HR-Managers gaan weer actief werven

Delen

goed hr nieuwsOfficeteam Personeelsbarometer 2014: HR-Managers werven actief professionals in tweede helft 2014

  • 28% van de HR-managers gaat het aantal permanente functies uitbreiden
  • HR-managers blijven optimistisch over groei Nederlandse economie en eigen bedrijf in vergelijking met 2013
  • Het vinden van de juiste en gekwalificeerde professionals is moeilijk, zegt 83% van de Nederlandse HR-managers
  • Bezorgdheid voor het verlies van topmedewerkers neemt af ten opzichte van 2013

Nederlandse HR-managers gaan meer permanente professionals werven in de tweede helft van 2014: 43% werft voor vrijgekomen bestaande posities, 28% gaat zelfs voor nieuwe functies professionals aantrekken. Ook hebben HR-managers in toenemende mate vertrouwen in de groei van Nederland (77%) en de groei van het eigen bedrijf (82%). Dit blijkt uit de “˜OfficeTeam Personeelsbarometer 2014′, een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd in opdracht van OfficeTeam, een divisie van Robert Half gespecialiseerd in het plaatsen van tijdelijke administratieve en ondersteunende professionals.

De meerderheid van de Nederlandse HR-managers (71%) blijft het komende halfjaar werven. De nadruk wordt gelegd op het behoud van het huidige personeelsbestand. Bijna de helft (43%) van de HR-managers geeft aan dat vrijgekomen bestaande posities zullen worden ingevuld in de komende zes maanden. Daarnaast stelt 28% dat er nieuwe posities binnen het bedrijf gecreí«erd worden.

Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland, vertelt: “Er is een voorzichtig optimisme voelbaar op de markt. Bedrijven blijven niet alleen werven voor vrijgekomen bestaande functies, ze zetten ook in op extra banen. Dit optimisme is hoogstwaarschijnlijk een gevolg van de positievere visie die bedrijven hebben op de Nederlandse economie en de economische toekomst van het eigen bedrijf.” 

HR-managers zijn weer optimistisch over de toekomst

HR-managers hebben net als vorig jaar vertrouwen in de toekomst. 77% van hen heeft vertrouwen in het groeipotentieel van de Nederlandse economie, wat een kleine stijging is ten opzichte van 2013 (74%). Het vertrouwen in de groeivooruitzichten van het eigen bedrijf liggen, net als vorig jaar, hoog: 82% is positief.

Ondanks de positieve vooruitzichten, geeft 22% van de HR-verantwoordelijken aan dat er geen vrijgekomen posities worden ingevuld en dat er geen nieuwe functies worden gecreí«erd. Dat is een opmerkelijke stijging ten opzichte van een jaar geleden, toen gaf slechts één op de 10 (11%) HR-managers dit antwoord. Het voornemen om het aantal functies in te perken en de organisatie te verkleinen, blijft met 8% op hetzelfde niveau als in 2013.

Veel bedrijven blijven na de crisis voorzichtig en niet in alle ondernemingen is de licht positieve kentering even goed voelbaar. Vaak proberen bedrijven de permanente personeelskosten toch nog te beperken. Er wordt in dit kader vaak een beroep gedaan op tijdelijke professionals om de productiviteit van het bedrijf op peil te houden of zelfs te vergroten,” aldus Stephan Renken.

Aantrekken en behouden van topmedewerkers: twee prioriteiten van de HR-manager

83% van de Nederlandse HR-managers vindt het momenteel niet gemakkelijk om de juiste en gekwalificeerde professionals te vinden, een grote zorg die ook vorig jaar al bij een groot aantal HR-managers speelde (87%). Wat betreft administratief en ondersteunend personeel, is 66% van de HR-managers op zoek naar gekwalificeerde professionals voor bestaande of nieuwe functies. Zij hebben vooral moeite met het vinden van HR-assistentie (21%), office management (20%) en administratieve ondersteuning van het salesteam (18%) .

De bezorgdheid rondom het verliezen van topmedewerkers daalt licht. Twee derde (66%) van de HR-verantwoordelijken geeft aan dat ze bezorgd zijn dat hun topmedewerkers in administratieve en ondersteunende functies, het komende jaar een andere uitdaging zullen aangaan. Dat is een daling van 5% in vergelijking met vorig jaar.

“Bedrijven die op zoek gaan naar vaste werknemers leggen de lat vaak heel hoog. Ze zijn op zoek naar het spreekwoordelijke “˜schaap met de vijf poten’: de juiste persoon die over alle gevraagde vaardigheden beschikt. Wanneer ze deze topkandidaat eenmaal gevonden hebben, willen bedrijven hen vanzelfsprekend niet op korte termijn verliezen aan de concurrentie. Een goede strategie voor het behoud van personeel staat in bijna elke onderneming hoog op de agenda. Het signaal dat de bezorgdheid hierover terugloopt, wijst wellicht op ruimte die ontstaan is om huidige werknemers meer te erkennen en beter te belonen en daarmee tevreden te houden,” zegt Stephan Renken.

HR-managers over de toekomst - Wervingstrends 2014

Wervingstrends voor de tweede helft van 2014

Bron: Enquíªte uitgevoerd in opdracht van OfficeTeam bij 200 HR-managers in Nederland

– persbericht –

 


Delen

1 comment on “HR-Managers gaan weer actief werven

  1. Pingback: HR-Managers gaan weer actief werven « Werken in een Callcenter Werken in een Callcenter

Comments are closed.