7 zaken die je tenminste moet regelen als zzp’er

      Reacties uitgeschakeld voor 7 zaken die je tenminste moet regelen als zzp’er
Delen

Als je voor jezelf begint zijn er veel zaken die een werkgever meestal regelt waar je nu zelf voor moet zorgen. Dat heeft financií«le gevolgen. Bereid je voor op wisselende inkomsten.

1. Zet een zakelijke administratie op

Je administratie moet aan een aantal regels voldoen. Je kunt je administratie zelf bijhouden of (deels) uitbesteden. Bedenk daarbij of je zelf genoeg kennis, tijd en zin hebt om je administratie te doen. Houd wel altijd zelf overzicht over je financií«le situatie, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Bij de Belastingdienst vind je meer informatie over het opzetten van je administratie.

2. Houd privé en zakelijk goed gescheiden

Open een zakelijke rekening. Scheid je papieren administratie en doe hetzelfde op de computer. Ga je geld lenen voor je bedrijf? Kijk dan goed naar de mogelijke gevolgen voor je privéfinancií«n als je problemen krijgt met terugbetalen.

3. Zoek uit welke soorten belastingen je moet betalen

Als zzp’er heb je te maken met andere belastingen en premies, aftrekposten en subsidies dan als werknemer. Je moet bijvoorbeeld BTW (omzetbelasting) in rekening brengen en afdragen aan de Belastingdienst. Let erop dat je belastingen vaak pas achteraf betaalt. Reserveer hiervoor voldoende budget.

4. Hou genoeg geld achter de hand

Bedenk hoe je omgaat met een periode waarin je minder inkomsten hebt, bijvoorbeeld doordat je geen werk hebt, vakantie neemt of ziek bent. Reken uit hoeveel je nodig hebt om zo’n periode te overbruggen.

5. Zorg dat je bent voorbereid op arbeidsongeschiktheid

Bedenk hoe je een inkomstenterugval bij ernstige ziekte of arbeidsongeschiktheid kan opvangen. Als zzp´er is dit niet automatisch voor je geregeld. Je kunt je verzekeren met een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als je in loondienst hebt gewerkt, kun je ook via uitkeringsinstantie UWV een verzekering afsluiten. Dit moet je wel binnen 13 weken doen nadat je uit dienst bent gegaan.

6. Check je andere verzekeringen

Als ZZP’er moet je zelf je verzekeringen regelen. Voor je bedrijf, maar ook voor jezelf. De verzekeringen die je privé hebt afgesloten geven je geen dekking bij het zaken doen. Afhankelijk van je soort bedrijf en je financií«le situatie kan het handig of verplicht zijn om te kiezen voor een rechtsbijstandverzekering, een arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandig ondernemer en een beroep aansprakelijkheidsverzekering.

7. Denk na over je pensioen en nabestaandenpensioen

Als zzp’er ben je meestal zelf verantwoordelijk voor je pensioenvoorziening. Op de pensioengerechtigde leeftijd heb je sowieso wel recht op een AOW-uitkering. Die is voor veel mensen wel een stuk lager dan hun eerdere maandelijkse inkomsten. Werknemers hebben daarnaast vaak recht op nabestaandenpensioen. Dit is een uitkering voor nabestaanden. Als zzp’er moet je dit zelf regelen. Kijk goed of je nabestaanden de kosten kunnen blijven betalen als jij zou overlijden.


Delen