HR moet beter kijken naar wensen van millennials

Delen

HR en generatie YNieuwe generatie werknemers wil geen standaard functieprofiel

Werkgevers denken dat hun personeel carrií¨re wil maken, maar de meeste millennials delen die mening niet. Zij hechten vooral waarde aan het ontwikkelen van vaardigheden. Bedrijven moeten hun HR-beleid daarop afstemmen. Dat blijkt uit onderzoek van Deloitte in opdracht van softwareleverancier Lumesse.

De millennials, ruwweg geboren tussen 1980 en 2000, zien hun werk voor een groot deel als een manier om ervaringen op te doen. Daarbij houden ze de balans tussen werk en privé scherp in het oog. Het kantoor zou voor medewerkers bovendien een plek zijn om sociale contacten te onderhouden.

Volgens de gegevens van Deloitte besteden werkgevers nu nog te weinig aandacht aan het verlanglijstje van de millennial. “In Nederland wordt minder dan in andere landen gekeken naar de mate waarin werknemers zich betrokken voelen bij het bedrijf”, stellen de onderzoekers.

Werkgevers zouden door de economische crisis vooral aandacht hebben gehad voor hard werken. Ook het laten doorgroeien van werknemers tot leidinggevenden was de afgelopen jaren op veel HR-afdelingen in trek. Het zijn precies de dingen waaraan de meeste millennials geen behoefte hebben.

Werkgever moet HR-beleid aanpassen

Bedrijven die de komende jaren willen groeien, doen er goed aan nu hun HR-beleid aan te passen, stellen de onderzoekers. Niet alleen omdat ze de nieuwe wensen van het personeel op een lijn moeten krijgen met die van het bedrijf, maar ook omdat de millennial over vijftien jaar driekwart van de arbeidsmarkt vertegenwoordigt. Werkgevers moeten hun personeel inspireren en coachen, in plaats van ze alleen maar te trainen voor hun huidige functie en de daarbij horende profielen.

Hoewel de nieuwe werknemers zelfontplooiing belangrijker vinden dan het beklimmen van de carrií¨reladder, wil dat niet zeggen dat zij geen ambities hebben: uit het onderzoek blijkt dat 70 procent van de millennials op een dag een eigen bedrijf wil starten.

“˜Millennial wil inspirerende collega’s’

De gegevens uit het onderzoek van Lumesse sluiten aan op de mening van HR-hoogleraar Gijs van Bussel van de Nijenrode Business Universiteit. “Millennials willen graag samenwerken met inspirerende collega’s op belangrijke projecten”, zei hij eerder. “Ze zijn leergierig en willen graag van rol wisselen binnen een bedrijf, omdat ze zoveel mogelijk willen zien en proeven.”

– persbericht –


Delen

1 comment on “HR moet beter kijken naar wensen van millennials

  1. Pingback: HR moet beter kijken naar wensen van millennials « Werken in een Callcenter Werken in een Callcenter

Comments are closed.