Waar en in welke bedrijfstak zijn meeste ZZP’ers werkzaam?

      Reacties uitgeschakeld voor Waar en in welke bedrijfstak zijn meeste ZZP’ers werkzaam?
Delen

De meeste zzp’ers waren in 2013 werkzaam in de zakelijke dienstverlening (158 duizend). Dat is 20 procent van het totale aantal. In Utrecht en Amsterdam zijn met respectievelijk 31 procent (5 duizend) en 29 procent (16 duizend) naar verhouding de meeste zzp’ers werkzaam in deze bedrijfsklasse.

In Edam-Volendam – de gemeente met het hoogste doorsnee zzp inkomen – is dit anders. Hier werken achthonderd van de 1 800 zzp’ers in de bouwnijverheid. De beroepen die ze in deze bedrijfstak uitoefenen kunnen varií«ren van metselaar en timmerman tot uitvoerder, bouwkundig tekenaar of architect. Hun doorsnee inkomen is vergelijkbaar met dat van de tweehonderd zzp’ers in de zakelijke dienstverlening, maar lager dan dat van de honderd zzp’ers in de financií«le dienstverlening (71 duizend euro).

 

Relatief weinig zzp’ers in grensgebied

Behalve in de vier grote steden zijn er naar verhouding veel zzp’ers werkzaam in de gemeenten zuidwest-Friesland (14%), Hilversum (14%), Ede (12%), Haarlem (12%), Westland (12%) en ‘s-Hertogenbosch (11%). In de gemeenten langs de grens met Duitsland zijn zzp’ers relatief dun gezaaid.

Aandeel zzp'ers in werkende bevolking naar gemeente, 2013

 

Aantal zzp’ers in landbouw, bosbouw, en visserij, 2013

Aantal zzp'ers in landbouw, bosbouw, en visserij, 2013

Bron: CBS


Delen