Generatie Y verwacht glazen plafond in 21 jaar te laten verdwijnen

Delen

Nederlandse vrouwen desondanks wereldwijde koploper parttime werken

Generatie Y verwacht het glazen plafond binnen 21 jaar te laten verdwijnen. Maar liefst 97 procent van de generatie die geboren is tussen 1980 en 2001 verwacht er in te zullen slagen om gelijke kansen te realiseren voor aankomende vrouwelijke leiders. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van ManpowerGroup. Daarnaast werkt 77 procent van de Nederlandse werkende vrouwen parttime, waarmee Nederland een koppositie inneemt.

“Het glazen plafond verdwijnt niet vanzelf. De cijfers laten zien dat er nog een hoop moet gebeuren”, legt Remco van der Veen, directeur human resources bij ManpowerGroup Nederland uit. “Het is niet voor niets dat minister Bussemaker een quotum overwoog voor vrouwen in topfuncties. Daarnaast zorgen verschillende valkuilen ervoor dat het verkleinen van de kloof tussen mannen en vrouwen vertraging oploopt. Zo is het noodzakelijk dat de bedrijfstop daadwerkelijk gelooft in het belang van gelijkheid binnen de onderneming en dat er concrete doelstellingen geformuleerd zijn. De HR-afdeling kan uiteraard faciliteren in de uitvoering hiervan, maar het gedachtegoed moet erkend en gedragen worden door de bedrijfstop en tot uiting komen in de bedrijfscultuur en -voering. Hier valt nog veel winst te behalen.”

In ‘07 steps to conscious inclusion – a practical guide to accelerating more women into leadership’ zijn meer onderzoeksresultaten en tips te vinden met betrekking tot de Gender Gap.

Juiste mix

Het streven naar de juiste mix van werk en privé, is een andere trend die Van der Veen terugziet in het onderzoek van ManpowerGroup. “Deze generatie denkt niet meer in een conventionele carrií¨replanning waarin ze een ladder opklimt. Ze denken in “˜carrií¨regolven’ en willen zelf bepalen naar welke versnelling ze op welk moment in hun loopbaan schakelen. Met name vrouwen hebben daarbij sterk de behoefte om persoonlijke en professionele doelen optimaal te combineren”, aldus Van der Veen.

Jongeren minder positief dan ouderen
Twee op de drie leidinggevende mannen noemt de diepgewortelde mannencultuur als grootste obstakel voor vrouwen om op te klimmen naar een toppositie. Vrouwen verwachten van hun leidinggevende juist dat ze begeleid en getraind worden, dat de leiders flexibel zijn en zich slechts richten op output. Over het algemeen zijn jonge mannen optimistischer dan vrouwen; mannen verwachten dat het slechts twintig jaar duurt voor vrouwen dezelfde kansen hebben, bij jonge vrouwen is dat 22 jaar.

The Global Gender Gap Index

Nederland stijgt in de wereldwijde ranglijst een plek in The Global Gender Gap Index 2015 van het World Economic Forum. Met een score van 7.7 houdt Nederland Denemarken en Frankrijk net achter zich en komt uit op een dertiende positie. In de beoordeling wordt rekening gehouden met factoren als het inkomen en de gezondheid van vrouwen, geletterdheid  en de vertegenwoordiging in het parlement en regering.

www.manpowergroup.nl.

 


Delen

1 comment on “Generatie Y verwacht glazen plafond in 21 jaar te laten verdwijnen

Comments are closed.