ARBEIDSVOORWAARDEN NEDERLAND HOOG GENOTEERD IN EUROPA

      Reacties uitgeschakeld voor ARBEIDSVOORWAARDEN NEDERLAND HOOG GENOTEERD IN EUROPA
Delen

Een nieuw pan-Europees economisch onderzoek van Glassdoor brengt aan het licht dat Nederland één van de gunstigste landen is om ziek of werkeloos te zijn.

Een nieuw onderzoek van Glassdoor Economic Research (in het Engels) toont aan dat Nederland één van de gunstigste systemen voor sociale voorzieningen in Europa heeft. In een klassering van 14 Europese landen staat Nederland op de vierde plaats wanneer rekening wordt gehouden met factoren als werkloosheidsuitkeringen, ouderschapsverlof, vakantiedagen en doorbetaling bij ziekte.

Uit het rapport genaamd “Welke landen in Europa bieden de gunstigste voorwaarden met betrekking tot betaald verlof en werkloosheid?”, dat in samenwerking met Llewellyn Consulting is opgesteld, blijkt, dat wanneer we naar een rangschikking van de 14 landen kijken, dat Denemarken, Frankrijk en Spanje als gunstigste landen naar voren komen als het gaat om arbeidsvoorwaarden en sociale voorzieningen. Het onderzoek analyseert zes essentií«le sociale indicatoren, waaronder: werkeloosheidsuitkeringen, zwangerschapsverlof, vakantiedagen, doorbetaling bij ziekte, vaderschap en vaderschapsverlof. Ten behoeve van benchmarkdoeleinden toont het onderzoek bovendien aan hoe deze markten zich verhouden tot de Verenigde Staten, waar over het algemeen voorwaarden worden geboden die zelfs achterblijven bij de minst gunstige voorwaarden binnen de EU.

Dr. Andrew Chamberlain, Chief Economist bij Glassdoor zei er het volgende over: “Het sociale beleid in Europa is veel genereuzer dan in de Verenigde Staten. Er zijn echter aanzienlijke variaties binnen de regio. Arbeidsrecht en arbeidsomstandigheden zijn complexe verantwoordelijkheden voor overheden. De juiste balans vinden, is nooit eenvoudig.”

“Geen enkele overheid heeft een onbeperkt budget, maar Nederland is bijzonder genereus wanneer het bijvoorbeeld om betaald ouderschapsverlof en ziekteverlof gaat. Over het algemeen bieden Denemarken, Frankrijk en Spanje de beste sociale voorzieningen voor de beroepsbevolking.”

Beste land op het gebied van werkloosheid

In financieel opzicht is Denemarken officieel het gunstigste land in Europa om werkloos te zijn, met een uitkering van 90 percent van het laatst verdiende loon gedurende maximaal 104 weken (twee jaar). Belgií« en Nederland bieden eveneens bijzonder aantrekkelijke voorzieningen, afhankelijk van de arbeidsduur in de voormalige functie en de geleverde sociale bijdragen. Het Verenigd Koninkrijk biedt de laagste werkloosheidsuitkering van € 66 of € 84 per week, afhankelijk van de leeftijd, voor een periode tot 26 weken. Ierland biedt één tarief van € 188 per week gedurende een periode van 22-33 weken.

Ongunstigste plek om ziek te worden

De verschillen tussen landen voor wat betreft betaald ziekteverlof zijn bijzonder groot. Betaald ziekteverlof is het gunstigst in Nederland, waar werknemers maximaal 104 weken afwezig kunnen zijn en gedurende de gehele periode 70 procent van hun salaris ontvangen. Nederland wordt op de voet gevolgd door Duitsland, waar werknemers maximaal 78 weken afwezig kunnen zijn, maar waar ze wel 100% van hun salaris ontvangen. Voor werknemers in het Verenigd Koninkrijk geldt één tarief van ongeveer £ 88 per week. In Zwitserland moeten werknemers gedurende ten minste drie weken worden doorbetaald, en in Ierland is dit afhankelijk van de bepalingen van het contract.

