BNR ‘Steun voor zzp-plan Wiebes in senaat brokkelt verder af’.

      Reacties uitgeschakeld voor BNR ‘Steun voor zzp-plan Wiebes in senaat brokkelt verder af’.
Delen

De invoering van het modelcontract voor zzp’ers wordt opnieuw uitgesteld, waardoor de nieuwe streefdatum van 1 april van de baan is. Volgens de Eerste Kamer moet staatssecretaris Wiebes nog veel meer duidelijkheid verschaffen over de details van het wetsvoorstel, zegt zzp-deskundige Pierre Spaninks tegen BNR.

Zelfs Wiebes’ eigen VVD in de senaat lijkt inmiddels de plannen voor de wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties niet meer te steunen, zegt Spaninks. “Voor Wiebes een tegenvaller, voor de tegenstanders een opsteker. In december moest Wiebes zelf nog aan de Eerste Kamer vragen om de stemming over het wetsvoorstel over de jaarwisseling heen te tillen, nu zegt de Tweede Kamer op haar beurt dat er nog te veel onduidelijk is en zoveel kritiek uit de samenleving dat Wiebes met veel meer toelichting moet komen.”

Haken en ogen
Eerder bleek de geplande invoerdatum van 1 januari al te voorbarig, doordat er simpelweg te veel onvoorziene haken en ogen aan dit ‘fantastische concept’ zitten, meent ook Mies Westerveld, professor sociale zekerheid aan de Universiteit van Amsterdam. “De suggestie van Financií«n was: als je volgens dat modelcontract werkt, dan ben je zelfstandig en heb je nergens iets mee te maken, maar de burgerlijk rechter zal denk ik zeggen: ‘waarom is dit geen arbeidsovereenkomst?’.”

Want als je beter naar de tekst en inhoud van de contracten kijkt, hebben ze volgens Westerveld veel weg van reguliere arbeidscontracten. “En dan hang je als opdrachtgever alsnog aan allerlei werkgeversverplichtingen.”

Bron: BNR


Delen