10 tips om zéker werkloos te blijven als 50-plusser

Delen

werkloos - 10 tips om werkloos te blijvenDe arbeidsmarkt toont een licht herstel in 2014: een half miljoen mensen vindt in 2014 een nieuwe baan. Wanneer u de 10 tips uit dit artikel toepast, weet u in ieder geval zeker dat u niet bij deze groep zult horen. Wij geven u namelijk 10 tips om zéker werkloos te blijven als 50-plusser.

10 tips voor werkloosheid

Tip 1: Blijf slachtoffer van de arbeidsmarkt

Wellicht heeft u hem gezien, de uitzending van Hollandse zaken op 7 mei 2014? Daarin werd de uitzichtloze situatie van de 55+er nog eens extra belicht. Identificeert u zich met de mensen in deze uitzending? Voelde u herkenning? En bent u ook slachtoffer van deze arbeidsmarkt?

Zolang u anderen de schuld geeft van uw situatie en verwacht dat zij (bijvoorbeeld de overheid, werkgevers, het UWV, het uitzendbureau) het voor u oplossen, dan weet u zeker dat u voorlopig geen nieuwe baan vindt. Immers als u één vinger naar iemand anders wijst, dan wijzen er 3 naar u terug. Wat u dus vooral niet moet doen, is geloven dat iemand anders voor u een baan vindt. U zult zelf écht hard aan het werk moeten om die baan te vinden.

werkloos loesjeTip 2: Omring uzelf alleen met andere werklozen van 50+

Het is fijn om te praten met mensen die in een vergelijkbare situatie als u zitten, bijvoorbeeld over wat u is overkomen en over hoe moeilijk het is om in deze tijd een baan te vinden. Zo vindt u herkenning en begrip voor uw situatie. Maar bedenk eens of zij u echt verder helpen?

U kunt ook op zoek naar mensen die u kunnen inspireren, motiveren, die energie opleveren en die u nieuwe dingen kunnen leren. Sta open voor “˜de nieuwe arbeidsmarkt’, vraag onder andere uw kinderen om hulp en meng u met verschillende generaties. Zoek jongere mensen op die net in een nieuwe baan zijn gestart en praat met professionals in uw vakgebied. Hiermee heeft u de mogelijkheid om uw kennis uit te dragen en houdt u zichzelf actueel en relevant.

Tip 3: Ga alleen voor een vast contract

Zoeken naar een baan met een vast contract, is als het zoeken naar een speld in een hooiberg. Dit type contracten worden momenteel nauwelijks verstrekt. Was het vroeger gewoon om een vaste aanstelling te krijgen, tegenwoordig worden er voornamelijk contracten voor bepaalde tijd aangeboden. Daarna wordt eventueel overgegaan op een vast contract. Ook hybride-contracten (deels vast, deels flex) en ZZP-constructies krijgen steeds meer voet aan de grond. Zekerheid willen in de vorm van een vast contract is in de huidige arbeidsmarkt geen reí«le mogelijkheid. Dus als dit uw uitgangspunt is, zult u niet gauw een passende baan vinden.

Ook de Wet Werk en Zekerheid die per 1 juli 2014 wordt ingevoerd, zal u hier niet bij helpen. Onder de nieuwe wet zal de huidige regeling worden aangepast. U kunt nog steeds maximaal drie contracten voor bepaalde tijd krijgen, maar de maximale periode wordt twee jaar. In werkelijkheid zult u dus sneller weer op zoek moeten naar een nieuwe baan, omdat de kans op een vast contract hiermee niet zal toenemen.

Kortom, ga niet op zoek naar een baan met een vast contract, maar denk voornamelijk in kortere termijn oplossingen.

