Iets “˜compleet anders’ is grootste wens carrií¨re

Delen

carrií¨reWerknemers die nadenken over het vervolg van hun carrií¨re willen over het algemeen iets compleet anders. Meer dan tweederde van de werknemers is op zoek naar een nieuwe baan, wil een carrií¨reswitch maken of zelfstandige zijn. Dat blijkt uit een online onderzoek uitgevoerd door Monsterboard.nl waaraan 800 mensen deelnamen en waarmee deelnemers een coachingstraject konden winnen.

Van de overige respondenten wil 27 procent een opleiding volgen, twee procent een cursus volgen, één procent naar het buitenland en nog eens één procent wil hulp bij het maken van de juiste carrií¨rekeuze. Een groot deel van de ondervraagden zegt dat een keuze uit het verleden (opleiding of baan) ertoe heeft geleid dat ze nu kennis en ervaring bezitten die niet bij hun past.

Uit dit onderzoek blijkt uit de vele reacties dat veel mensen een droom of wens hebben die ze nog niet hebben vervuld. Ze koesteren de ambitie om hun dromen na te jagen maar weten niet hoe ze de eerste stap kunnen zetten. Mensen die piekeren raden we aan initiatief te nemen. Ga eerst onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Hoe krijg ik die promotie? Hoe kan ik switchen naar een andere sector? Mensen die in beweging komen zullen zien dat stappen snel gezet zijn“, aldus Gian Zandoní , managing director bij Monsterboard.

We waren erg verrast door het aantal reacties en de mooie en inspirerende wensen van de deelnemers. Het was ontzettend leuk om zoveel verschillende reacties te lezen en te zien dat zoveel mensen een passie nastreven“, zegt Rachael Parratt, marketing director bij Monsterboard en jurylid van de carrií¨rewensprijs.

carrií¨re switchCarrií¨re: switch of droombaan

Een vijfde van de werknemers wil een carrií¨reswitch en/of verlangt naar hun droombaan. In de meeste gevallen is dit een geheel andere functie in een andere sector. Technici, apothekers of zorgmedewerkers die ervan dromen om scenarioschrijver, architect of lerares Frans te zijn maar om allerlei “˜praktische’ redenen de stap niet durven wagen. Vaak verlangen zij al jaren, of in sommige gevallen hun hele leven, naar die ene baan maar vormt een gebrek aan kennis, ervaring of lef een belemmering om voor deze “˜droombaan’ te gaan. Passie is een grote drijfveer van deze mensen.

Verborgen talenten

Zo’n 27 procent van de ondervraagden wil graag een opleiding volgen om zo een stap in hun carrií¨re te zetten. Ze willen hun “˜verborgen’ talenten ontwikkelen of zijn door ervaring op of buiten het werk tot de conclusie gekomen dat hun passie of talent ergens anders ligt. De opleiding betekent een promotie of betere baan bij de huidige werkgever, een compleet nieuwe baan of een verbetering van de positie op de arbeidsmarkt. De hoge kosten van een opleiding worden genoemd als reden om ervan af te zien.

Van je hobby je beroep maken

17 procent van de werknemers wil een eigen bedrijf starten. Na jaren van loondienst willen ze hun opgedane kennis en ervaringen anders inzetten. Ze denken dat ze bestaande concepten beter kunnen uitwerken, willen hun eigen idee uitwerken, eigen baas zijn of van hun hobby hun beroep maken.

Sinds de crisis zonder baan

Een derde van de deelnemers wil een nieuwe baan, in de meeste gevallen omdat zij nu zonder werk zitten. Deze groep heeft vaak een opleiding gedaan of heeft enige werkervaring maar zit vanwege de economische tegenspoed nu zonder baan. De meeste van deze werkzoekenden zeggen zeer gemotiveerd te zijn en elke kans aan te grijpen om weer aan de slag te kunnen.

#gavoorbeter - carrií¨re magazine Monsterboard#gavoorbeter.nl

Het onderzoek is onderdeel van een prijsvraag over carrií¨rewensen van het online magazine #gavoorbeter. In april is bekend geworden dat Jan van Vliet uit Oud-Beijerland winnaar is geworden. Hij zal persoonlijk begeleid worden door verschillende experts die hem helpen zijn carrierewens in vervulling te laten gaan. Op dit moment is Jan werkzaam als gasmeetdeskundige na een periode als facilitair manager in de zorg. Hij heeft als wens een sociaal lunchcafé annex multifunctionele ontmoetingsruimte te starten dat wordt gerund door jongeren met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt. Jan van Vliet is al op weg geholpen met het schrijven van een ondernemersplan en begeleidende coaching.

Enerzijds wil ik door het aanbieden van werk mensen met een beperking eigenwaarde geven en op deze manier een doel in hun leven. Anderzijds wil ik de maatschappij laten zien dat iedereen er mag zijn, ook “˜andere/bijzondere’ mensen hebben hun kwaliteiten. Bovendien wil ik, in deze tijd van individualisme en haast, een plaats bieden waar bezoekers zichzelf kunnen zijn en even kunnen ontspannen met iets lekkers. Tot slot is dit voor mij absoluut een manier om te laten zien dat ieder mens iets bijzonders kan bereiken in zijn of haar leven. Leef je droom maar droom niet je leven“, zegt Jan van Vliet.


Delen

1 comment on “Iets “˜compleet anders’ is grootste wens carrií¨re

  1. Pingback: Iets ‘compleet anders’ is grootste wens carrière « Werken in een Callcenter

Comments are closed.