De HR afdeling verdwijnt!

Delen

weg met hr

Bernard Marr, een bekende spreker en goeroe op HR gebied,  betoogde onlangs in een column dat organisaties geen HR afdeling meer nodig hebben. En hij heeft gelijk! De HR afdeling gaat verdwijnen!

Digitalisering

Een HR afdeling zoals deze al tientallen jaren bestaat, is niet meer van deze tijd. Bijna alle administratieve HR-taken zijn gedigitaliseerd (e-HRM), zoals verlofbriefjes, ziekteverzuim, personeelsdossiers, verloop, etc. Maar ook andere zaken, zoals het toepassen van nieuwe cao-regelingen en doorvoeren veranderende wetgeving gaan digitaal. Daarnaast heeft HR in de afgelopen decennia te weinig de toegevoegde waarde voor de business laten zien.

“˜HR is de minst strategische afdeling’

Uit Brits onderzoek blijkt dat een groot aantal CEO’s en top managers menen dat HR het minst strategische waarde toevoegt van alle managementfuncties. HR zou veel minder tijd moeten besteden aan de eigen afdeling en veel dichter bij de business moeten komen, zodat ze veel beter weten wat de business wil en daarin een proactieve rol spelen.

HR competenties wél nodig…

Natuurlijk heeft een organisatie regelmatig HR competenties nodig; voor een ziekteverzuimbeleid en –begeleiding, voor recruitment, voor ARBO-zaken, beoordelingssystematieken, ontslagzaken, etc. Dit zijn echter competenties die je op bepaalde momenten nodig hebt en niet 365 dagen in het jaar.

…. maar niet continu

Het is dus veel efficií«nter om deze competenties in te huren op het moment dat je ze nodig hebt. Dus een recruiter als je nieuwe mensen nodig hebt, een jurist bij ontslagzaken, een ARBO-specialist bij een RI&E, etc.

HR op het hoogste niveau

Grotere organisaties zullen wel een HR Generalist in huis houden, die alle processen bewaakt en op de momenten dat het nodig is de juiste specialist naar binnen haalt.

Maar de HR afdeling in zijn huidige vorm? Nee…. die is ten dode opgeschreven!

back in never....

 

De afgelopen week nog meer op Hi-RE.nl

Strategie, speeltje van het management?
How to love hiring manager who you hate
Vacaturetekst: Tips voor een aantrekkelijke opmaak
Salarissen groeien niet mee met vraag naar professionals
Een recruitment dog fight


Delen

About Michel den Daas

Michel den Daas, eigenaar Pienk, Office Professionals en blogger bij Hi-RE.nl

Michel den Daas is een intermediair pur sang, met een carrière in ‘Werving & Selectie’land’. Na bijna 15 jaar bij een uitzendbureau te hebben gewerkt (intercedent, vestigingsmanager, regiomanager, commercieel directeur) zijn eigen Recruitmentbureau gestart: Pienk, Office Professionals.

Met Pienk bemiddelt Michel op basis van W&S, uitzenden, detacheren én freelance. Interimmers zijn dus ook van harte welkom. Pienk bemiddelt professionals op MBO en HBO niveau binnen de volgende disciplines: management ondersteuning & secretariaat, commercie, marketing & communicatie, customer service, HR, administratie & finance.

Zijn persoonlijke passie ligt op het bij elkaar brengen van partijen, de verbinding tot stand brengen. Privé is hij trots op zijn dochters en heeft hij voetbal en golf als passie.

2 comments on “De HR afdeling verdwijnt!

 1. Pingback: De HR afdeling verdwijnt! « Werken in een Callcenter Werken in een Callcenter

 2. Koos Groenewoud

  AAA (Triple A) Van Management naar (NIEUW) Leiderschap / AAA Total Facility Management

  P & O, S & M, F & A, R & D, managers, bestuurders en toezichthouders in de gevarenzone!!

  N.a.v. deze discussie op LinkedIn over de toekomst van HRM bedacht ik het volgende:

  Naast HRM / P & O, komen ook andere ondersteunende afdelingen in de gevarenzone terecht. Ik denk aan S & M, F & A, R & D. Maar ook de mensen (Waaronder managers, bestuurders , toezichthouders) die zich bezig houden met het primaire proces komen (sneller dan ze denken) in de gevaren zone terecht.

