Nederlands technologie-bedrijf gooit traditionele arbeidscontracten overboord

      Reacties uitgeschakeld voor Nederlands technologie-bedrijf gooit traditionele arbeidscontracten overboord
Delen

Als eerste bedrijf in Nederland, gooit het Rotterdamse Drukzo, dochterbedrijf van Helloprint, de traditionele arbeidsovereenkomst volledig overboord.  Medewerkers zijn niet langer gebonden aan zaken als vaste werktijden, een vast aantal vakantiedagen en een concurrentiebeding. Hun salaris wordt daarnaast volledig vastgesteld op basis van prestatie, in plaats van een salarishuisindexering, leeftijd of ervaring. Hierdoor ontstaat een basis van gelijkheid tussen medewerker en werkgever.

Samenwerkingsovereenkomst

Drukzo, dat pas sinds 2013 bestaat en in die tijd van 4 naar 75 medewerkers is gegroeid, ziet dat het traditionele arbeidscontract niet meer aansluit op de behoefte van de jongere generatie professionals. “Uit deze generatie medewerkers halen we simpelweg niet het optimale met een standaard arbeidscontract waarin van alles van bovenaf wordt opgelegd”, zegt Hans Scheffer, CEO van Drukzo. Drukzo heeft nog steeds een overeenkomst met zijn medewerkers, maar die is meer gebaseerd op gelijkwaardigheid dan op het hií«rarchische principe van werkgever en werknemer. Scheffer: “We spreken daarom ook over een samenwerkingsovereenkomst tussen het bedrijf en onze teamleden. Daar spreekt duidelijk de gelijkwaardige relatie uit.”

Werken op vakantie

Als een medewerker zijn werk wil doen vanaf bijvoorbeeld het strand in Brazilií« dan is dat mogelijk. Er staat niets in zijn samenwerkingsovereenkomst over aanwezigheidsplicht op het Drukzo-kantoor in Rotterdam of op welke tijden hij of zij zijn of haar werk moet doen. “We sturen volledig op output”, zegt Scheffer.  “We leven in 2016 en onze communicatiemiddelen maken het mogelijk overal ter wereld op elk moment te kunnen communiceren alsof iemand naast je zit. Op deze manier creí«er je verantwoordelijkheid en komt de motivatie van onze collega’s uit henzelf, in plaats van dat het van bovenaf is opgelegd. Ik vind dat gezond.”

Salaris

Ook de traditionele manier waarop het salaris wordt bepaald, is op de schop gegaan. Scheffer: “Wat ook sterk demotiverend werkt in het traditionele model is dat salaris afhankelijk is van leeftijd en ervaring. Zo komt het bij veel bedrijven voor dat medewerkers die minder presteren toch meer verdienen dan hun collega’s. Wij vinden dat deze ouderwetse manier van samenwerken niet de juiste prikkels geeft die nodig zijn om het maximale uit jezelf te halen en sturen daarom ook volledig op prestatie.”

Juridisch vernieuwend

De arbeidsovereenkomst is opgesteld door advocatenkantoor DVDW uit Rotterdam. Wettelijk gezien moet een dergelijke overeenkomst minimaal uit een aantal zaken bestaan. Deze zaken zijn vastgelegd in de overeenkomst, zo basaal mogelijk. “Over het algemeen wensen werkgevers arbeidsvoorwaarden uitputtend in hun arbeidsovereenkomsten te regelen zodat zij haar medewerkers hieraan kunnen houden”, zegt Rob Simons, advocaat bij DVDW. “Onze opdracht was juist: zet alleen het broodnodige op papier zodat de medewerkers wel weten waar zij aan toe zijn, maar zonder dat zij worden beperkt in hun werkzaamheden en de invulling hiervan. De relatie tussen Helloprint en zijn medewerkers rust grotendeels op puur vertrouwen.”

Over Drukzo, Helloprint

Helloprint, in Nederland actief onder de naam Drukzo, is een van Nederland’s snelst groeiende e-commerce bedrijven. Opgericht in 2013 en inmiddels actief in Nederland, Belgií«, Spanje, Verenigd Koninkriijk en Frankrijk, groeit de onderneming als kool. Dit jaar werd Helloprint genomineerd voor de Deloitte Fast 50 Rising Star, de Loey Starters Award en de Sprout Challenger 50. Vanuit het Rotterdamse hoofdkantoor werken circa 75 jonge professionals uit 15 verschillende landen aan het uitbouwen van de onderneming.

jobs.helloprint.com/
www.werkenbijdrukzo.nl/

Delen