Schrijf scorende vacatureteksten

      Reacties uitgeschakeld voor Schrijf scorende vacatureteksten
vacaturetekst vaak onbegrijpelijk
Delen

Vacatureteksten schrijvenEen vacaturetekst schrijven is het cruciale onderdeel van een recruitmentproces. De perfecte vacaturetekst moet vindbaar zijn, de juiste kandidaat aanspreken en aanzetten tot solliciteren. De tekst moet specifiek en toch bondig de functie omschrijven, en het liefst ook nog de bedrijfscultuur weergeven. Dat zijn nogal wat eisen voor een vacaturetekst.

Tijdens de training ‘vacatureteksten schrijven’ bij OTYS (op 18 februari  jl.) wijst Nicol van het tekstbureau Voor Tekst de OTYS-gebruikers de weg die leidt naar de perfecte vacaturetekst.

Door meer tijd te investeren in het schrijven van een goede vacaturetekst, bespaar je tijd bij het selecteren van de juiste kandidaten, vertelt Nicol. Simpelweg, omdat je vacaturetekst zich richt op de ideale kandidaat. Maar hoe nodig je alleen die kandidaat uit, zonder sollicitaties te ontvangen van niet passende kandidaten?

Schrijf aansprekende vacatureteksten

Om de juiste kandidaten aan te spreken, moet je de doelgroep leren kennen. Leeftijdsgericht werven maakt het mogelijk om kandidaten aan te spreken op hun wensen. Elke generatie, x, y of z, en elke functiegroep zoekt iets anders in zijn/haar baan; denk hierbij aan erkenning, uitdaging, zekerheid of ruimte voor authenticiteit . Nicol vertelt tijdens de training precies wat elke doelgroep zoekt. De truc is om de wensen van de ideale kandidaat zo te verwoorden dat je alleen de juiste doelgroep aanspreekt. Dit kan je echter alleen doen, als je alle details van een vacature weet.

Schrijf gedetailleerde vacatureteksten - sollicitanten willen veel informatieSchrijf gedetailleerde vacatureteksten

Om de juiste informatie te krijgen voor de vacaturetekst, geeft Nicol voorbeelden van vragen die je kan stellen aan de hiring manager. Elke functie is uniek en elk bedrijf is uniek, maar waarom lijken sommige vacatures dan zoveel op elkaar? Nicol’s vragen zorgen ervoor dat je de specifieke informatie krijgt die je nodig hebt. Wist je dat kandidaten veel meer informatie willen dan normaal in een vacaturetekst wordt vermeld?

Je weet nu wie de perfecte kandidaat is en wat de functie inhoudt. Nu is het tijd voor het echte werk: het schrijven. Om duidelijk te maken dat niet iedereen op het goede pad zit, laat Nicol enkele vacatureteksten zien van de aanwezige deelnemers. Ai pijnlijk, maar we zijn hier allemaal om te leren en met je eigen voorbeelden zie je meteen wat je leerpunten zijn.

Schrijf activerende vacatureteksten

Eén van de belangrijkste regels bij het schrijven van elke tekst is de aandacht vasthouden, ook bij een vacaturetekst. Door de juiste kandidaat aan te spreken maak je al een preselectie, minder geschikte sollicitanten zullen afhaken. Om de aandacht van de perfecte kandidaat vast te houden, moet je geen open deuren in trappen. Vermijd clichéwoorden als ‘flexibel’, ‘resultaatgericht’ en ‘innovatief’. Deze woorden voegen niks toe en een vacaturetekst dient bondig te zijn, dus elk woord moet waarde hebben.

Je kandidaat komt bij de laatste regels van je vacaturetekst aan. Bravo! Je hebt zijn aandacht vast weten te houden. Nu is het tijd een lekkere banaan voor zijn gezicht te houden; de activerende afsluitregel. Schrijf een regel die uitnodigt tot solliciteren en spreek zo het onbewuste bij de lezer aan, 90 % van de keuzes wordt immers onbewust gemaakt. Daarnaast moet het ook bijdragen aan de vindbaarheid van je vacaturetekst, want als je tekst niet gevonden wordt, wie kan hem dan lezen?

vindbaarheid vacatureteksten googleSchrijf vindbare vacatureteksten

Om ervoor te zorgen dat kandidaten je vacatureteksten vinden, is de eerste stap naar je url kijken. Wist je dat je in het OTYS systeem door een eenvoudige instelling standaard de standplaats van je vacature in de url kan vermelden? Zo heeft Nicol meerdere slimme SEO trucjes achter de hand om jouw vacaturetekst vindbaar te maken. Social media wordt ook steeds belangrijker voor de werkzoekende. Facebook is het afgelopen jaar enorm gestegen; al 7.7% van de werkzoekende gebruikt dit platform als orií«ntatiesite voor een nieuwe baan. Gebruik jij al Twitter, LinkedIn en Facebook voor het verspreiden van je vacatures?

Schrijf preselecterende vacatureteksten

Zoals je gezien hebt, zijn er veel dingen waarmee je rekening moet houden om de perfecte vacaturetekst te schrijven. Samengevat, de perfecte vacaturetekst:

  • spreekt de juiste kandidaat aan;
  • omschrijft detailleert de functie;
  • activeert de kandidaat te solliciteren;
  • is makkelijk vindbaar.

 


Delen