  Probleem is namelijk dat ze zo bezig zijn met de waan van de dag dat we niet weten wat er speelt. In mijn recensie van het boek “In het oog van de Orkaan” van Professor Dr. Jan Rotmans schreef ik daarover:

  “Wat mij er toe bracht om het boek te recenseren is de (h)erkenning en mijn eigen ervaring dat managers en bestuurders blijkbaar zo druk bezig zijn met de waan van de dag (en het halen van targets), dat ze niet in de gaten hebben wat er om hun heen gebeurd. Het lijkt er echt op, dat veel managers “In het oog van de oceaan”zitten. Ze weten niet wat er speelt. Een onderzoek van Ernst & Young in 2010 bewees dit ook. Er zijn signalen genoeg, maar je moet ze wel zien en er mee aan de slag. De storm raast en heeft een hoge kracht. Het is een kwestie van tijd voordat ze het gaan inzien en ervaren. Voor managers, directeuren en bestuurders kan dat echter te laat zijn. Ik waarschuw al een aantal jaren, dat dit uiteindelijk ten koste gaat van hun eigen loopbaan”.

  N.a.v. Het event met Ricardo Semler schreef ik o.a.:

  Ondergetekende maakt zich ernstig zorgen over het feit dan 130.000 studenten die een HRM opleiding volgen worden opgeleid volgens het oude denken. (Focus op competenties in plaats van op talent). Dezelfde zorg heb ik over (HRM)Managers en directeuren, bestuurders en leden van Raden van Toezicht. Sinds vorig jaar durf ik met grote stelligheid te beweren, dat“Managers die mijn boodschap niet begrijpen binnen 3 jaar in de problemen komen”.

  Wake-up calls. Aan alle bestuursleden van de NVP schreef ik:

  Geachte bestuursleden

  Ondergetekende is 4 ½ jaar geleden Ambassadeur geworden van de stichting Greenleaf center for Servant-Leadership EUROPE. Tijdens een van de eerste Ambassadeurs bijeenkomsten deelde ik de tafel met Lucas van Wees, lid van het landelijke bestuur van de NVP. Ons gesprek ging uiteraard over leiderschap. Daar gingen mijn ogen van glimmen. Op enig moment zei Lucas”Waarom ga je niet spreken”? Mijn reactie ”Ik geef 1 x per jaar een gastcollege bij de NTHTV in Breda. Dat vind ik wel genoeg”. Of je het nu synchroniciteit noemt of “Toeval bestaat niet, het valt je toe”, (Paul de Blot) enige tijd later kreeg ik een telefoontje van Marcus Evans of ik als keynote speaker in Cannes (NB ook nog 1 week voor het filmfestival) wou spreken voor 50 Europese en EMEA topmanagers, waaronder een aantal senior vice-presidents van o.a. Nokia, R.A.I.,Adecco, Philips, DHL, Volkswagen e.a. U zult begrijpen dat ik niet reageerde met “Ik spreek al 1 x per jaar en vind dat wel genoeg……”.
  Dat was mijn eerste optreden in het buitenland. Inmiddels is mijn (keynote) sprekers portfolio behoorlijk uitgebreid.:

  International:Marcus Evans; Seminar FM & RE (Barcelona);Hanze Hogeschool (Groningen – NL), IFMA accreditation; EMBA Alumni R.S.M. (Erasmus University); sv Lunastrum, Workshop 50 students European Studies (The Hague) ENZOVOORT:En -last but not least- Ondergetekende gaat een workshop doen bij de afdeling Zeeland, dankzij Andre de Korte. Kan ondergetekende iets voor uw afdeling betekenen?

  U begrijpt het al: Nauwelijks reacties…..

  Als je doet wat je deed, krijg je wat je altijd kreeg..

  PS: Namen van trendsettende bedrijven en personen staan in onderstaand stuk.
  http://www.beunited.nl/column/entry/ricardo-semler-and-friends-24-juni-2014

  In a nutshell ”Een manager kijkt naar de bottomline, een leider naar de horizon”. (Met dank aan Mandy Scheerder). We hebben (NIEUWE) leiders nodig. Wellicht is het verstandig om je te verdiepen in het “Handvest NIEUW leiderschap”.

  Scott Williams begrijpt het overigens ook: Neem maar eens een kijkje op YouTube:

  http://youtu.be/8ubRzzirRKs

  Veel lees-en kijkplezier!

  Lelystad 19 september 2014

  Koos Groenewoud 06 2900 8353

  http://www.aaa-tfm.nl/organisatieontw.html
  Email: Koos.Groenewoud@AAA-TFM.nl
  http://www.linkedin.com/in/koosgroenewoud
  http://sprekershuys.nl/sprekers/koos-groenewoud
  http://www.despreker.nl/?s=Koos+Groenewoud

Comments are closed.