen laten is vooral voor honden erg stressvol. Om toch voor hun dieren te zorgen nemen baasjes vakantiedagen op, regelen ze thuiswerk-dagen of maken afspraken met collega’s.

Flexwerkende ‘millennial’ zorgt graag voor huisdier

Ook al is speciaal verlof niet wettelijk geregeld, er komen gelukkig steeds meer huisdiervriendelijke bedrijven. Bij veel Amerikaanse tech start-ups mogen werknemers hun hond meenemen naar kantoor en is een huisdieren-verzekering onderdeel van de arbeidsvoorwaarden.

Maar ook in Nederland hebben steeds meer werkgevers een diervriendelijk beleid. En dat is verstandig: de wetenschap heeft aangetoond dat dieren een stressverlagend en productieverhogend effect op werknemers hebben. Bovendien zijn de twintigers en dertigers van nu gewend aan flexibiliteit: zij vinden tijds- en plaatsonafhankelijk werken niet meer dan normaal. Het is de generatie die steeds later kinderen krijgt en in de tussentijd bijvoorbeeld voor een huisdier zorgt in plaats van voor een baby. Na zwangerschapsverlof en vaderschapsverlof zou huisdieren-verlof een mooie stap in het emancipatieproces zijn.

Of een baasjesverlof er ooit komt is onduidelijk, maar je kunt daar als werkgever maar beter niet op wachten. Een flexibele houding ten opzichte van huisdier komt het welzijn van de huisdieren, de baasjes en uiteindelijk ook de werkgever ten goede. En een tevreden werknemer is een gemotiveerde werknemer: helemaal met een kwispelende hond of spinnende kat aan zijn zijde.

* Pawshake Huisdierverlofonderzoek onder 1150 respondenten – april 2016

Pawshake.nl is een online community van dierenvrienden en het grootste deeleconomieplatform voor huisdieren in Nederland. Vind of word een dierenoppas, gewoon bij jou in de buurt via de website of app! Het is een leuke en laagdrempelige manier om een oppas te vinden als je op vakantie gaat of moet werken. Zo hoeft je huisdier nooit meer alleen te zijn!


Delen