Hoe wordt er tegen HNW aangekeken?

Delen

HNW flexibelFlexwerken, we schreven er al over. Waar werknemers een goede werk-privé balans, en daarmee flexibel werken, steeds belangrijker gaan vinden, lijken Nederlandse bedrijven moeite te hebben met deze flexibilisering. Voor deze bloggers-blog vroegen wij onze bloggers hoe zij aankijken tegen het slagen (of falen) van HNW/thuiswerken. Ook vroegen we naar hun ervaringen. De stelling  van deze week luidt dan ook:

Hoe kijk jij tegen het nieuwe werken (HNW) aan? 

Maak duidelijke afspraken en begeleid

Olfertjan Niemeijer  heeft duidelijke ideeí«n over HNW. Hij vertelt: “Onze hele organisatie is ingericht om het nieuwe werken totaal te omarmen. Alle tools zijn online en overal beschikbaar. Toch is het voor goede samenwerking nodig om veel samen te werken en dus veel samen te zijn. Voor ons betekent HNW daarom niet noodzakelijk thuiswerken maar veel meer het flexibel zijn in werktijden en momenten waarop je kunt werken. Als werkgever ben ik wel alert op discipline bij mijn medewerkers. Niet alle medewerkers kunnen de verantwoordelijkheid aan en je zult ze daarin dus altijd moeten coachen.”

Carola Smits vult aan: “Ik heb meerdere organisaties mogen helpen bij het invoeren van nieuwe manieren van werken. Daar hoort voor mij in één adem de begeleiding naar nieuwe manieren van denken en leidinggeven bij. Daar waar veel werkgevers nog in de controlerende stand zitten en denken dat werknemers kun hoofd afzetten bij de deur voordat zij aan het werk gaan, is er ook wat scheefgroei in de beeldvorming van werknemers. Kom je om te werken en te presteren of verwacht je dat je werkgever jouw privéplanning voor zijn rekening neemt?

hnw begeleidenNieuwe manieren van werken vallen onder sociale innovatie en de basis is een goede input: spreek heel duidelijk af wat je van de werknemer verwacht en ook wat je niet tolereert. Spreek duidelijk af wat hij of zij moet opleveren en haal daarbij het oude vertrouwde SMART model weer uit de kast. Stel de functie, functie-eisen en gewenste doelstellingen centraal en bepaal dan pas of daar tijd en locatie onafhankelijk werken bij hoort. Dat laatste is namelijk een middel niet een doel op zich. En tot slot: geef support aan de leidinggevenden om hen te helpen andere manieren van leidinggeven toe te passen die die nieuwe manier van werken faciliteren.”

HNW kent meerdere interpretaties

Daphne van Lit  stelt “‘HNW blijft lastig’. Voor mij persoonlijk biedt het de mogelijkheid om niet iedere dag de auto in te hoeven en tegelijkertijd ben ik er veel meer uren door gaan werken. Een dergelijke situatie aansturen zal nog meer tijd nodig hebben om te wennen voor medewerkers en bedrijven. Wat kan helpen is om de “one size fits all” gedachte los te laten: maak keuzes die bij jouw bedrijf of jouw persoonlijke situatie passen. Lekker on-Hollands!

Fons Schoemaker  benoemt dat “Het nieuwe werken veel varianten en interpretaties kent. Wat opvalt is dat ondernemingen met het nieuwe werken een nieuwe cultuur proberen te introduceren, namelijk die van: “˜ondernemende zelfstandige medewerkers’. Echter, meestal wordt de stap naar echte zelfstandigheid niet gemaakt, men hangt nog in de cultuur van Blauw denken, control denken strakke budgetten en PM.”

Hou rekening met individuele wensen

Michel den Daas zegt “HNW lijkt op zijn retour, het boet behoorlijk in aan populariteit. Mijn persoonlijke mening is dat tijd- en plaatsonafhankelijk werken heel goed is, maar niet voor iedereen, het moet een werknemer passen. Er zijn nog best veel werknemers die graag achter hun eigen bureau (met eventueel foto’s van dierbaren) elke dag op dezelfde tijd willen werken en dat is prima. Deze medewerkers zijn dan het gelukkigst en dus het productiefst. In veel functies is thuiswerken een uitstekend alternatief, mits er voldoende interactie en samenwerking is met collega’s. Zoek dus naar de ideale mix en hou rekening met individuele wensen en omstandigheden.”

hnwLodi Planting zegt: “Als freelancer kun je makkelijker je eigen uren inplannen. Zeker als je hierbij ook locatie onafhankelijk kunt werken. Dat geluk heb ik in elk geval wel. Daarom dat ik vanaf dinsdag 30 september voor 2 maanden vanuit Thailand ga werken. Zolang ik toegang tot internet heb kan ik mijn werk uitvoeren. Zowel mijn eigen projecten alsook opdrachten voor klanten. Het enige dat er dan belangrijk is, is dat je klanten weten dat face-to-face contact minder eenvoudig is. Dat is dus een klein ongemak.”


Delen

About Esmee Weelink

Kort gezegd, ben ik een taalliefhebber in de breedste zin van het woord. Ik ben graag bezig met het schrijven, lezen en editen van teksten of content zoals artikelen en blogs. Verder ben ik geïnteresseerd in social media, websiteanalyses en vertalen (ENG-NL, NL-ENG). Tot slot houd ik van coördineren, organiseren en plannen en ga ik graag verschillende uitdagingen aan!

1 comment on “Hoe wordt er tegen HNW aangekeken?

  1. Pingback: Hoe wordt er tegen HNW aangekeken? « Werken in een Callcenter Werken in een Callcenter

Comments are closed.