‘Talent is de motor voor “˜BV Nederland’

      Reacties uitgeschakeld voor ‘Talent is de motor voor “˜BV Nederland’
Delen

‘Talent is de motor voor “˜BV Nederland’

In Nederland moet talent optimaler benut worden. Dat zeggen drie opinieleiders in de aanloop naar de Big Improvement Day 2016. Onbenut talent legt namelijk een rem op de economische groei. Het is de hoogste tijd dat dit naar boven wordt gehaald: met betrokken medewerkers, vaardigheden van vluchtelingen en een duurzame arbeidsmarkt. 

Tv persoonlijkheid Charles Groenhuijsen, Caesar Groep topman Hans van der Kooij en Ricoh directeur Rached Dekker, allen verbonden aan de Big Improvement Day, spreken zich uit over talentverspilling.

Disengaged werknemers engaged maken

De eerste vraag is hoe we disengaged werknemers engaged kunnen maken. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een veel groter deel van de werknemers dan gedacht niet betrokken is bij zijn of haar werk. Een deel hiervan is zelfs ‘actively disengaged’, hetgeen grote gevolgen heeft voor zowel de organisatie als de persoon zelf.

De groep weinig betrokken werknemers wordt ook wel floaters genoemd. Zo’n hoog aantal floaters is volgens Charles Groenhuijsen pure talent verspilling. “Innovatie ontploft als we deze groep al met 10% naar beneden zouden kunnen brengen”. Door te kijken naar hoe het talent van floaters benut kan worden, kan innovatie in Nederland gestimuleerd worden.

Veel talent in vluchtelingenstroom.

Daarnaast schuilt er veel talent in de vluchtelingenstroom die ons land binnenkomt. Vluchtelingen tonen bij uitstek doorzettingsvermogen, wilskracht, ambitie. “Als je 15.000km af kan leggen te voet, ter zee en in de lucht, dan ben je in ieder geval gemotiveerd”, aldus Rached Dekker van Ricoh Nederland.

Zij durven te dromen en dit samen zijn vier belangrijke drivers van écht talent. Hoe kunnen we dit talent onder een vergrootglas leggen en hoe kunnen de juiste mensen op de juiste plek worden gebracht? Ook kan dit voorbeeld van talent wordt gebruikt als experiment.

Hoe kan het zijn dat iemand uit nood gevlucht, familie verlatend en bedreigd door eigen volk, in een land -waar ze de taal niet spreken, de cultuur niet kennen, en verder geen netwerk hebben- het toch lukt om hun talent te benutten? Ligt dat aan de persoon zelf? Of ligt dit aan bepaalde Nederlanders die met “˜Jan modaal’ genoegen nemen?

Duurzame inzet.

Een andere vraag is gericht op de duurzame inzetbaarheid van de arbeidsmarkt. Mensen switchen tegenwoordig veel meer van baan. Dit komt door de ambitie van de mensen, maar ook deels omdat mensen niet bij de juiste bedrijfscultuur zitten en het onevenwichtige verwachtingspatroon van werkgever en -nemer. Dit moet optimaal zijn voor talentbenutting volgens Hans van der Kooij van Caesar Groep. Hoe kunnen werknemers gestimuleerd worden om uit hun comfortzone te komen én hoe kunnen werkgever zich laten inspireren door zijn of haar werknemers?

Intelligence Lab

Deze drie vragen op het gebied van talent worden beantwoord met behulp van Intelligence Lab, een initiatief van Caesar Groep en Permanent Beta, op Big Improvement Day 2016. Op 19 januari komen de beslissers van de overheid en het bedrijfsleven bij elkaar om samen een positief geluid te laten horen.

Initiatiefnemer Ralph van Hessen benadrukt voor deze editie het belang van talentontwikkeling voor de Nederlandse groei. “Talentontwikkeling kan zorgen voor een stijging van productiviteit van wel 15%, waardoor de economische groei toeneemt”, aldus van Hessen.

Talentontwikkeling helpt “˜BV Nederland’ op de kaart te zetten.

Meer info over dit artikel bij MCPR

romy@mcpr.nl

Delen