Beste land om moeder te zijn

Elk EU-land biedt ten minste het wettelijke minimum van 14 weken. De langste verlofperiode, met een ruime marge, wordt geboden in het Verenigd Koninkrijk, met Ierland op een tweede plaats, met respectievelijk 52 en 42 weken. Qua salaris ontvangen nieuwe moeders in Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk en Spanje 100 procent van het laatst verdiende loon gedurende de gehele periode. Het land dat de laagste doorbetaling biedt is Ierland, alwaar er gedurende 26 van de 42 weken een vast bedrag van € 230 per week wordt uitgekeerd. In het Verenigd Koninkrijk wordt er 39 van de 52 weken uitgekeerd, met slechts zes weken van 90 procent van het laatst verdiende loon, gevolgd door £ 140 per week voor de resterende periode.

Beste land om vader te zijn

Dit beleid is niet wettelijk geregeld binnen de EU, waardoor de rechten uiteenlopen. Finland voert met een ruime marge de lijst aan. Nieuwe vaders komen daar in aanmerking voor 45 werkdagen verlof, gevolgd door Spanje (15) en Frankrijk (11). Vaders in het Verenigd Koninkrijk krijgen twee werkweken vrij. De Duitsers, Ieren en Zwitsers bieden nieuwe vaders niets.

De meeste vrije dagen per jaar

Als u vakantiedagen en de balans tussen het werk- en privéleven op prijs stelt, bieden Zweden, Frankrijk en Denemarken allemaal minimaal 25 werkdagen per jaar. Het Verenigd Koninkrijk bevindt zich samen met Italií«, Griekenland, Duitsland, Portugal en Zwitserland onder aan de lijst, allemaal met minimaal 20 dagen. Spanje is, met 14 dagen, een fantastisch land voor nationale feestdagen, terwijl Nederland en het Verenigd Koninkrijk er elk standaard acht bieden.

TOT SLOT

Bekijk het volledige Glassdoor Research-rapport (in het Engels) “Welke landen in Europa bieden de gunstigste voorwaarden met betrekking tot betaald verlof en werkloosheid?”, inclusief analyses van de volledige werkloosheidsvoorzieningen, betaald verlof, betaald ziekteverlof en ouderschapsvoorzieningen.

Bezoek Glassdoor Research (www.glassdoor.com/research) voor de recentste rapporten op het gebied van de banenmarkt en economische werkloosheid. Volg @ADChamberlain op Twitter voor meer economische berichten over arbeidskwesties, vacaturetrends en de invloed van transparantie op de werkplek.

1 Conclusies van het rapport op basis van OECD- en Eurostat-gegevens

Over Glassdoor
Glassdoor is de meest transparante vacature- en carrií¨remarktplaats en verandert hoe mensen naar vacatures zoeken en hoe bedrijven toptalent werven. Glassdoor combineert gratis en anonieme reviews, beoordelingen en salarisinformatie met vacaturevermeldingen om werkzoekenden te helpen bij het zoeken naar de beste vacatures en het omgaan met essentií«le vragen die aan bod komen tijdens het zoeken naar werk, het solliciteren en de onderhandelingen. Voor werkgevers biedt Glassdoor oplossingen voor rekrutering en branding die helpen om tegen een fractie van de kosten van andere kanalen, kwalitatief hoogwaardige kandidaten aan te trekken. Glassdoor beschikt over een van de populairste vacature-apps voor iOS en Android. Het bedrijf is in 2008 opgericht en heeft ongeveer $ 160 miljoen opgehaald bij Google Capital, Tiger Global Management, Benchmark, Battery Ventures, Sutter Hill Ventures, DAG Ventures, Dragoneer Investment Group en andere partijen.

Volledig rapport downloaden of lezen? Klik hier

Glassdoor.com is een gedeponeerd handelsmerk van Glassdoor, Inc.

 


Delen