Werkloos - Luister naar het UWVTip 4: Luister naar het UWV

De uitleg hierbij is simpel. Het UWV gaat voor u geen baan vinden. En als u naar het UWV luistert, dan gaat u deze zelf ook niet snel vinden. Neem nu het feit dat u van het UWV geen vrijwilligerswerk mag doen. Relevant vrijwilligerswerk biedt u veel meer kans op werk, dan de hele dag thuis zitten omdat u beschikbaar moet zijn voor betaald werk, zoals het UWV van u verlangt. Vrijwilligerswerk biedt u de gelegenheid om vaardigheden te ontwikkelen, mensen te leren kennen en u vult het “˜gat’ op uw cv. Wanneer u luistert naar het UWV, ontneemt u zichzelf de kans om (werk-)ervaring op te doen en in het werkritme te blijven. Liegen moet u zeker niet tegen het UWV, maar creativiteit is door werkgevers ook een veel gevraagde en gewaardeerde competentie.

Tip 5: Zoek een baan op fietsafstand, met hetzelfde salaris en dezelfde arbeidsvoorwaarden als “˜vroeger’

Ging u bij uw vorige baan op de fiets naar uw werk, ontving u een riant salaris en genoot u allerlei privileges omdat u al 30 jaar voor dezelfde baas werkte? Dan zat u waarschijnlijk in de bekende “˜gouden kooi’. Het vinden van een vergelijkbare baan als deze, is niet reí«el. Het vasthouden aan uw oude situatie, maakt dat u onaantrekkelijk bent op de arbeidsmarkt en het aantal passende vacatures nihil is. Uw leeftijd speelt hierbij geen rol, maar uw flexibiliteit wel. Bereidheid om te reizen, om salarisconcessies te doen en verhuis- en scholingsbereidheid vergroten uw arbeidsmarktwaarde en de kans op een baan. En, mocht u deze concessies niet willen doen, dan is dat natuurlijk ook prima. Maar besef welke invloed het heeft op uw kans om een baan te vinden. Kijk eens op www.arbeidsmarktwaarde-online.nl, bereken uw eigen arbeidsmarktwaarde en zie direct hoeveel invloed deze kansvergroters hebben.

werkloos of droombaanTip 6: Zoek naar een droombaan

Veel mensen zijn op zoek naar hun droombaan. Maar wat is de definitie van een droombaan? Is dat een baan waarbij u veel verdient… Een baan waar u de mogelijkheid hebt om door te groeien… Een baan waarin u uw talenten optimaal kunt benutten… Een baan waar u op uw plek zit… Een baan die u gelukkig maakt? Of… is het een baan die u in staat stelt om te doen wat u wilt en u een goede kwaliteit van leven biedt? Kortom, wat is nu eigenlijk een droombaan? En, hoe realistisch is het om deze nu te vinden?

Stilstaan bij wie u bent, wat u kunt en wat u wilt is belangrijk, maar neem daar vooral geen maanden de tijd voor als u werkloos bent. De grootste discriminator op de arbeidsmarkt is namelijk niet leeftijd, maar werkloos zijn. Zeker als u langer dan 6 maanden werkloos bent, is de kans op een baan al met de helft afgenomen en na 12 maanden grotendeels verdampt.
Wees dus niet te kritisch en accepteer een “˜gewone’ baan, ook als het niet uw droombaan is. Ik hoor vaak “˜Je mag blij zijn als je nu een baan hebt’ en dat is ook gewoon zo. En… als u eenmaal weer aan het werk bent, kunt u ondertussen natuurlijk altijd blijven nadenken over uw droombaan.

Tip 7: Gebruik alleen social media om een baan te vinden

Voor u zich volledig overgeeft aan deze nieuwe media, dient u zichzelf wel af te vragen of dit ook de juiste kanalen voor u zijn. Er zijn namelijk niet veel werkgevers die vacatures voor 50-plussers of MBO’ers uitzetten op Facebook en Twitter. Per opleidingsniveau, leeftijdsgroep, functie en branche verschilt het namelijk sterk welke zoekkanalen voor u het meest effectief zijn. Blind vertrouwen op (alleen) social media vergroot daarom de kans om werkloos te blijven. Op www.hoevindikeenbaan.com kunt u de gratis baan-zoek-test “˜Mijn Orií«ntatietitels’ doen om te zien wat voor u de meest effectieve kanalen zijn. Wij raden aan om minimaal 4 í  5 verschillende kanalen te gebruiken, in plaats van te focussen op alleen die ene.

