Wie wordt de Meest Invloedrijke Recruiter 2014?

      Reacties uitgeschakeld voor Wie wordt de Meest Invloedrijke Recruiter 2014?
Delen

verkiezing - Meest invloedrijke recruiters 2013De strijd is weer losgebarsten! Het regent nominaties voor de titel Meest Invloedrijke Recruiter 2014 (#MIR2014)! Tot 15 december 2014 kun jij jouw favoriete recruiter nomineren. Na 15 december volgt dan de stemmingsronde en zal er bekend worden wie de Meest Invloedrijke Recruiter 2014 is!

De Meest Invloedrijke Recruiter

De Meest invloedrijke recruiter wordt dit jaar voor de zesde keer georganiseerd en leverde al winnaars op als: Nicole van Thoor, Managing Partner bij Spargle (2012), Wesley Hendriks (2011), Kay Goedhart (2010) en Roos van Vught in 2009.

In 2012 werd het roer omgegooid en werd de Verkiezing tot Meest Invloedrijke Recruiter ingedeeld in verschillende categorieí«n: Bureau, Interim en Corporate Recruiter. Nicole van Thoor was dus de Meest invloedrijke Bureau Recruiter van 2012, terwijl Marcel Brilman werd verkozen tot de Meest invloedrijke Corporate Recruiter en Gertjan van Swieten werd verkozen tot Meest invloedrijke Interim Recruiter. Vorig jaar ging de eer naar  Britt van Capelleveen in de categorie Corporate Recruiter, Daphne van Lit in de categorie Interim Recruiters En Olfertjan Niemeijer, Managing Consultant bij Independent Recruiters, kreeg de meeste stemmen in de categorie Agency Recruiters.

Nieuw was overigens in 2013 ook  de categorie Talent. Job Euwes sleepte hier de meeste stemmen binnen en mocht zich het Talent van 2013 noemen.

De Meest Invloedrijke Recruiter 2014

Tijdens #TruRIDE is het startschot gelost voor de verkiezing van 2014 en het loopt storm met de nominaties! Tot de genomineerden behoren tot het moment van schrijven:

Bastiaan Post – Corporate – momenteel werkzaam voor Philips 
Dave Vervoord
– Corporate – werkaam bij Cofely (ook vorig jaar genomineerd) e
Farida Milzink – Corporate – werkzaam bij Ziggo
Heleen Stoevelaar – Interim
Ingrid Bredius – Corporate – werkzaam bij ITSP
Jan Bernhart – Interim – momenteel werkzaam voor NetApp (ook vorig jaar genomineerd)
Leroy Meurs – Talent – werkzaam bij Personato
Mitch van Abkoude – Corporate – werkzaam bij Randstad Nederland
Nicole Boomaars – Corporate – werkzaam bij Hays
Quentine Stoc – Corporate – werkzaam bij Copernica (ook vorig jaar genomineerd)
Radboud Fluttert – Interim- momenteel werkzaam voor ING
Rob van Elburg – Interim – momenteel werkzaam voor ING
Timon Rammeloo – Corporate – werkzaam bij Duvak Automatisering (ook vorig jaar genomineerd)
Wouter Koeleman – Interim – momenteel werkzaam bij Cognizant (ook vorig jaar genomineerd)

Op EmploIT wordt continue bijgehouden wie er genomineerd wordt, voor een een actueel overzicht kijk hier

En mocht je nog suggesties hebben wie aanspraak maakt op deze titel, nomineer dan ook gelijk jouw kandidaat!

De verkiezing; nomineren en stemmen

Dit jaar worden de nominaties gescheiden van de verkiezing. De verkiezing start  traditioneel pas aan het eind van het jaar, op 15 december. Door het gebruik van SurveysMonkey kun je je kandidaat nomineren, en na 15 december zal het ook gebruikt worden om te stemmen. Via deze link kun je nomineren en kijken of jouw favoriete recruiter al tussen de genomineerden staat.

Nomineren & stemmen

In SurveyMonkey  geef je je nominatie door. Ook vul je daar je motivatie in, net als de categorie waarvoor je de recruiter nomineert (corporate, agency, interim of talent). Let op, dit is dus  nog GEEN stem, maar een nominatie! Stemmen kan vanaf eind december. De nominatie stopt op het moment dat de verkiezing start. Dus nomineer vóór 15 december!

 


Delen