Werven zonder cv: durf jij het aan?!

Delen

zonder cv wervenWerven zonder cv: zou jij het durven? Wij stelden voor deze bloggers-blog onze de bloggers deze vraag. Onlangs schreef Laura van de Lindeloof hoe ze besloot het roer om te gooien en haar sollicitatiegesprekken op een compleet nieuwe manier te voeren. Ze gaf zichzelf de uitdaging om tijdens het solliciatieproces geen enkele blik op het cv of de brief te doen. We vroegen onze bloggers: Tijdens het solliciatieproces geen enkele blik op het cv of de brief doen. Hoe kijk jij hier tegenaan. En: Zou jij dit durven?

Fons Schoemaker is positief. “Afgezien van de formele standaarden is ieder initiatief toe te juichen. Het kan tenslotte nieuwe inzichten geven.” Gerline Douwes denkt er heel anders over. Ze zegt dan ook: “Ik vind het volslagen onzin om geen gebruik te maken van cv en/of brief. Dat je daar geen informatie uit zou kunnen halen over de motivatie of persoonlijkheid van de sollicitant? Dan lijkt me het cv en de brief niet goed als dat niet naar voren komt. En alsof je dan in een telefoongesprek van 10 minuten meer informatie naar boven haalt? Met durven heeft het niets te maken, wel met efficií«nt selecteren.”

Michel den Daas zegt dat “het voordeel van een sollicitatiegesprek zonder cv is dat je onbevooroordeeld met iemand in gesprek gaat. Dan moet je het cv, de brief en social mediaprofielen ook helemal niet bekeken hebben. Het cv zegt iets over wat mensen hebben gedaan, maar wat vaak veel belangrijker is is wat mensen willen gáán doen, waar hun passie ligt, waar ze energie van krijgen. Dát aspect letten wij bij Pienk met name op. Helaas vinden opdrachtgevers het nog steeds belangrijker wat iemand gedaan hééft. Hoe je het ook wendt of keert, daar moeten wij toch rekening mee houden. Wij kijken nadrukkelijk naar wat mensen willen, kunnen en willen ontwikkelen en daar heb je het cv in principe niet voor nodig. Je moet er wel op letten dat het om intrinsieke motivatie moet gaan en niet om wat mensen slechts met de mond belijden.”

Carola smits benoemt dat “Het cv en de brief prima middelen zijn voor een eerste selectie op papier. Meer recruiters zouden na die eerste selectie die papieren middelen op zij moeten leggen en dan inzoomen op de mens die tegen over je zit. Wij gebruiken binnen ons bedrijf windkracht-11 altijd de ijsberg als metafoor. Dat wat zichtbaar is, is maar een klein topje van de ijsberg. Het gaat om de lagen die daaronder liggen. Kennis en vaardigheden, dat zit net op en soms net onder de waterspiegel, met het cv krijg je daar een mooi overzicht van en even doorpraten op die feiten is prima. Maar het gaat pas echt leuk worden als je in staat ben een gesprek te voeren over de lagen die onder de waterspiegel liggen, de motivatie, de normen en waarden, de persoonskenmerken. Door dat boven water te krijgen kun je pas echt gaan spreken van een match met een vacature bij een bepaalde werkgever. Pas dan weet jij, en de kandidaat of hij/zij in die organisatie succesvol gaat zijn of niet. Ik weet zeker dat door deze manier van gesprekken voeren met potentií«le kandidaten de selectie beter wordt. Sterker nog, dat er een flinke besparing gerealiseerd kan worden. Door een betere match die ontstaat is de kans op personeelsverloop kleiner, met name in de eerste belangrijke jaar na in diensttreding.”

Olfertjan Niemeijer zegt het wel te durven. Alleen is het voor hem “niet zo praktisch want we krijgen 2000+ sollicitaties per maand. We kunnen ze onmogelijk allemaal spreken en een sceening is dus noodzakelijk. Wat wel zo is dat ik in gesprekken zelden de cv gebruik. Ik gebruik een aantal technieken en trucs in het gesprek om de kandidaat op een andere manier te leren kennen.”


Delen

About Esmee Weelink

Kort gezegd, ben ik een taalliefhebber in de breedste zin van het woord. Ik ben graag bezig met het schrijven, lezen en editen van teksten of content zoals artikelen en blogs. Verder ben ik geïnteresseerd in social media, websiteanalyses en vertalen (ENG-NL, NL-ENG). Tot slot houd ik van coördineren, organiseren en plannen en ga ik graag verschillende uitdagingen aan!

1 comment on “Werven zonder cv: durf jij het aan?!

 1. NumoQuest®

  Het werven zonder CV is gelukkig niet nieuw maar wel volkomen verloren gegaan in een enorme hose, hausse en waan sinds 2008. De ene weet het nog zo gek niet te bedenken terwij anderen weer roepen op, mijn idee dan, knap onoirbare manieren, wat werving en selectie betreft.

  Waar zit ‘m de kneep wat mij berteft?
  Heel eenvoudig. Een CV is te manipuleren, dat zijn al die assessment methoden ook. Je kunt er aan schaven wat je wil waarmee die dus als meetinstrment knap onbetrouwbaar noemen. Hoe wanhopiger de sollicitant, hoe groter de intrigant.

  Laten wij daarnaast leggen dat heel veel recruiters en zg ‘talent managers’ geen idee hebben van talent maar allemaal op zoek zijn naar die weinig te betalen stagiair om onze klant te ‘pleasen’, en we weten dat er sprake is van heel veel pretentie, maar weinig nuchterheid en zin voor realiteit.

  Durf je het aan om het zonder CV te doen? Ik ben meteen geneigd te zijn te vragen, hoeveel mensenkennis heeft u? Hoe lang bet u al werkzaam in de discipline waarin en waarvoor u aan het recruitem bent? Uiteindelijk is het nog altijd, wat mij betreft, het vinden van de juiste kandidaat. U weet wel, de juiste V/M op de juiste plaats. Dat betekend een gezonde dosis voor zin voor realiteit en professionaliteit.

  Ik/Wij doen dat namelijk al jaren…. zonder cv.

Comments are closed.