Gaat de arbeidsmarkt werkelijk herstellen in 2016?

      Reacties uitgeschakeld voor Gaat de arbeidsmarkt werkelijk herstellen in 2016?
Delen

‘Arbeidsmarkt herstelt’ laat het UWV ons weten. Minstens 102.000 banen komen er in 2016 bij. Iedereen tevreden met dit prachtige nieuws, ook de politiek. Zie je wel, onze maatregelen hebben goed uitgepakt.

Maar wie even wat verder rondleest op de diverse financií«le pagina’s vraagt zich af of dit prachtige nieuws echt wel zo prachtig is.

Een deltaplan voor de detailhandel. Waar in de zomer nog meer dan tienduizend ontslagen worden verwacht. Naast de mensen die nu al hun baan kwijt zijn in de diverse schoenwinkels, bij V&D en bij drogisterijketen DA. Om er maar een paar te noemen. Ook een wat kleinere speler in het ZW van Nederland, Foto Klein, die in elektronica doet, sluit 34 winkels en een webshop.

UWV, Ministerie van SZW en de sociale partners gaan daarom snel handen ineenslaan om ander werk voor deze mensen te vinden. Waar? Ja, dat blijft natuurlijk de vraag.

Na nog wat verder door scrollen, zo heet dat doorbladeren in digitale kranten immers, komen we bij de gevolgen van de dalende olieprijs uit. “˜Concrete aantallen ontslagen in Nederland, met dertigduizend banen in de offshore, verwachten accountantsbureaus PwC en EY pas dit voorjaar te kunnen leveren’, zo lees ik daar.

In de Financií«le Telegraaf van 31-01-2016 lees ik de volgende quote “˜De kaalslag in de offshore gaat verder dan de oliebedrijven, schetst een offshore-ondernemer, die vanwege zijn contracten met bedrijven anoniem wil blijven. “˜Helikopters naar boorplatformen vliegen veel minder, er varen minder boten met voorraden. Ook de hotels op de wal zijn veel leger. Tot en met de taxi’s en broodjes voor personeel van bedrijven in Den Helder, Velzen en IJmuiden – iedereen heeft hier last van.” schetst hij het verval.’

Maar eigenlijk was dit al geen nieuws meer, lees dit bericht van juli 2015 maar

Over de massaontslagen in de zorg hoeven we het niet te hebben, denk ik. Ik weet niet hoe recent dit tellertje van de FNV is, maar de lijst van organisaties is schrikbarend.

Verder staan ons nog grote ontslagen te wachten in de financií«le sector, denk aan ABN-AMRO, RABO-bank en andere grote instellingen. Maar ook veel kleinere spelers in de markt dreigen ten onder te gaan.

Kortom, ik zou weleens willen weten waar UWV zijn optimisme op baseert? Zijn er andere sectoren die booming worden. Of wordt elke “˜nieuwe’ arbeidsplek, groter dan 1 uur in de week, als “˜nieuwe baan geteld?


Delen

About Gerard Boonstra

Het kan handig zijn om iemand stand-by te hebben voor de boekhouding, salarisadministratie of afdeling Personeelszaken. Want plotseling valt er iemand uit, of er is ineens een tijdelijke piek in de werkzaamheden.Als u op dat moment kunt beschikken over een ervaren kracht voor desnoods een paar uur per week, maand of kwartaal scheelt dat veel kopzorgen. U gaat geen vaste verplichtingen aan en voor de kosten hoeft u het ook niet te laten.Voorkeur voor ondersteuning in regio A'dam/ NH en/ of Westfriesland.- Maar ook rest van Nederland uiteraard mogelijk en bespreekbaar.Informeer eens via een mail naar de mogelijkheden. Doe dit via gp653@quicknet.nl. U krijgt altijd antwoord. En meestal ook nog eens heel snel.https://nl.linkedin.com/in/gerardboonstrahttp://gerardboonstra.blogspot.nl/Ook voor een advies over belastingzaken, afkoop (klein) pensioen of het opzetten van uw administratie kunt u bij hem terecht.