Nieuwe tool matcht wensen jong talent met organisatie

Delen

Nieuwe tool voor wensen jong talent  - LandingsbaanProcam lanceert Pre-flight check voor vliegende start met jong talent

Nieuwe tool biedt inzicht in hoeverre organisaties aansluiten op de wensen van talent

Procam, ontwikkelaar van jong hoogopgeleid talent, lanceert de Pre-flight checklist. Met deze gratis tool kunnen IT-managers, HR-managers en CIO’s hun eigen visie op de arbeidsmarkt afzetten tegen de wensen en eisen van jong talent. De checklist resulteert in een handige infographic die presenteert of de organisatie klaar is om jong talent succesvol te vinden, binden en te laten excelleren. Zo geeft de infographic weer aan welke werkomgeving starters de voorkeur geven, wat zij belangrijk vinden bij hun eerste baan, welke functies zij het liefst willen vervullen en wat het verschil is tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Deze gegevens worden vervolgens gecombineerd met marktcijfers en afgezet tegen de verwachtingen van de gebruiker. Met deze tool geeft Procam organisaties inzichten en handvaten om uiteindelijk een vruchtbare arbeidsrelatie met starters aan te gaan.

Wat zoekt en wil jong talent?

Procam heeft contact met 75 procent van alle laatstejaars hbo en wo studenten en doet structureel onderzoek onder jong talent. Hierdoor is de talentontwikkelaar in staat om een representatief beeld te schetsen van wat de gemiddelde jonge starter zoekt in een baan en welke waarden hij belangrijk vindt. Procam heeft deze tool ontwikkeld om organisaties te helpen de organisatie te verjongen. Het vinden, binden en laten excelleren van jong talent dat hiermee gemoeid is, blijkt nog vaak een lastige klus. De Pre-flight checklist is kosteloos en wordt gegenereerd na het invullen van een korte vragenlijst. Deze is te bereiken via http://www.procam.nl/preflight-check/

George Buysrogge, directeur van Procam: “De krapte op de arbeidsmarkt in sommige sectoren en de vraag naar verjonging maakt het voor organisaties belangrijk om jong talent aan te trekken en te binden aan de organisatie. Toch lopen veel organisaties hierbij tegen problemen aan. Een veelgehoorde klacht is dat starters de organisatie alweer verlaten voordat zij echt productief zijn. Om succesvol te verjongen en optimaal rendement te halen uit jong talent, is het van belang om te weten waar zij behoefte aan hebben en wat zij zoeken in een baan. Met deze Pre-flight checklist willen wij organisaties daar inzicht in geven en ze prikkelen om zich te verplaatsen in de starters. Door deze aspecten goed op het netvlies te hebben en erop in te spelen, maak je de organisatie startklaar voor succes met jong talent.”

– persbericht –


Delen

1 comment on “Nieuwe tool matcht wensen jong talent met organisatie

  1. Pingback: Nieuwe tool matcht wensen jong talent met organisatie « Werken in een Callcenter

Comments are closed.