Tip 8: Negeer Boolean logic

Als u geen idee heeft wat Boolean logic is en u het ook niet “˜eigen’ maakt, kunt u blijven zoeken, maar zult u weinig passende vacatures vinden. Boolean logic is namelijk de zoektaal van Google en helpt u om veel gerichter te zoeken. Zoekt u bijvoorbeeld op een functie als HR adviseur op Google, dan vindt u nu waarschijnlijk vacatures met betrekking tot HR en vacatures voor allerlei verschillende adviseursfuncties. Tegen de tijd dat u bij de vacature komt die u zoekt, heeft u al minstens 30 niet passende vacatures moeten doorspitten. Zonde van de tijd en erg energieverspillend. Wanneer u gebruik maakt van de boolean logic taal door bijvoorbeeld haakjes toe te voegen “˜’HR Adviseur”, dan zoekt Google alleen nog op de specifieke combinatie van deze woorden en komt u veel sneller bij de vacature die u wilt.

TIP: Voor meer tips over het gebruik van Boolean logic verwijzen we u graag naar het webinar “˜Een baan vinden met Google’.

Werkloos - oudTip 9: Bestempel uzelf als “˜te oud’

Leeftijd hoeft geen issue te zijn, als u er zelf geen issue van maakt. U kent vast de uitspraak “˜age is just a number’? Leeftijd is dan ook ní­et de grootste discriminator op de arbeidsmarkt, dat is werkloos zijn.
En.. u bent zo oud als u zich voelt. Toegegeven, een werkgever ziet uw leeftijd op uw cv staan, maar welke foto heeft u bijvoorbeeld op uw cv geplaatst? Persoonlijke verzorging en kleding kunnen al een verschil maken. Ook sportief, actief en gezond leven helpt om meer energie en vitaliteit uit te stralen.
En u bent nooit te oud om bij te leren. Bij- en omscholen, flexibel opstellen en open staan voor nieuwe inzichten verhogen uw arbeidsmarktwaarde. Wees een dertiger: gedreven, leergierig, ambitieus, met een open blik en actuele kennis en cursussen. Bewijs hiermee dat de (negatieve) vooroordelen over vijftigplussers niet kloppen.

Tip 10: Steek energie in zeuren over de ongeloofwaardigheid van dit artikel

Ik kan mij zomaar voorstellen dat u bij het lezen heeft gedacht dat het allemaal wel heel erg kort door de bocht is, dat u echt álles al heeft geprobeerd en dat wij niet weten waar we het over hebben omdat wij niet in uw situatie zitten. Voor u ons dit soort (boze) berichten stuurt, willen wij u oproepen om dit artikel juist te gebruiken als motivatie om die baan wél te vinden. Dit artikel heeft gegarandeerd iets in u losgemaakt, doe er uw voordeel mee. Gebruik die energie voor het vinden van een baan. Bekijk opmerkingen van de andere kant en haal er minstens 10 tips uit. Als u weet wat u niet moet doen, weet u ook wat u wel moet doen….

Constructieve feedback horen we natuurlijk altijd graag. Maar vergeet niet om ook even deze succesverhalen te lezen, van mensen die het wél is gelukt om een baan te vinden als 50-plusser. En zorg vooral dat u in datzelfde rijtje komt te staan. We nodigen u graag uit om deel te nemen.

Hartelijke groet,
Maaike


Delen

4 comments on “10 tips om zéker werkloos te blijven als 50-plusser

  1. Pingback: 10 tips om zéker werkloos te blijven als 50-plusser « Werken in een Callcenter

  2. flore diekstra

    Goed artikel, goede tips. Alleen tip nr 4 dat je geen vrijwilligerswerk mag doen van UWV is echt onzin. Beschikbaar blijven voor betaald werk is heel wat anders dan geen vrijwilligerswerk mogen doen. Tuurlijk mag je vrijwilligerswerk doen, maar dat mag betaald werk niet in de weg staan. En dat is logisch. Verder goed artikel.

Comments are closed.