Cv van de maand juni 2014: Paula Kleisen

Delen

Eén keer in de maand laten wie hier op Hi-RE het cv van de maand zien. Het cv van de maand is een initiatief van Sollicitatie Lab en wij van Hi-RE houden wel dit soort leuke initiatieven en werken hier dan ook graag aan mee.  Het Juryrapport is geschreven door Ton Vermin en Cees Bakker van Sollicitatie Lab.

Is het weer zo een dag

Is het weer zo een dag…………dat denkt een werkzoekende vaak als er weer een afwijzing binnen komt. Maar ook als je weinig kans denkt te hebben kan het toch op eens 5-1 worden. Simpel door wat geluk te hebben en de juiste tactiek te kiezen. Dat geldt ook voor je cv. We hadden 5 mooie cv’s die elk opvielen door hun  eigen aanpak.

De Cv’s

cv van elke - juni 14

Het cv van Elke Willems

Allereerst Elke Willems uit Amsterdam, zij had voor de grafisch ontwerpster tactiek gekozen. Die viel ook op.

We citeren een recruiter: als je  media vormgeving gestudeerd hebt, dan verwacht ik ook een grafisch cv. Als ik daar een “standaard cv” van krijg, haak ik eigenlijk al af. Je moet laten zien wat je kan en daar is je cv- presentatie naast je portfolio al een eerste hulpmiddel voor. Dat heeft Elke goed aangepakt en het geeft ook een goede indruk over haar “handschrift”.

 

 

 

cv van herman - juni 14Het cv van Herman Rugebregt

Herman Rugebregt uit Lelystad heeft een heel andere tactiek, de vakken-tactiek.

Of zoals recruiters aangaven: Overzichtelijk, compleet, neutrale vormgeving zonder drukke kleuren, contactgegevens duidelijk bovenaan, persoonsbeschrijving, opbouw goed (chronologisch en incl. data en werkzaamheden).

De vakken maken het overzichtelijk.

 

 

cv van joke - juni 14Het cv van Joke Lammerts van Bueren

Joke Lammerts van Bueren uit Leidschendam koos voor weer een andere tactiek namelijk de kerncompetentie-tactiek.

Zoals een recruiter schreef: leuk dat Joke een andere benadering pakt in haar CV door een aantal kerncompetenties te pakken en die te vertalen naar haar ervaring.

 

 

 

cv van maja - juni 14Het cv van Maja Blauw

Maja Blauw uit Groningen had meer de communicatie professional tactiek.

We citeren weer een recruiter: In één oogopslag zie je dat het hier gaat om een  “communicatieprof”. De schrijfstijl springt er uit. Leest prettig!

Verder was er veel waardering voor haar teksten en het Social Media blokje.

 

 

 

cv van paula - juni 2014Het cv van Paula Kleisen

Paula Kleisen uit Amersfoort deed het weer anders en had een 3 kolommen opstelling. Waarbij ook de kleurstelling opvallend was.

We citeren weer een recruiter:  De rode kolom op pagina 2 is eigenlijk perfect. Goede tekst en foto’s. En natuurlijk veel waardering over de kleurstelling, maar dat is natuurlijk wel te begrijpen in deze oranje euforie.

 

 

 

Het recruiterspanel

Maja Blauw favoriet bij de recruitersLaten we beginnen met het de uitslag van het recruiterspanel. De deskundigen waren het zoals zo vaak niet met elkaar eens. De 7 recruiters wezen 3 verschillende winnaars aan, maar het vaakst werd het cv van Maja Blauwaangewezen en belangrijker zij kreeg ook de meeste punten van de recruiters.

 

De publieksjury

Ook het publiek bracht zijn stem uit, al was het door de pinksterdagen, het mooie weer en het wk toch iets minder dan in de vorige edities.

Voor elke kandidaat even de opvallendste quote:
Elke Willems: Bijzondere dame met een bijzonder cv.
Herman Rugebregt: Dit is een rustig en overzichtelijk cv, dat gemakkelijk leest. Ook voor een recruiter die een cv heel snel scant.
Joke Lammerts van Bueren: “Rol die mij past” een leuke vernieuwende insteek!
Maja Blauw: Elke regel boeit!
Paula Kleisen: Kernachtig, to the point en maakt erg nieuwsgierig.

We zeiden het al in deze dagen is de kleur oranje favoriet. Paula Kleisen was veelvuldig aanwezig in de lokale media en zij werd dan ook aangewezen als publiekslieveling. Zij krijgt dan ook alvast de van Persie-award. Maar is het genoeg om cv van de maand te worden?

Het is weer zo een dag

Helaas, het wordt weer zo een dag voor Joke Lammerts van Bueren en Elke Willems, zij haalden niet genoeg punten voor de top 3. Maar kunnen natuurlijk terugkijken op veel aandacht voor hun cv.

Als derde eindigde het cv vanHerman Rugebregt. Waarmee de vraag wordt het oranje of blauw. Wordt het de favoriet van het publiek of de voorkeur van de recruiters. Wordt het Maja Blauw of Paula Kleisen?

 

Het jury rapport:

In deze WK- tijden van 4-3-3 of 5-3-2 zijn ook veel werkzoekenden net als van Gaal op zoek naar het juiste systeem. Niet voor het elftal maar voor hun cv.

Je wilt namelijk zoveel mogelijk kanten van je zelf laten zien, juist die kanten waar de recruiter naar opzoek is.

Het is daarom van groot belang om na te denken welke sterke punten je elftal/cv heeft en hoe je die het beste kan inzetten. Dus niet uitgaan van de Hollandse of een andere school, maar gewoon je goed verplaatsen in de tegenstander en dan het verschil maken.

Behalve een mooie lay-out valt het cv van deze maand op door zijn mooie en goede teksten. Net als Robben of van Persie een persoonlijke touch aan een wedstrijd kunnen geven bevat het cv van de maand juni ook deze persoonlijke touch.

Het cv van de maand juni heeft een opvallende indeling in kolommen en het is zoals één van de stemmers zei:

Voor iemand die in de communicatie werkt, is deze cv in 1 opslag duidelijk, wie ze is, wat ze kan en welke ervaring ze heeft. Prettig vormgegeven en heldere tekst.Het cv van de maand is mooi vormgegeven, maar de maakster bekent kleur door voor een bepaalde kleur te kiezen, die bij haar past.

En het is duidelijk: oranje past bij Paula Kleisen en daarmee is het cv van Paula Kleisen het cv van de maand juni.

;


Delen

1 comment on “Cv van de maand juni 2014: Paula Kleisen

  1. Pingback: Cv van de maand juni 2014: Paula Kleisen « Werken in een Callcenter

Comments are closed.