Het nieuwe werven: weg met het cv!

Delen

cv weg, luisterenOnlangs besloot ik het roer om te gooien en mijn sollicitatiegesprekken op een compleet nieuwe manier te voeren. Ik gaf mezelf de uitdaging om tijdens het solliciatieproces geen enkele blik op het cv of de brief te doen. De reden hiervan is dat het succes van een nieuwe medewerker grotendeels wordt bepaald door de werkinstelling en de cultuur van de organisatie. Vragen als: wat is de werkmotivatie van de sollicitant, wat zijn de opvattingen en hoe steekt hij of zij als persoon in elkaar, zijn namelijk absoluut niet uit een cv of motivatiebrief te halen. Interessant is je af te vragen waarom wij  nog steeds iemand op een stuk zelf (of door een ander) geschreven tekst beoordelen.

Werven zonder cv leidt tot de juiste match

Ik wilde experimenteren met een andere manier van “˜het juiste poppetje vinden’.  Zoals ik zei nam ik me voor om het cv en de brief links te laten liggen. Elke sollicitant verdiende in mijn beleving de kans om 10 minuten lang in aanmerking te komen voor de functie, zonder een enkel oordeel over bijvoorbeeld achtergrond, ras, werkervaring of social media profiel te hebben. Zo gezegd zo gedaan! Bij de 67e sollicitant werd het overigens wel even slikken….

Gelukkig, duurde dat slikken maar even!  De eerste gesprekken had ik de neiging om het cv erbij te pakken en  te vragen naar de motivatie waarom iemand solliciteert. Ook werd ik me ineens erg bewust van de vooroordelen die je hebt. “˜Annie’ klinkt oud en “˜Marloes’ komt over als een betrouwbaar en stabiel persoon. Maar al snel kreeg ik er lol in en ging ik letten op de zaken die er echt toe doen. Zaken die zorgen voor de juiste match! Hoe stelt iemand zich op in een gesprek? Voel je enthousiasme? Krijg je energie van de persoon aan de andere kant van de lijn?

Werven op gevoel is gemakkelijker

Omdat je continu op je gevoel aan het sturen bent, is het een stuk gemakkelijker een strenge selectie te maken. Ook krijg je een goed beeld van wat er leeft onder de doelgroep, info die je vervolgens weer kan gebruiken bij een volgende zoekopdracht.

Drie kandidaten zijn inmiddels uitgenodigd voor een gesprek en de anderen hebben een uitgebreide afwijzing  ontvangen. cv changeDe reacties over deze manier van werven waren bij het overgrote deel van de sollicitanten positief: “˜een leuke en vernieuwende manier’, “˜eindelijk eens zonder vooroordelen’, “˜maak ik ook eens een kans zonder werkervaring’.  Eén sollicitant gaf aan zich ongemakkelijk te voelen en vond het lastig zich in een telefoongesprek overtuigend neer te zetten.

Volgende week worden de drie persoonlijke gesprekken gehouden. Tot nu toe is er nog steeds geen cv of motivatie bekeken en dat vergroot zeer zeker de spanning. Spanning van wie we gaan ontmoeten, maar ook zeker spanning of de tijd is aangebroken om het cv en de motivatie los te laten. Wordt uiteraard vervolgd!

 


Delen

1 comment on “Het nieuwe werven: weg met het cv!

  1. Pingback: Het nieuwe werven: weg met het cv! - Werken in een Callcenter Werken in een Callcenter

Comments are closed.