Grote vraag naar HR-adviseurs

      Reacties uitgeschakeld voor Grote vraag naar HR-adviseurs
Delen

De vraag naar HR-professionals groeit in het eerste kwartaal van dit jaar met 34% ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. De groei geldt voor alle provincies. Dit blijkt uit arbeidsmarktonderzoek van Yacht.

In absolute aantallen zijn de meeste vacatures in Noord Holland (+31%), terwijl  Gelderland procentueel de sterkste groei vertoont (+44% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015).

Grote impact digitalisering op essentie HR

Vooral de vraag naar HR-adviseurs (56%) en HR-Business Partners (37%) is de motor achter de groei. Ellen Bergh, Senior Commercieel manager YACHT HRM: “Digitalisering heeft de afgelopen jaren veel impact gehad op de HR-processen binnen organisaties. Door selfservice portals en digitale personeelsdossiers komt de administratieve en operationele HR-rol terug in de lijn. Dit heeft grote implicaties voor de rol van HR. Het verdwijnen van uitvoerende werkzaamheden schept voor de traditionele P&O-adviseur de mogelijkheid zich te ontwikkelen tot HR-Business Partner voor strategische en tactische organisatievraagstukken.”

 

Traditionele P&O taken verdwijnen

Susan Vermeulen, werkt als HR-Businesspartner via Yacht: “De operationele  beheersmatige  P&O taken zijn echt aan het verdwijnen en dat gaat snel. Het is daarom essentieel voor de meer traditionele P&O-adviseur om  hier proactief op in te spelen. En veel meer als tactisch en/of strategisch adviseur voor het management op te treden. Thema’s als duurzame inzetbaarheid, strategische personeelsplanning, HR-analytics, leiderschapsontwikkeling en reorganisatiebegeleiding staan hoog op de agenda.”

 

Spanningsveld flexibiliteit en controle

Een andere trend is de stijging in aanvragen voor Loopbaancoaches, HR-analisten en ervaren HR-projectleiders. Voor organisaties is het noodzaak om meer flexibiliteit te creí«ren en tegelijkertijd “˜in control’ te zijn. Er is een toenemende behoefte aan data-analyse en strategische personeelsplanning. Maar ook aan coachend leiderschap en duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Er is sprake van een toename in inhuur van gespecialiseerde HR-professionals om deze thema’s vorm te geven. Yacht ziet een stijging in aanvragen voor Loopbaancoaches, HR-analisten en ervaren HR-projectleiders.

Bron: Yacht.nl


Delen